Husker du komiserien Forviklingar?

 

På 80 tallet gikk det en amerikansk såpeserie på TV som het Forviklingar, Soap tror jeg den het på originalspråket.  I går minnet kommunestyremøtet i Ringerike om en episode i denne serien.

Hovedsaken i dette møtet var budsjett og handlingsplan. En kjedelig sak, vil kanskje noen si; men en viktig sak. Skal vi gi mer eller mindre penger til skoler og eldreomsorg? Skal vi innføre eiendomsskatt eller la det være? Skal vi bygge ny skole i år eller skifte vinduer på gamlehjemmet?

I Ringerike har partiene Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti en samarbeidsavtale og på det viset solid flertall med 30 av 43 representanter. Opposisjonen består av Solidaritetslista og Senterpartiet med tre hver, Fremskrittspartiet med seks representanter og Steinar Larsen. Steinar  Larsen er tidligere Arbeiderpartimedlem som i høst meldte seg ut av Ap på grunn av at han ikke ser at Samarbeidskammeratene (mitt kallenavn på samarbeidspartiene) utøver det han kaller Arbeiderparti politikk. En medvirkende årsak var nok og at han ble vraket av nominasjonskomiteen i AP da lista til valget 2015 ble laget…

 

Rådmannens forslag går i korte trekk ut på å spare inn på alle driftsområder slik at man kan ta opp lån og investere i nye skoler, ny lirke og mange andre investeringer.  Blant befolkningen har dette skapt en del debatt. Man har reagert på at eldre som får tilkjørt mat må betale ca. dobbelt så mye for den maten (og langt mer enn Fjordlandmaten på Kiwi) Barnehagene mener de får alt for få ressurser, noe som vil gå ut over voksentettheten i barnehagene og skolene sier de heller vil ha noen til å vaske pultene enn nye pulter….

Ett av forslagene som har skapt debatt har vært at Rådmann foreslår å legge ned min gamle barneskole, Vegård skole, allerede fra høsten av.  Dette strider mot kommunestyrevedtaket fra april i år hvor de bestemte at skolen består til ny skole Hønefoss Syd står klar, og den har man fremdeles ikke begynt å bygge.
Spesielt i min familie har dette skapt et stort engasjement, og Store Søster og muligens flere i FAU var på plass på galleriet.  Selv var jeg hverken i kommunestyresalen eller på galleriet. Jeg er bare andre vara til kommunestyret, 

Vel. Budsjettbehandlingen gikk sin gang.  Flertallskammeratene fremmet sitt budsjettforslag, som var identisk med rådmannen sitt med unntak av at de hadde satt ned prisen på maten til de hjemmeboende eldre. Så fremmet Frp, Sp, Sol og Steinar Larsen sine alternative budsjett.  Dette ble sikkert debatert lenge og vell før det ble avstemning, Steinar Larsens forslag fikk Steinar Larsens stemme, Sol fikk Sol sine tre stemmer osv..og budsjettforslaget til Samarbeidskammeratene gikk ikke overraskende av med seieren.

DA begynte moroa.

En fra Ap gikk så opp og leste opp en protokolltilførsel til budsjettet som Ap ville ha med.  Den ble samtidig delt ut til alle i salen. I tilførselen skriver de at Arbeiderpartiet påregner og er forberedt på at Fylkesmannen i Buskerud i sin lovlighetskontroll helt eller delvis kan komme til å opprettholde investeringsbegrensningene fra 2014, det vil si at partiet regner med at Fylkesmannen ikke kommer til å godkjenne alle investeringene som planlegges i 2015.  Den retten har Fylkesmannen så lenge Ringerike er i Robek. De utdyper at det kan føre til at enkelte tiltak, investeringer og tidspunkt for låneopptak kan måtte skyves ut i tid på grunn av kommunens økonomiske situasjon.

Arbeiderpartiet hadde ikke diskutert denne protokolltilførselen med resten av Samarbeidskammeratene, ,  en representant fra Venstre rakk og sprette opp og si at da ville Venstre også være med på protokolltilførselen fordi de heller ikke hadde den helt store tro på budsjettet før Høyres nestor fikk bedt om gruppemøte, leid med seg både Ap, Krf, og Venstre inn på grupperommet

.Opposisjonen reagerte også sterkt på Aps framgangsmåte. 
Her forsøker Arbeiderpartiet å løpe fra ansvaret de har for det budsjettet de var med på å vedta, sa Magnus Herstad (Frp).
Jeg tror de gjorde det fordi det er valg neste år, sa Einar Zwaig (Sol) og mener Aps framgangsmåte skaper usikkerhet i befolkningen og blant ansatte i kommunen

Etterpå ba Ap om unnskyldning og trakk protokolltilførselen.  Høyre hadde atter klart å skape ro i rekkene. Han understreker at partiet står fullt inne for budsjettet.

Opposisjonspartiene (Sp, Sol og Frp) ser så alvorlig på saken at de har bedt Fylkesmannen underkjenne budsjettet siden de mener at Arbeiderpartiet ikke ser på sitt eget budsjett som realistisk.  De har og på grunn av budsjettforviklingene bedt ordfører om å fremme saken på nytt i neste møte. Hva som skjer med det vet jeg ikke.

Men en bedre start på valgkampen kunne ikke Arbeiderpartiet på Ringerike gitt oss.   Hvem ønsker kommunestyrerepresentanter som ikke tør å stå ved sine egne besluttninger?  Hva er vitsen med å stemme Ap, hvis det er Høyre som dikterer Aps medlemmer hva de skal stemme for og mot i salen?   Slik kommunestyremøtet på Ringerike fremsto i går, fremsto det som en parodi på hva et demokrati skal være.

 

 

 

Leser lokalavisa bloggen min?

Ikke før hadde jeg sutret på mailen min om at avisen ikke hadde vist lista vår stor nok spalteplass, og ikke satt artikkelen på nettsida før den dukket opp nettopp på nettsida.  Som den innbilske personen jeg er , trekker jeg selvsagt den konklusjonen at lokalavisa leser bloggen min.  (OK; da vet jeg hvem tre av de 9 er, men hvem er de resterende 6???)

I går var jeg stort sett hjemme, og mottok få reaksjoner på stykket i blad. Virket ikke som om hverken Kjøteren, Gamle Gubben Grå eller tennåringssønnene var i noe særlig ekstase.
Selvsagt delte jeg det på FB, og fikk noen likes. Og jeg og en av de andre tre damene hadde en litt sånn overivrig liten kommentar utveksling på hennes FB side
Datteren ringte og sa at “noen” hadde sagt at det var kjentfolk i bla. så noen hadde da sett bildet i det minste.  Så litt reaksjoner var det jo…

I dag har jeg mottatt kommentarer om at det skal litt til å overta etter Zwaig. Etterfulgt av hjertelige lykkeønskninger sagt på en slik måte at jeg forstår at de mener jeg virkelig trenger det.  JA skal jeg erstatte Zwaig har jeg litt av en plass å fylle. Det vil jeg aldri klare. Zwaig er Zwaig, og Brit er Brit. 

Men jeg tror at vi tre damene, gjerne sammen med noen av de flotte menneskene nedover lista skal kunne gjøre et godt valg. Vi skal ha inn tre. Det er vårt mål. Alt ut over det er bonus.  Men for å få til det må vi vise velgerne at vi er et alternativ, selv uten Zwaig og SV.  Vi skal farge byen rød og Petersøya grønn  Men mest av alt, vi skal ses og høres slik at ingen i Ringerike er i tvil om hvem vi er og hva vi står for. 

 

 

Ikke like interessante som vi tror….

På fredag var vi listetoppene og vår gamle nestor og snakket med lokalavisen.  Vi skulle presentere lista til Solidaritetslista. Fokusere på at vi var tre kvinner på topp, noe som vi og nominasjonskomiteen så på som nærmest en verdenshistorisk begivenhet. Formidle at vår gamle nestor Einar Zwaig gir seg i kommunestyret., han er en utrolig populær politiker som nok er den politikeren på Ringerike som får flest personlige stemmer og flest “slengere.”  Så skulle vi og si noe om at SV trekker seg ut av samarbeidet og beklage det. Vi ville gjerne hatt de med.

I dag kom artikkelen i lokalavisen. 5 dager etter at vi snakket med pressen. Så ikke akkurat noe stor nyhet…  De har i løpet av dagen ikke funnet plass til å ha den i nettavisen…Og overskriften løs noe sånt som uten Zwaig og SV skal vi forsøke å være et alternativ.  Ikke akkurat den pressedekkning jeg kunne ønske meg..Ikke akkurat fokus på det vi ønsket..
Men nå må vi se positivt på det. Vi fikk presse. Journalisten fikk frem masse av det politiske budskapet vårt, og det er tross alt det viktigste. 
Valgkampen har så vidt begynt. Vi skal vise dem at vi tre damene kan klare oss, uten SV og Zwaig…(Nå er vi ikke helt uten SV, da. For Anne Berit er medlem i SV)

Følg med kjære leser. Jeg skal bevise at politikk er moro.

Listekandidat….

Leser i en kronikk i VG hvor vanskelig det er å få damer til å stille til valg  ved lokalvalgene.  Av alle folkevalgte i Norge er 62% menn.  I ordførerposisjon er over 78 % menn. Derfor er jeg stolt av  Solidaritetslista på Ringerike sin liste til valget neste høst.

Tre kvinner på topp, alle på kumulert plass.  Det skal bli gøy og drive valgkamp, og spennende å se hvor mange vi får inn i kommunestyret. Målet er at vi MINST skal få  inn alle oss tre damene.
Skal være ærlig nok til å innrømme at det er med skrekkblandet fryd jeg tar på meg listetopp plassen. 

 

Jeg har en skrue som er løs….

Vel, egentlig er ikke det helt sant. Det er ikke en skrue som er løs, det er bare en liten pinne.

Det var på tirsdag. Jeg var ute å gikk tur med Kjøteren da jeg merket noe galt i kneet. Først tenkte jeg at jeg bare var sliten i beinet, men det var en annen følelse.  Det stakk liksom i kneet. Men optimistisk som jeg er, tenkte jeg at det går vel over.  Og det gjorde det. Men det kom tilbake. senere på kvelden og enda mer i går.
Jeg ble litt betenkt. Med tanke på den samlingen av skruer, pinner og plater jeg har i det kneet kunne jo noe ha løsna.

Ut over kveldsvakta i går ble det verre og verre. Benet ble tykkere og tykkere og det ble vondere og vondere å gå. Så da vakta var over fikk jeg ordnet meg ett røntgenbilde. Bildet viste at en av pinnene har løsnet litt og forflyttet seg en cm.

Min vanlige tankegang er å stikke hodet i sanden. “Glemme” at jeg vet at pinnen er løsna. Bite tennene sammen og fortsette som før. (Gå til du stuper, stup er det nok av..) Jeg lanserte den teorien for radiologen jeg viste bildene til i dag.  “Plager det deg?” spurte han. Mens jeg tenkte over hvorvidt det plaget meg eller bare var ubehagelig, fortsatte han; “Selvsagt plager det deg, ellers ville ikke du tatt røntgen” Dumt med kollegaer som kjenner deg så godt…..

Så nå må jeg finne meg en ortoped som kan kutte et lite hull, ta en tang og trekke ut pinnen og sy igjen.  En enkel og grei sak, forhåpentligvis uten infeksjoner, komplikasjoner eller at hele kneet kollapser som et korthus. 

Kirken den er et åpent hus…. men ikke i Drammen

 

Kirkens Bymisjon i Drammen ønsket å tilby tiggerne i Drammen overnatting i vinterkulda i Strømsø kapell. En utstrakt hånd til de svakeste blant de svakeste av oss. Tak over hode og et trygt sted å sove.

Men så fikk denne mannen høre at noen hadde medlidenhet med tiggerne og ønsket å gi dem en utstrakt hånd.  Det ville han absolutt ikke ha noe av. Tore Oppdal Hansen er ordføreren som ble kjent for å ønske tiggerforbud i sin by.  Han satte foten ned, startet byråkrati-kverna, og fikk til slutt viljen sin.  Ingen tiggere i Strømsø kapell.  Nå kan han sove trygt i sin seng.

 

Drammen er atter byen med det kalde hjertet, akkurat slik Høyere-ordføreren ønsker.  Kald og ufølsom høyere-politikk på sitt verste.

 

Tiggerne forsvinner ikke, selv om Oppdal Hansen gjør det han kan for å gjøre livet hardt for dem.
Klarer han å jage dem ut av Drammen, forsvinner ikke fattigdommen  for det.  Om Oppdal Hansen ønsker å vandre gjennom livet med skylapper på, er det hans valg. Om han ønsker Drammen skal fremstå som et glansbilde hvor kun de som er vellykket, det som er vakkert og det perfekte liv har sin plass, er det trist. For i Drammen som i andre kommuner kommer det alltid til å være mennesker som ikke har det så godt som alle andre, Det kommer til å være mennesker som ikke er vakre. Det kommer til å være gamle mennesker, handikappede mennesker, syke mennesker, fattige mennesker og tiggere.

Hvem er neste gruppe  Oppdal Hansen ønsker å feie under teppet?

 

Har du det sånn også?

Hei, du som er midt i livet, har du det slik som meg?
Lange arbeidsdager, mye ansvar. Og når du kommer sliten og trøtt hjem med armene fulle av handleposer og et muntert “Hei” så blir du møtt av i beste fall lav mumling .Så står du der i gangen da, blant sko, støvler og skolesekker og titter inn i stua. En tenåring med nettbrett, en ektemann som sover på sofaen og fra TV stua tyder lydene på at enten er det noen som dreper noen der nede, eller så er det film eller Play-station på full styrke. Et blikk inn på kjøkkenet viser deg at oppvasken ikke har gått noen steder  mens du har vært borte, hundeskåla er tom for både vann og mat og rundt bena dine hopper Kjøteren mens han bjeffer desperat og forsøker å krysse alle fire beina på en gang.
Så bobler det over denne dagen og.  Du  SKRIKER, KJEFTER OG SMELLER MED DØRENE uten at det gjør større inntrykk i dag heller…..

Men jeg vil jo ikke være den kjerringa som kjefter støtt. Jeg vil ikke være en mamma som best kan sammenlignes med en ildsprutende drage  Det bare blir slik gang etter gang.

Sukk. Får vel begynne med oppvasken

Ungdommen nå til dags….

I går da Eldste Sønn hoppet inn i bilen etter endt arbeidsdag sa han litt lettere henslengt;  “Nå er jeg ferdig med å kjøpe alle julegavene” 
Ufordragelig ung mann!! Jeg mener, jeg har kjøpt en julegave. En julegave og det er kun en liten venninnegave.  Det er 31. oktober.  Det skulle ikke værelov åvære ferdig med julegavene så tidlig.
Nei, ungdommen nå til dags