Opprensk i krydderhagen

Søndag, fridag og siden været viste seg fra sin beste side bestemte jeg meg for å benytte dagen ute. 
Krydderhagen, de plantekarene med krydderurter som vi har i kjøkkenhagen, trengte  en liten rensk.  Gjennom sommerhalvåret planter vi ut  de friske krydderurtene vi kjøper til matlaginga fortløpende. Sammen med noen krydderurter som kommer igjen fra tidligere år blir det en fin liten krydderhage.  Nå som det er sensommer, eller kanskje høst er det greit med litt opprydding.  Noen planter har visnet, noen har spredd seg, noen har gått i blomst og noen har vokst seg virkelig store.  Resultatet er et herlig kaos.  

Jeg utstyrte meg med “bibelen min” , boka “Våre friske krydderurter” av Unni Hafskjold. Den har fulgt meg siden vi så vidt startet med litt krydder i rekkehushagen en gang på midten av nittitallet.  Boka er full av krydderplansjer, beskrivelse av krydderurtene med historie, bruksmåte, og gartnertips. og en mengde enkle oppskrifter på hva man kan lage av krydderurtene.  Boka bærer tydelig spor av å ha blitt godt og flittig brukt. 

Første krydderurt som ble klippet godt ned var både Gamle Gubben Grå og jeg litt usikre på hva var. Men etter å ha smakt og luktet litt og konferert med boka kom vi til at det måtte være oregano.  Den ble klippet helt ned, Snart kommer første frostnatt, og da er det for sent å nytte-gjøre seg krydderet.  Blir høsten varm, har planta tid til å komme seg godt igjen før vinteren. Kanskje kan jeg høste mer om en uke eller to?  Oregano er flerårig, så da er det håp for at den kommer tilbake neste år.  Det ble vel en drøy desiliter med oppklippete oreganoblader.  

Så var det basilikumen.  Der hadde vi plantet ut to planter, den ene var godt i blomst og frø og den andre var og på god vei.  Duften av basilikum var der, og noen blader kunne høstes, men mesteparten gikk i komposten.

Gressløken ble høstet. Den kommer nok tilbake neste år.  

Persillen var nettopp klipt ned så der var det lite å høste.  

Timian og rosmarin derimot var det mer av, en desiliter av hver., og masse deilig mynte. 

Kjøkkenet ble langsom fylt av de deilige krydderluktene, så var det å få brukt de til noe.  
Gressløken var klippet i småbiter, ble lagt i små poser ok kastet i fryseren. Kjekt å ha utover høst og vinter. Kan tømmes rett fra fryseren og i eggerøre eller sauser.  
Mynten brukte jeg til å lage te.  Nå blir det deilig iste med sitron om mynte på jobb i morgen i stedet for cola.
Timian og rosmarin ble brukt til middagen.  En stor form med nypoteter i skiver, løk, olje og masse krydderurter ble satt i ovnen og sammen med stekte pølser ble det et herremåltid av hverdagsmaten.  
Satte så en gjærdeig, og laget pizza snurrer med litt tomatsaus, oregano og basilikum og revet ost.  Tanken var at vi skulle ha de til nistematen på jobb i morgen, men jeg er redd de fleste er borte lenge før dagen gryr.

Siden jeg var så godt i gang i kjøkkenhagen, skiftet jeg jord i krydderhagen, lot de ettårige krydderurtene gå i komposten og de flerårige få ny gid plantejord. Så ryddet jeg litt i resten av kjøkkenhagen også.  
Bringebærbuskene og rabarbraen som vi nettopp har plantet ser ut til å ha kommet seg  greit i vekst. 
Grønnkålen har vi høstet masse av, den holdt på å bli gulkål i den verste tørkeperioden, men det har kommet mye ny grønnkål så det blir nok en runde til med høsting av den. Det haster ikke. Den er like fin om den står helt til snøen kommer.  
Sellerirot som vi prøver for første gang i år, står med friske fine blader.  Vi har prøvehøstet en, og selv om den selvsagt smakte himmelsk, var den litt liten, kan sikkert vente med å høste den til graset begynner å visne eller vi nærmer oss oktober.
Så kjøkkenhagen var ganske fort gjort å ordne opp i.  

Men så var det jordbærene da.  Det er for lengst slutt på de deilige bærene, og da mister jeg jo fort interessen for pallekarmen med jordbærplanter. Det vet den, og derfor har den sett sin snitt til å vokse ut over sine bredder. Men utløpere og stiklinger er det nå jordbærplanter mellom alle pallekarmene og noen utløpere er og sendt over i andre plante-kasser.  Jeg røsker opp med røtter og det hele, og står snart med en god del fine jordbærplanter med god rotvekst som jeg synes er alt for fine til å havne i komposten. Forresten ville de sikkert trives godt der, men jeg er mer usikker på om jeg ønsker meg jordbæråker i komposthaugen. Der har jeg jo planer om å plante squash til neste år.  
Jeg gikk og hentet et lite plantebrett og en gammel kurv, fylte de med jord og plantet jordbærplantene i de.  Så la jeg de ut på en lokal kjøp-salg side på fb.  Det tok ikke lang tid før en blid mann sto på trappa og hentet plantene. Han hadde kjøpt og pusset opp hus, nå sto hagen for tur, og september er en utmerket måned for å anlegge jordbæråker.  Jeg håper han får flotte gode bær neste sommer.

Mørket senket seg.
Lyset på trammen ble tent og jeg sank fornøyd ned i kurvstolen på trammen.

 

 

 

2 kommentarer
    1. Høres helt herlig ut å omgi seg med alle de urteplantene. Jeg måtte i bokhyllen min for å se, og jammen meg fant jeg en urtebok. Som jeg vil få bruk for til våren igjen. Da flytter jeg på meg for å leve det gode liv på landet….:)
      Takk for kjekk lesning!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg