Hysj, hysj -noen lytter

I går hadde Rødt Ringerike og Rødt Hadeland innbudt til åpent møte om etterretningstjenestens lyttestasjon på Eggemoen.  Eggemoen er nesten Vågård, her jeg bor – og selvsagt måtte jeg dit å få litt mer informasjon om hva som foregår i mitt umiddelbare nabolag.  Bård Vormdal, en tidligere NRK journalist og en av Norges fremste eksperter på etterretning og lyttestasjoner, kom for å innlede og informere.
Møtet var på “Fengselet”, og det var stinn brakke.  Vi fylte opp både Rettsalen og et par tilstøtende rom + en gang.  Ikke tvil om at temaet skaper engasjement.  For tro meg, SÅ mange medlemmer har ikke Rødt. 

Jeg skal ikke gjengi foredraget til Vormdal.  Jeg er ingen ekspert, jeg kan ikke nok og kan komme til å bruke feil uttrykk, for dette er avanserte greier.  En lyttestasjon for etterretning, et samarbeid mellom Amerikansk og Norsk etterretning. (Ikke et NATO samarbeid) .  De avlytter store metadata fra satellitter, og er selvsagt et viktig hjelpemiddel for etterretningstjenesten både i Amerika og Norge.  
Samtidig er det ikke vanskelig å forstå at russerne eller kineserne eller hvem som nå er fienden ikke er like glad i denne lyttestasjonen og det som blir fanget opp der.  
Og jeg, jeg er ikke akkurat fra meg av glede av å vite at jeg har en slik lyttestasjon i mitt nabolag.

Jeg frykter ikke at jeg selv skal bli avlyttet.  Ikke er jeg så interessant, og ikke er det jeg driver med så hemmelig.  Men så er nok ikke en liten kommunistspire som meg noe etterretningstjenesten bryr seg nevneverdig om.   
Nei, denne lyttestasjonen kan finne ut hvor ubåter i Barentshavet – eller Middelhavet befinner seg, om astronauter befinner seg utenfor eller inni satellitten sin, hvem som sender e post til hvem eller hvem som kommuniserer med hvem på Facebook og mye mer.  Egentlig mer enn jeg egentlig kan fatte… 

Internasjonalt øker konflikten mellom supermaktene.  Spenningen har ikke vært så stor siden Den Kalde Krigen.  Det er ikke utenkelig at ved en eskalering av en konflikt kunne etterretningstjenestene i en av de landene som føler seg avlyttet finne det hensiktsmessig å sette denne lyttestasjonen ut av spill på en eller annen måte.  Så lenge gromgutter som Putin, Trump og Kim sitter og styrer er ikke faren for økt konflikt i verden spesielt liten.  
Jeg har ikke mistet nattesøvnen, men akkurat betryggende er det ikke å ha en slik lyttestasjon bare noen få kilometer fra soveromsveggen.  

Det var mange slags folk i “Fengselet” i går. 
Noen var redd for at lyttestasjonen skulle være bombemål.  Jeg er kanskje ikke så redd for det. Jeg tror det finnes elektroniske måter å slå ut en slik lyttestasjon på, men sikker er jeg ikke.  Putin kan jo bombe litt bare for å vise muskler.  
Noen er kommunister, det var jo et møte arrangert av Rødt, og frykter nok Trump mer enn Putin.  Jeg har ikke tillitt til noen av de karene. Men jeg misliker sterkt at amerikanske interesser bruker Eggemoen, mitt nærområde på en slik måte.  
Noen var på grensen til paranoia og advarte i sterke ordelag om østeuropeiske håndverkere som sikkert var forkledde russiske elitesoldater og agenter.  Denne personen holdt nok på å drite i buksa da han fikk øye på Yngste Sønn som var på møtet i full “taktekkeruniform” med firmalogo og alt.  (Han ventet egentlig på skyss hjem, men fant møtet underholdende. )  

Vi ble ikke beroliget, og det kom opp et økt ønske om mer informasjon fra forsvaret.  Vi får håpe Forsvaret og ser nytten av det.

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg