Folkens, jeg kommer med nyheter……

Tidlig søndag morgen.  Ute er det fremdeles mørkt.  Jeg sto opp litt over 6.  Fikk ikke sove.  Ryggen er vond. Har ligget for lenge., det er 5 timer siden jeg gikk å la meg. Det får holde.  Jeg liker disse stille morgenene for meg selv. Ikke noe som haster. Ingen jeg skal påse at kommer seg opp og ut til riktig tid.  Bare meg og radioen som står på i bakgrunnen.

Kokkejævel høyt der oppe på bloggtoppen er også opptatt av det å kose seg.  Og da selvsagt kose seg med produkter fra hans nettbutikk.
Jeg har laget meg sesongens første krus med varm, god gløgg, skar meg en tykk skive tørr focaccia som jeg kjøpte på Meny på torsdag og smurt på litt Bremykt og så tok jeg siste resten av kald ribbe fra middagen på fredag. Deilig morgenstund!
Jeg tror at nå som vi er midt i pandemi, nedstenging og utrygghet er det ekstra viktig å kose seg.  Vi trenger kos og hygge litt ekstra nå, og ikke grave oss ned i alt vi ikke kan og ikke bør men heller se på hva vi kan.  Vi kan roe litt mer ned, kose oss i heimen.  Det er ikke alltid så mye som skal til.

Jeg studerer bildene og teksten i Kokkejævels innlegg.
Røkt reinsteik.  Sikkert godt, men jeg henger meg opp i et ord.  Det står at den er sousvidekokt….Hva betyr det?  Jeg googler, men blir ikke klokere på første side av googlesøket.  Får bare opp en lang liste med produkter som er sousvidekokt.  Er ikke det jeg er ute etter.  Jeg er ute etter hva man har gjort med kjøttet, for dette er et nytt begrep for meg.  Og jeg trodde at jeg visste det meste om teoretisk kjøtt-tilberedning. Jeg vokste opp på en gård med kjøttproduksjon og har delt mitt voksne liv med en kokk.

Jeg skuler mot soveromsdøra nederst i gangen,  Skal jeg gå å vekke Gamle Gubben Grå som ligger og sover for å få svar? Klokka er ikke 8 ennå, det er søndag og fremdeles mørkt.  Det kan hende det liksom blir slutten på søndagskosen hvis jeg gå til et slikt skritt..
Men Halleluja! Jeg ble bønnhørt ! For hvem kommer ikke tuslende der?  Selveste Gamle Gubben Grå ,og  mens han står der i døråpningen ute på trammen i silkepysjen sin og glipper med øynene med dagens første sigarett kaster jeg meg over han.  Hva betyr at kjøtt er sousvidekokt ????

Jeg innrømmer at han glippet et par ganger ekstra med øynene og virkelig studerer kjerringa før han svarer.  Men svar får jeg.  Det betyr at kjøttet er vakuum-pakket før det blir kokt.  Det kommer en avhandling om koketid også, men det er jeg ikke interessert i. Jeg raser tilbake til tastaturet og lar han stå der ute på trammen og messe om koketid.

Neste vare Kokkejævel viser bilde av er morrpølse fra Stranda.  Han påstår at det er Norges beste morrpølse.  Mulig det, men her er det også noe som får hjernevinningene mine i gang.  Stranda ligger da på vestlandet….  Hvis jeg skal kjøpe ei spekepølse som er produsert på Sunnmøre, for så å bli sendt nordover til Alta for så å bli stappet i en ny pappeske for å bli sendt til meg på Hønefoss. Blir ikke kortreist mat på den måten.
Stranda Morrpølse kan jeg få kjøpt på Meny, der Eldste Sønn jobber for 389 kr/kg da pakket i poser ferdig oppskåret. Jeg kan og bestille det via Kokkejævels nettbutikk til1.048,- kr/kg pluss frakt. Men da er selvsagt pølsesnabben berørt av Kokkejævel.
Vel, jeg vet hvor jeg vil kjøpe pølsa mi.

Fenalåret fra Mydland i Troms frister mer.  Jeg husker Kokkejævel hadde en oppskrift på fenalår han bakte i ovnen eller noe slikt i fjor en gang.  Det fristet, men vi ha aldri prøvd det.  Jeg googler meg frem til at denne fenalårprodusenten har fått norgespremie for fenalåret sitt tidligere i høst.  Lurer litt på det at det er Sirupssaltet . Jeg spør Gamle Gubben Grå, men her er vi like blanke.

Når det kommer til flatbrød mister jeg interessen.  Flatbrød hørte med i barndomshjemmet. Både Ideal, Korni og Mors flatbrød.  Hverdag  og ikke minst til fest.  Lokalprodusert flatbrød fra lokale produsenter har og blitt fortært. Men her i Drømmehuset har det aldri blitt noen slager.  Er vel kun jeg som tar et flak eller to en gang i blant.

Kaffesirup med forskjellige smaker kan du og få kjøpt fra Kokkejævel.  Ikke akkurat kortreist tror jeg når jeg ser etikettene på flaska.  Produsenten er fransk.
Men kaffesirup er et must når man skal ha høy kosefaktor. Kaffe latte med hasselnøtt er min favoritt.
Det må da gå an å lage kaffesirup selv er min neste tanke.  Jeg googler litt, og finner en oppskrift.  Den må prøves ut.  Jeg deler oppskriften hvis jeg får det til å fungere, avtale?

Villmarksdrikk høres kult ut.  Jeg tenker med en gang på Yngste Sønn og Eldste Nevø og deres mange hasardiøse turer blant fjel-urer og myrer,  Kanskje blir dette årets julegave?  Tipper ei flaske fra Kokkejævel frister mer enn om jeg skulle kokt noe i hop på komfyren hjemme. (Men jeg skulle klare å produsere “Villmarkssaft” til langt lavere pris enn 125,- kr for en tredjedels liter.)

Jeg er vokst opp i en familie hvor man gikk om ikke gjennom ild, så i det minste gjennom mye vann og myr for å finne de forjettede multene.  Og multer er godt!  Er ikke så veldig glad i multekrem, men vafler med rømme og multesyltetøy….Himmelsk.
Multesirup høres godt ut.  Jeg klarer å tenke ut en mengde gode anvendelsesforslag, is, osteanretning, kaffe? salatdressing….  Jeg vil ikke bruke multer jeg har slitt meg gjennom myra i timevis til å lage sirup.  Jeg vet hvor mye som kan gå galt når jeg begynner å varme opp  sukker…..  Så dette produktet vil jeg nok kunne bestille på nett med verdens beste samvittighet.  Om jeg da ville velge Kokkejævel sin nettbutikk, eller bestille direkte fra produsentens nettbutikk og spare en tier er et annet spørsmål.

Jeg er enig med Kokkejævel at mat, og da mat man ikke så lett får tak i eller ikke unner seg så ofte er en fantastisk julegave,  Spesielt til folk i min alder som har alt.  Og i år blir det netthandel som gjelder for mange, så bruk lokale små nettbutikker.  Sørg for at de overlever krisa. Vi vil savne de hvis de blir borte.  Da er det ofte for seint.

 

11 kommentarer
    1. Skal innrømme at du lurte meg skikkelig i dag! Du kommer med nyheter og bilde av hengebrua… og ender opp med matprat. Hmm jeg fikk meg en latter etterpå og følte med skikkelig lurt! Ha en trivelig søndag!

    2. Kokkejævelen har mye snadder, det skal være sikkert. Men dessverre til sinnssyke priser!
      Kan forstå at folk velger å kjøpe spesialiteter av f.eks rein der, men forstår heller ikke det med Stranda morrpølse…
      Men flott for ham at nettbutikken går godt.

    3. Jeg kommer ikke til å kjøpe særlig med mat til gaver, hverken her eller der. Men at det kanskje blir netthandel på noe, det er mulig ja. Fikk nemlig litt hetta av å prøve å handle julegaver med munnbind. Jeg får ganske fort “fnatt”. T-bane-turene og butikken for å kjøpe mat med disse munnbindene er liksom NOK. Kose-handle med munnbind? Plent umulig. Mulig jeg må kjøpe Lis Aisatos bok i år også, til alle jeg kjenner. DURE inn i en bokhandel, rive med meg 10-12 bøker, og fyke ut igjen. Ferdig!! 😀

        1. Litt nedtur med det tørka reinkjøttet. Det er merket Rørosrein og det tror jeg nesten jeg får tak i her i Landsbyen også 🤣🤣 Han som skal få det i julegave blir nok uansett fornøyd, transportselskapene ble fornøyd, kokkejævel ble fornøyd. Eneste som tapte var den lokale nisje butikken, som kunne fått kr 400 av mine penger istedet. Jeg lærte nå at jeg først må ta runden her lokalt 👍🎅🎀

      1. Han tar iallefall 700,- mer for tørkakjøtt enn hva andre produsenter tar, eller samene selv 🤣🤣🤣. Prisene er bare helt sinnsyk. Flere av produktene får du kjøpt på vanlige matbutikker, til en mer hyggelig pris 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg