Tenzin Gyatso

En liten, stor mann kommer snart til Norge.  Tenzin Gyatso, eller den fjortende Dalai Lama, som er tittelen hans og det navnet han er best kjent under.  En liten mann som sprer budska p om ikke-vold og fred.  Han er motstander av masseødeleggelsesvåpen, støtter nedrustning og mener krig er “gammel vane” .Et godt budskap som ike kan skade noen andre enn muligens våpenprodusenter..  Om homofile har han sagt:  «Dersom to mennesker ikke har avlagt løfte om sølibat, og ingen av dem blir skadet, hvorfor skal ikke dette være akseptabelt?» Med andre ord, en liten mann med et godt budskap og uten for mange fordommer. Han har vært her i landet før. I 1989 fikk han Nobels fredspris.

Den gang ble han selvsagt møtt med heder og verdighet.  Denne gangen ønsker ikke representanter for den norske regjeringen å møte han.  Hva har skjedd siden sist? Har han endret standpunkt? Blitt tatt for å handle stikk i strid med egen lærdom? Nei, Han er fremdeles en liten, stor mann med budskap om fred og forsoning.  Han har riktignok mottatt støtte fra USA; men det pleier da ikke å bli sett på som negativt for de Blå:Blå.  Han er vel og blitt kjent for å moderere sine ytringer når han mottar kritikk, og noen ganger uttale seg med to tunger (eller enig med sistnevnte taler) men det er vel heller ikke negativt for de Blå-Blå.  Det er mange nok i regjeringsapparatet som har skiftet meninger eller møtt seg selv i døra etter at de fikk ministerpost.. Så hvorfor ønsker den norske regjering og vise avstand til denne lille store mannen?

 

Svaret er forholdet til Kina.  Den norske regjeringen ønsker ikke å gjøre et fra før dårlig forhold til Kina enda dårligere ved å anerkjenne Dalai Lama. Et lite paradoks.  Den Blå-blå regjeringen er redd for å støte kinesiske ledere. Kina, som vel sammen med Sovjet var de store kommunistiske statene. Nå er jo ikke Sovjetunionen noen stat lenger, og selv om kommunismen nok har sitt feste i de gamle  sovjetiske statene, så må nok Kina sies å være verdens ledende kommuniststat.  Så den norske Blå-blåe regjeringen ønsker ikke å møte en liten budhistisk munk fordi de er redd for å tråkke det store røde, kommunistiske Kina på tærne. Flere nn meg som finner dette litt merkelig?

 

blå regjering.  Kina har hatt en enorm økonomisk utvikling, og kommer veldig snart til å bli den nye økonomiske supermakten, hvis det ikke allerede har oppnådd den statusen..  Kina er i dag verdens verkstedsmie, fremste finansieringskilde, ledende investor over hele kloden fra Afrika til Latin-Amerika og i økende grad en viktig kilde bak forskning og utvikling. Det finnes ingen virksomhet noe sted i verden som ikke har merket presset fra Kina, enten som leverandør av billige varer eller enda mer truende, som en formidabel konkurrent.  Det er spådd at Kinas økonomi kommer til å passere USAs i størrelse i løpet av de neste 20 årene,  Kanskje kommer Kina til å overta USAs lederstilling i verden.

 

En verdensorden sentrert om Kina vil gjenspeile kinesiske verdier mer enn vestlige,  Beijing kommer til å overskygge New York, valutaen renminbi (yuan) kommer til å avløse dollar, mandarin kommer til å overta for engelsk. Tiden vil være over for å drive evangelisering for marked og demokrati. Litt rart at den blå-blåe regjeringen skal være med på å støtte denne utviklingen-

 

“Den gule rase skal overta verden, det står det i bibelen” pleide min gamle far å si.  Hvorvidt dette bibelsitatet er rett, vet jeg ikke. Den gamle pleide ikke å åpne den boka så ofte… Men ser man på dagens utvikling kan jeg være tilbørlig til å gi han rett.  Men at den Blå-blåe regjeringen støtter en slik utvikling er langt over min forstand.

(bilder lånt fra google)

 

 

 

2 kommentarer
  1. Det står ikke i Bibelen at “de gule skal arve jorden” som de gamle sa før , og mange tror .
   Dette har jeg fra absolutt sikre kilder , min bror er nemlig prest .
   Jeg vet ikke hvor det gamle ordspråket stammer fra , men det sies Nostradamus skrev “pass dere
   for de gule” .

  2. Harald Pettersen: Vel, jeg skrev at jeg var usikker på om sitatet var fra Bibelen. Men Nostradamus var nok og en fornuftig mann.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg