Helt alene i en mørk sykehusavdeling….

Vi i helsevesenet kan og være utsatt for vold og trusler om vold.  Og da tenker jeg ikke bare på de som arbeider innen psykiatrien. Radiografer for eksempel, møter folk som har skadet seg og har vondt.  Mange er påvirket av alkohol og andre rusmidler.  Mange bærer på traumer. Mange har bare lav impulskontroll.  Ikke alle er like samarbeidsvillige når vi skal vri og vende på skadde håndledd eller undersøke hodet deres i store tromler. 
Trusler eller ufine kommentarer tror jeg mange av oss har opplevd. Ei gammel dame sa hun skulle sprette meg opp med kniv en gang. En narkoman sa han visste hvor jeg bodde. Flere har gitt meg lite flatterende kommentarer om både alder og kroppsfigur.

Direkte voldsepisoder som har ført til skader på kollegaer kjenner jeg ikke til .Men jeg har lest undersøkelser både fra Danmark og Irland hvor man har undersøkt omfanget av vold og trusler mot radiografer, og der ligger omfanget på de som har opplevd trusler rundt 40% og de som har blitt utsatt for vold og trusler et sted mellom 15 og 20%.
Jeg tror ikke alle hendelser blir rapportert oppover i systemet. Undersøkelsene fra Danmark og Irland tyder på det. “Trusselen kom fra en dement person”.  “Knyttneven ble svingt av en rusa eller alkoholpåvirket mann, han mente ikke så mye med det ” er forklaringer radiografene kommer med i den danke undersøkelsen på hvorfor de ikke har meldt hendelsen oppover i systemet. 
Jeg kjente vindpustet av en knyttneve som svingte noen millimeter fra ansiktet mitt en gang. Pasienten var rusa, men hadde knyttneven truffet ansiktet mitt hadde smertene og skadene vært like store som om han hadde vært en nykter person. 
Jeg har sett kollega blitt kløpet i brystene da hun forsøkte å berolige en engstelig pasient. Han og den elskelige gamle damen som ønsket å sprette meg opp med kniv, var begge demente 
Knyttneveslag har ødelagt apparatur. Noen kastet møbler vilt rundt seg en stille natt.  En dag, eller kanskje mest sannsynlig – natt, smeller det. 

På mange sykehus er radiografene helt alene på nattevakt.  Det er en kjensgjerning at alenearbeid øker faren for å bli utsatt for vold og trusler om vold. 
Antall saker som omhandler vold og trusler mot helsepersonell er økende viser en undersøkelse som ble lagt frem i november i fjor. Om det skyldes økt meldekultur eller flere hendelser er usikkert, men vi ser at forekomsten av vold og trusler i samfunnet er økende. Med en økt forekomst av vold og trusler i samfunnet, folk tyr raskere til slike virkemidler enn tidligere, uvisst av hvilken grunn, vil jeg anta at faren for at noen skal utøve vold eller komme med trusler mot en radiograf helt alene på vakt øker. Vi vrir på skadede kroppsdeler, vi formaner pasienter til å holde armer, bein eller hele kroppen helt rolig.  Vi ønsker til og med å bestemme hvordan og når de skal puste.  Lett å la seg provosere av slik kommandering. 

Arbeidsgiver har ansvaret for at det er et trygt arbeidsmiljø hvor faren for vold og trusler minimaliseres så godt som praktisk mulig.  Dette ansvaret bør arbeidsgiver være seg bevisst før det skjer en alvorlig hendelse, og iverksette nødvendige tiltak for å trygge arbeidstakerne. Det er til liten hjelp hvis arbeidsgiver først tar ansvar når det ligger en ensom, forslått eller knivstukket radiograf forlatt i en mørk og tom sykehuskorridor.

 

 

4 kommentarer
    1. Uff. Har og vært innom noen plasser der det ikke var bare, bare å være på jobb ja. Det var ikke en gang på natta. I den boligen jeg jobba var det et par som var veldig utagerende, så hos den ene kom vi alltid hjem med klor oppover hela underarmene og hendene etter ei vakt. Så var det en som skalla når han ble litt småirritert. Det var ikke ei vakt uten at noen meldte avvik.
      På sykehjemmet var det en mann som tyranniserte hele avdelingen, i fylla, innimellom ble han henta av politiet. Merkelig at de plasserer slike sammen med demente … for de var jo livredde! Men det er sykt mye rart rundtforbi om en begynner å tenke etter, og om flere som jobber på slike plasser tør å fortelle hvordan det virkelig er. Men ja, det må vel skje noe veldig alvorlig før det blir satt inn flere ressurser. Og da kan det være for seint, for noen …

    2. Marit: Arbeidstilsynet har økt fokus på vold og trusler innen helse og omsorg i 2017og 2018 .Det er bra. Det er og kommet pålegg om risikovurdering av alene-arbeid og faren for vold og trusler på arbeidsplassene innen denne sektoren. Slikt øker bevisstheten hos lederne – og hos oss ansatte. Man har så lett å tenke, det skjer ikke her, det skjer ikke meg.
      Jeg ønsker bare å få ledere og ansatte til å tenke; Det kan skje her- det kan skje meg. Og ut fra det ta noen forholdsregler. Det er jo i grunn liten vits i å fordele ansvar eller skyld hvis eller når det kommer en virkelig alvorlig hendelse.

    3. Høres rart ut at de er alene på jobb, trodde aldri det var tilfelle på sykehus….
      Jeg vil heller tro at det er enten rus eller sykdom som gjør at det blir mer vold…..
      Et trygt arbeidsmiljø tror jeg er langt mellom, hvertfall når det gjelder nattevakter. Jeg er selv alene med 16 demente på en avdeling med aggresjon og utagering, det er langt mellom avdelingene og trykker du på alarmen er det ikke alltid den virker. Her er best å holde seg i form og være litt forutseende….

    4. maiken: Vi er alene, eller jeg har sluttet med nattevakter så det blir litt galt å skrive “vi”. Jeg har for få måneder siden gjort en spørreundersøkelse blant tillitsvalgte radiografer og det er flere steder radiografene er alene på nattevakt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg