Takk for det gamle….

Takk for  alle gode opplevelser i 2013.  Hyggelige sammenkomster,  All egjestene som var med og feiret Gamle Gubben Grå.  Koselig besøk hos Datteren i Harstad.  Flotte samtaler med mine flotte barn.  Gode vakter med gode kollegaer,

Takk for alle som har vært der for meg i 2013. Familie og venner. Kollegaer og bekjente.  Da livet var svart og kneet knust var det godt med mye omtanke, hyggelig hjilsner og koselige besøk. 

Takk for et godt arbeidsmiljø og verdens beste kollegaer.

Takk for de utfordringene 2013 ga. Knuste knær og vanskelige personalsaker har vært utfordrende og lærerikt.  Styreverv er spennende .  Politisk arbeid er morro, selv om valgressultatet ikke ble som ønsket og hersketeknikken til enkelte gamle gubber kan være frustrerende.

Takk for gleder og alle små øyeblikk av lykke som en vakker soloppgang som nytes på vei til skole og jobb, blomstrende blomsterbed, glade hundeøyne og en god latter

Sorger har det og vært.  Ikke minst tok jeg Mortens bortgang tungt.  Noen mennesker forstår du ikke fullt og helt hvor mye har betydd før de er borte. 

Alt i alt har 2013 vært et godt år. Ikke ett av de bedre – men et godt år.  Nå er jeg spent på hva 2014 har å by på.

 

 

Jeg møtte opp i kirken med feil mann….

Julaften starter feiringen her i huset med grøtspising på formiddagen.  Etterpå går de som ønsker det i kirken.  Gamle Gubben Grå har ansvaret for middagen, og er hjemme og passer grytene.  Svigerfar pleier å ønske en liten strekk på sofaen.  Hverken Datteren eller Tennåringssønnene er spessielt ivrige kirkegjengere, og i år var været trist og surt med både regn og vind, så Svigermor ville heller ikke ut når hun først var kommet frem.  Så i år var det bare Svoger og jeg som satte kursen mot kirken.

Da Hønefoss kirke har brent ned, og regnet og vinden gjorde at utendørsgudstjenesten på branntomta ikke fristet bestemte vi oss for å reise til Norderhov kirke.  Det er en flott, stor, gammel kirke og kirken jeg er døpt og konfirmert i og hvor våre familiegraver står.  Jeeg liker Norderhov, og det gir meg en helt spessiell høgtidsfølelse å besøke denne kirken.  Samtidig er det mange kjente å hilse på, da dette er kirken for befolkningen i min barndomsdal.

Vi kom til kirken i god tid før gudstjenesten startet,  Satt oss på en kirkebenk sånn passelig langt fremme, og langsomt ble kirken fyllt av flere og flere julepyntede familier.  Et ektepar jeg er på nikk med. datteren deres gikk i klassen min for mange år siden satte seg på samme benk som oss. Jeg nikket lett, de nikket tilbake, og så konsentrerte jeg meg om kirken, altertavlen og stemningen igjenn. 

Men etter en stund merket jeg at de så på meg, hvisket litt, og så på meg igjenn. En av døtrene med familie var og kommet og hadde satt seg på benkene rundt oss. Hva var det de glodde på? Hadde jeg sølt grøt på kjolen? Nei, ingen grøtflekker.. Men det var tydelig at de stirret og funderte på ett eller annet. Men hva?  Jeg så på Svoger, hadde han grøtflekker eller andre skjemmende flekker? Det var da det slo meg…Å, nei. Jeg har gått i kirken med feil mann!!! 

Gamle Gubben Grå og jeg har vært sammen lenge.  Selv om han ikke er her fra, har vi bodd her så lenge at gamle sambygdninger og andre vet at han er mannen min.  Om de ikke kjenner Gubben, så vet de hvordan mannen min ser ut.  Nå satt jeg her i kirken på en hellig julaftenalene  med en for dem totalt ukjent mann.  Svogeren min, broren til Gubben, er det jo ingen her som kjenner. 

Jeg kan tenke meg at jeg var samtaletema rundt mang et middagsbord denne julaften.  Tenk å møte i kirken med feil mann på julaften.  Sladrehanker og ryktesmeder har fått noe å snakke om – og jeg og Gamle Gubben Grå har fått oss en god latter.

 

Strfamilieselskap skal være kos, stress ned,

Har vært hos Svigermor og Svigerfar i familieselskap i dag, og er helt utslitt.

Vi var som vanlig bedt til middag klokka 14.00.  Hvem spiser middag klokka 14.00??  Vi var knapt ferdige med frokosten før vi måtte stresse for å gjøre oss i stand. 5 stykker gjennom badet med kun en dusj tar tid.  Etter å ha stoppet for å kjøpe en blomst ble vi ytterligere forsinket, og jeg var temmelig stressa allerede da vi ankom Svigers 20 minutter for sent.

Middagen var ennå ikke klar, og mens vi ventet i sallongen sammen med Svoger, kranglet vertskapet på kjøkkenet.  De hadde bestemt seg for å lage helstejkt kalkun med stuffing, et prosjekt de har drevet med de siste tre dagene.  Stressnivået på kjøkkenet var på topp nå som det nærmet seg det Grand Finale.  Ville måltidet bli vellykket?  Vi som satt i stua kunne dele spenningen og stressnivået, da det er åpen kjøkkenløsning i leiligheten.  Svigermor var, og er vel fortsatt en fantastisk kokk. Helstekt kalkun med Svigerfars stuffing er et nydelig måltid som de pleide å spise på julaften da Gamle Gubben Grå og søsknene hans var små.  Men det er et tidkrevende måltid å lage, og det er me som kan gå galt slik at fuglen ikke blir perfekt. 

Bordet var for lite for helstekt 6 kilos kalkun, så den ble bært ut til oss i stua slik at vi kunne se den og fotografere den før den ble tatt med på kjøkkenet for oppskjæring.  En fotoseanse Svigerfar kanskje ikke helt hadde sansen for…

Så ble vi bedt om å sette oss i spisestuen, som jo i og med at dette er en liten leilighet, fremdeles er samme rommet – og like lytt..  Kjøkkenkrangelen fortsette mens fat og boller langsomt ble sendt rundt.  “Bare begynn å spis før maten blir kald” sa Svigermor da kjøttet ble sendt rundt.  Og jeg, dumme meg, gjorde det.  Måltidet smakte himmelsk.  Svigermor ER virkelig en flink kokk.  Men det resulterte i at jeg hadde spist opp nesten hele min porsjon før Svigermor og Svigerfar fikk satt seg.  Svigermors skarpe blikk observerte det kjappt, og da var det på igjenn med nytt stress på kjøkkenet, som fremdeles var like lytt for å få fyllt opp alle fatene på nytt.,  Siste dråpe saus, som var spessielt god. Fror det var ….timian? som gjorde susen. var knapt skrapt fra siste tallerken før de ble samlet sammen og dessertskåler utdelt.  Noe samtale hadde vi ennå ikke hatt tid til med vertskapet.  Desserttallerknene ble samlet inn før siste mann var ferdig med å spise.  Det gjelder å holde tempoet oppe.

Etter middagen ble vi henvist til sallongen igjenn. Alle untatt Gamle Gubben grå som ble hanket inn på kontoret for å hjelpe Svigermor med å få printeren og PCn til å sammarbeide i år og.  Svigerfar benyttet tiden til å blande seg inn i hva de to IT_ukyndige drev med, uten at IT er noe han kan noe som helst om, og samtidig ta oppvasken.  VI gjestene var henlatt til oss selv i sallongen.  Svigerfar var ivrig med oppvasken. Til slutt hadde han vasket opp alt – til og med alle kakegaflene og skålene som Svigermor hadde satt frem for å ha til kaffen.  En synd Svigermor ikke unlot å påpeke hardt og irritert. Fremdeles like lytt.  

Så måtte alle tallerkner, alle boller og alle fat stables inn i sjenker og skap.  Med ommøblering både av stoler og bord og de indre skapmakker.  Spørre om vi skulle hjelpe til med noe har vi prøvd før, det er helt uakseptabelt og blir møtt med motstand mer enn vellvilje.  De er ikke så gamle at de trenger hjelp, nei takk.

Så måtten selvsagt kakebord dekkes, og kaffe kokes. Tevann til meg. Da Datteren lavt til meg spurte hvorfor jeg ikke drakk kaffe, forklarte jeg at jeg ikke drakk det første gangen jeg var hos mine Svigerforeldre for 25 år siden og at alle forsøk på å forklare at jeg nå drakk kaffe, og at de ikke behovde å koke tevann til meg, ble blankt avvist. De visste at jeg drakk te uten sukker. Det hadde jeg alltid gjort. Det er enklest slik.

Først etter at kaffe og kaker var servert satt vertskapet seg ned hos gjestene. Først nå kunne vi føre en samtale  Noe vi selvsagt og gjorde en times tid.  Svigerfar og Gamle Gubben Grå tok hver sin Whisky og Svigermor tok en Baleys.  Praten gikk greit en stund, men nå var klokka begynt å bli 21.00. De gamle hadde hatt en lang dag. Snart begynte Svigerfar å duppe med hodet. Sigermor så utslitt ut og da samtalen begynte å dreie seg om temaer som vanlig fører til krangel, var det på tide å bryte opp. .

Svigermor og Svigerfar bor i Spania halve året. De klager over at de ikke ser så mye til oss. Klager over at de nesten ikke kjenner barnebarna. Noe som er synlig på måten de snakker til dem. Tror neppe de er klar over at ungene våre er 22, 18 og 16.  (De vet selvsagt hvor gamle de er, men reflekterer ikke over hvor i livet ungdom i den alderen er.)  Men bruk tid på oss når vi er sammen. Ta oppvasken i morgen. Vær sammen med oss de få timene vi er sammen.   Ta dere tid til å bli kjent med barnebarna.  Møt de som de fantastiske menneskene de er, ikke bare prøv å forme de til de menneskene dere ønsker de skal være. Det samme med de voksne barna deres.  De valgte ikke de livsløpene dere hadde håpet.  De ble noe helt annet. Men de er flotte mennesker de og.  Bruk tid på oss.  Lytt til barn og barnebarn, Del opplevelser med oss. Aksepter oss slik vi er. 

Vivil gjerne ha kvalitetstid sammen med dere. Vi vil gjerne dele opplevelser med dere.  Men vi vil ike gi slipp på de personene vi er, vi vil ha våre meninger, våre holdninger og leve våre liv slik vi vill.  Vi vill ha samvær for å ha det kjekkt sammen, ikke for å krysse av i bolka for samvær gjennomført.  Dere er flotte mennesker. Men vi vill gjerne lære dere bedre å kjenne som de flotte personene dere sikkert er bak fasaden av vellykkethet og feilfrihet som dere så febrilsk prøver å holde på.

 

 

Hvem vil lukte som Svigermor?

Under julaftens pakkeutdeling var det også en pakke til meg fra Svigermor og Svigerfar, som seg hør og bør.  Jeg mener, litt må en stakkar få igjenn etter å ha holdt ut over 20 år med Gamle Gubben Grå.  Pakken inneholdt en parfyme av for meg ukjent merke.  Men jeg er ikke optatt av merker, og har vel for å være ærlig svært lite greie på parfyme.  Gaven passet bra, parfymeflaska mi har vært tom lenge og selv om jeg kjøpte en billig, tung parfyme til julebordet på jobben er det plass til mere parfyme i badeskapet mitt.

Når jeg tar av celofanen for å ta å lukte litt på parfymen for så å komme med noen vellvalgte ord om hvor godt den lukter, (Jeg er jo oppdratt med et snev av høfflighet)  kommer det fra Svigermor. “Jeg liker den parfymen veldig godt. Det er det merket jeg selv har brukt de siste årene..”

Uten å si noe galt om noen, eller om lukten av min Svigermor, Hvem ønsker å gå rundt å lukte som sin svigermor?

Nå er det endelig JUL!!!!

En lang dag nærmer segslutten. Klokka er 03.19 natt til julaften,  og endelig kan julefreden senke seg også for meg.   Tradisjon tro lysner det nesten av dag før jeg kryper til køys. Men til neste år, da skal jeg være ferdig før…..

Startet dagen 06.15 Opp før klokka ringte og hanen gol. Ute på jobb i god tid. Jeg hadde nemlig planer om å overtale sjefen til å la meg være på  samme lab som  yndlings-assistenten min.  Vi er et godt team, men pga at jeg jo har værtsykmeldt fra alle vakter er det et halvt år siden sist vi var sammen på lab.  Jeg satt kllar, da sjefen dukket opp, og smisket det beste jeg kunne. Sa at jeg skulle gjøre alt hun ba meg om resten av året, godkjenne turnusen, og være snill på alle yenkelige måter.  Selvsagt lot hun seg sjarmere av mine bønner og jeg fikk akkurat den herlige vakta jeg håpet på sammen med verdens beste kollega. (Men det kostet.  Jeeg hadde jo sagt at jeg skulle gjøre alt hun ba meg om, så vips ble det to nattevakter på meg i jula og helgejobbing første helga i januar…..   Det ble masse latter og morro ut av dette på vaktrommet, og stemningen på jobben var på topp.

Så bar det ut i byen for de siste julehandelting. Og så plukket jeg opp Datteren og vi dro ut til Lillesøster for å ønske GOD JUL og utveksle gaver.  Det er alltid hyggelig hos Lillesøster og familien, og vi ble vel litt lengre enn egentlig planlagt.  Men kos er det å se dem.

Så dro vi tilbake til byen og kjøpesenteret.  Datteren og jeg hadde nemlig ut at jeg skulle kjøpepysjamasser til hele familien til å tasse rundt med på julefrokosten i morgen (dag) og 1.dag.  Som sagt så gjort, så nå er det Dovre pysjamasser på alle sammen…  

Hjem. Mannfolka hadde vært flinke og gjort masse.  Men pynting og ordning av alle detaljer var igjenn til vi damene kom.  Det ble noen travle timer, men vi rakk å bli ferdig med det meste før midnatt.  Så etter litt nattmat og utdeling av pysjamasser, krøpførste mann til sengs mens treet ble pynta.  Etter at resten hadde krøpet tilsengs, pakket jeg inn gavene til de som er her i huset,  forsøkte å printe ut de slektstreene jeg ikke fikk til i går.  Denne gangen med blekk nok – trodde jeg.  … Håper noen datakyndige kan hjelpe meg i morgen, og at jeg ikke må stresse rundt på leting etter blekk.

Klokka nærmer seg 04.00. Om ti timer står svigerfamilien på trammen. På tide å ta på seg pysjamassen å krype til sengs.

 

23.12.2013

I dag har jeg værtoppe i otta.Klokka 07.00 en søndag ER tidlig.  Jeg kjørte Datteren på jobb, jada, hun bor fremdeles i Kåken nede i byen, men trenger privatsjåfør-tjenestene til Mamma i ny og ne. Så vardet  frokost i roog fred før familiens tre mannfolk en etter en øangsomt våknet til liv, merkelig nok Yngste tennåringssønn først og ikke SÅ uventet; Gamle Gubben Gråtil slutt…

Jeg fikk ryddet, tørket støv og vasket over gulvene.Yngste Tennåringssønn bar ved, Eldste Tennåringssønn luftet Kjøteren og Gamle Gubben Grå satt i pyjamas forran PCn, leeenge.  Jeg kjente blodtrykket stige…  Endelig kom han seg i fillene og gikk ut for å gjøre noe forefallende arbeid jeg har mast om en stund.  Noe slikt håndverksmessig som jeg kaller mannfolk-arbeid. Jeg pustetlettet ut, og snudde ryggen til et par minutter. Vips, så var min nyryddete stue fyllt opp med elektriske driller som trengte å lades. Gamle Gubben ER en Handy-mann, men  man måmase så j—  Jaha. Ingen vits i å pynte den stua på en stund.

Jeg tok en tur til byen for å få unna de siste tingene som måtte kjøpes før jul.  Skrev lang og sirlig ,liste for å huske alt. Panikk-handling fjerde søndag i advent gjør seg best med handleliste. På vei inn på plantasjen,syns jeg det var så mye papirsøppel i jakkelomma, så jeg kastet alt – inbefattet handlelista i søppeldunken ved inngangen.  En julegave som var i bestilling, og som sist jeg spurte, helt sikkert skulle bli levert i går, var ennå ikke dukket opp i butikken En telefon til hovedlageret viste at denne julegaven ville dukke opp først en gang i 2014, eller der omkring.  Typisk! Det var den gaven jeg og Søstrene Sisters hadde spleisa på og som jeg skulle ordne.  Det blir alltid surr når det er jeg som skal ordne ting mens alt går lekende lett for de to andre.

Hjemme igjenn fra byen, og med bare halvparten av det jeg skulle kjøpe gikk jeg ur på kjøkkenet for å begynne med middagen. Jeg syns vi kan ta det litt lett nå før jul, så jeg haddeplanlagt Tortilla lomper med skinke ogguakamole.  Men på kjøkkenetsto Gamle Gubben Grå og stekte opp medisterkaker til julemiddagen.  10 kf eller der om kring.  Det tok lang tid før jeg fikk plass på kjøkkenet, og hvem har lyst på guakamole når hele huset dufte av deilige medisterkaker?

Neste punkt på lista var å pakke inn julegaver. Jeg senket skuldrene. Å pakke inn julegaver er trivelig jobb. Fantfrem papir, tape, bånd og til/ fra lapper og fyllte nisse-glasset med litt rødvin. Enskalkosesegi førjulsstria. Denførstepakkavar enstoreske, og  BUMS-KLIRR-KNUS.PLASK så var det ikke noe nisseglass lengre og både bord, stoltrekk og gulv hadde fått en  flom av rødvin.  Eldste Tennåringssønn kom farende med kost og pose. Jeg kunne få låne det etter han. Han hadde forsøkt å vaske do og på mirakelløs måte klart å knuse holderen til toalettbørsten. (Enda en ting jeg må huske på å kjøpe i morgen.) Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv – for andre gang denne søndagen.

Etter at lompene var spist, og pakkene behørlig pakket inn og navnet, var tiden klar for neste prosjekt,  Jeg har laget et stort anekart og kan ved hjelp av et dataprogram ta ut slektshistoria til utvalgte slektninger. I år hadde jeg tenkt å beære Mamma og Svigerfar med dette. Jeg har kjøpt in permer, gulnet papir og skal skrive ut ættesagaen til hver av dem.  Har prøvd før,men fant ut at jeg trenger printerfarge, men det har Gamle Gubben Grå kjøpt i dag, så nå blir det bare vellstand.   Men akk o ve. Det var feil printerfarge. Man må nemlig ha to forskjellige svartfarger i denne &%¤¤%/ printeren.   Min kjære Yngste Tennåringssønn forklarer meg dette med en engels tålmodighet. Han fikser det og slik at jeg printer ut prøvesider og ikke forbruker alt det dyre pappiret mitt til ingen nytte… Gamle Gubben Grå lover, under tvang fra en rødglødende kjerring, å kjøpe riktig printerblekk i morgen.

Nå er klokka snart 01.00 og jeg kryper til sengs. I morgen er det Lille Julaften.  Det kommer til å bli en laaang dag.

Hvor får de all denne selvfølelsen fra?

I det siste harjeg reflektert litt over en del ungdom jeg møter, eller ikke direkte ungdom, mer unge voksne.  De har en selvfølelse som fører dem langt over alle oss andre – og langt opp i skyene.

“Jeg trenger ikke sikkerhetsutstr, for jeg faller aldri, ” sa min unge sønn på toppen av slalømbakken.

“Jeg vet at jeg er fysisk mye sterkere og klokere enn de andre” sa duelanten i Robbinson.

“Jeg må tone ned hvor flink jeg egentlig er, for at dere akal kunne se en utvikling” sa den nyansatte og nyutdannede.

 

Mulig de har mer selvfølelse enn meg, men mye mindre selvinnsikt.

Finns detikke ekte mannfolk lengre?

Forrige søndag satt jeg meg ned forrann TV en.  Det er ikke ofte jeg sitter og ser på TV, men denne kvelden dumpet jeg ned i sofaen sammen meg resten av familien..

Først så jeg 71 grader Nord.  Jeg er ikke noe friluftsmenneske, ikke noe tøffing i det hele tatt, men jeg liker dette programkonseptet. Fysisk sterke mennesker som utfordrer sine egne grenser. Men hva gjorde tøffingene? Uffa seg og sutra.  Gikk i hverandrres spor i stedet for å gjøre jobben selv, og en av tøffingene sa også at hvis han ble utklassa i den siste finaleøvelsen, ja da ville han grine!!!!  Nei, det der er ikke mannfolk (eller kvinnfolk for meg) Man tar vinneren i hånda og takker for god kamp og gratulerer med seieren.  Man sutrer ikke, men går på og gjør så godt en kan slik at det er ens egnekrefter og ens egen utholdenhet som gjør at en vinner.

 

¨Neste program var Farmen.  Samme typemannfolk der. Sutring og konkuransetnstinkt som gikk mer med på å ønske at andre misslykkes enn at man selv gjorde det bra.  Men heldigvis ingen grining.  Det jeg reagerte mer på der var at mange var så utrolig skrytete over egne evner, kunskaper og prestasjoner.  De burde  holde forseg selv at de i egne øyne var så fantastiske, tøffe og uovervinnelige.  Slikt skryt virker bare pralende.  Tause menn som gjør så godt de kan, yter maks og vinner så jeg lite av.Bare pingler som var mer tøffe i kjeften enn når de skulle prestere.

 

Nei, Reality-helter er nok ikke heltene for meg. 

Neste program var en døkumentar fra sykkelrittet Trondheim – Oslo.  Sykkelrittet som er kallt den store styrkeprøven.  Og i disse Birken og selvutviklingens tidsalder hvor en hver 40 -50 åring med respekt for seg selv går Birkenn og sykler den store styrkeprøven måtte det vel være en og annen tøffing.  Dette er jo heller ikke ungdommen,men mannfolk i min egen generasjon.  Nok en gang ble jeg skuffet.  Det var en spm ikke hadde trent i regnevær og sutra som ei kjerringover at det var regn. Trodde et øyeblikk at han skulle saksøke arrangøren fordi regnet ikke fulgte hans antakelser og ønsker. Han hadde ikke en gangtatt med regnetøy. Snakk om dust.  Proflaget på distansen hadde vel et tre ganger så stort støtte apparat som mannskap.  Alle uhell ble rettet opp i av noen andre. Mammagutter som må ha putebeskttelse for å prestere. Blautfisker. Men sutring var det nok av i den gjengen og.Den eneste gruppa som imponertevar de tidligere straffedømte. De hadde en lagånd og en driv som var god å se,  De ble mine helter denne kvelden. 

Så jeg spør igjenn; Finn det ikke ekte Mannfolk der ute?

 

Natta har kommet listende….

Liker sene nattetimer alene med PC en. Stille hus og ingen som forstyrrer.  Men etter en lang dag føler jeg at senga roper på meg.  Klokka har passert midnatt, og i morgen er en ny travel dag.  Men jeg føler at jeg lever. Jeg har fått det travle livet mitt tilbake.. Det var målet da jeg trente meg opp på NIMI i sommer. Det har vært målet helt fra Ortopeden sa at jeg hadde ødelagt kneet mitt ordentlig.  Nå er jeg der, og det føles godt.

Eldre mennesker til heft ii julestria?….

 

 

Ei trebarnsmor i Nord er så forbanna over eldre og trygdede som tyter rundt i kjøpesentrene og butikkene nå i denne travle adventstid og hefter skikkelige folk som har en travel hverdag og et hektisk lit.  Hun oppfordrer eldre og trygdede til å legge julehandelen til dagtid slik at de ikke er til heft for folk som trebarnsmor eller folk som er i arbeid.

Jeg blir litt oppgitt. Er det ikke plass til oss alle i disse kjøpesentrene? Eller det er det vel ikke – men da er det vel ikke bare pensjonistene som opptar plassen, mener jeg.  Jeg klarer ikke å irritere meg over eldre personer som teller mynter opp av portnomeen for å kjøpe en gave til barn, barnebarn eller oldebarn.  Når jeg ser eldre mennesker som kjøper handlekurven full av mat, regner jeg med at de gleder seg til storinrykk fra familie og venner i høgtidsdagene. Det gleder meg å se hvordan de småstressa tenker etter om de har fått med alt slik at alle blir fornøyd. 

Gamle Gubben Grå ertross sine gråe hår, langt fra pensjonist, men en distingnert Herre på 50.  Han snakket akkurat med sin gamle mor. Hun og Svigerfar har akkurat kommet hjem fra sin bolig i Spania for å feire jula her hjemme, og første spørsmål var om de ble bedt til oss på julaften som vanlig.  Og selvsagt er de det, han rakk bare ikke å si det før spørsmålet kom.  Selv om både Svigermor og Svigerfar har passert 70,  foretrekker å betale med kontanter fremfor kort, er de hjertelig velkomne. 

Jeg er knapt i gang med julehandelen, kommer til å tilbringe noen stressende dager i overfyllte foretninger de neste to ukene mens jeg febrilsk forsøker å huske alt.  Og med et bein som kommer til å skrike i smerte.  Jeg kommer til å bli sliten, jeg kommer til å bli stressa. Jeg er selv trebarnsmor. Jeg er selv i full jobb.  Men jeg kommer ikke til å irritere meg over eldre mennesker som gleder seg til jul med familien.

(Men det kan hende jeg viser fingren til han som tar den siste ledige parkeringsplassen på Sandvika Storsenter rett forran nesa mi.  Men han er sjelden over 50.)