Vi skriver 2015…

Siden vår kommunestyregruppe består av kun en person, er veien fra vararepresentant til gruppeleder forholdsvis liten.  I går måtte jeg derfor stille opp på et gruppeledermøte i i rådhuset.

Etter at velgerne har avsagt sine stemmer, man har tellet opp stemmene og sett hvor mange representanter de enkelte partiene har fått, blitt enige om hvem som skal ha ordfører og varaordfører og hvem som skal ha samarbeidsavtaler med hvem er man kommet til oppgaven med å finne ut  hvem som skal sitte i de forskjellige råd og utvalg. Posisjonen, altså de partiene som sitter med makta får sine antall medlemmer og opposisjonen får sine – og så må man ivareta kjønns-balansen.  Selvsagt ønsker alle partier også å sikre seg viktige posisjoner og ivareta enkeltmedlemmer og deres kompetanse/ interessefelt/ krav.

Egentlig skulle denne jobben vært ferdig til kommunestyremøtet forrige torsdag.Men siden posisjonen ikke hadde ivaretatt kjønns-balansen i Hovedutvalget for Miljø og areal og i kontrollkomiteen, var akkurat disse to utvalgene blitt utsatt, og derfor satt vi her på gruppemøte en fredag ettermiddag.

Selvsagt ar det mangel på kvinner i disse komiteene. Ringerik-spolitikken har jo i alt for stor grad bestått av menn med måne, og når man velger medlemmer av hovedutvalg og komiteer behøver man ikke skjele til hvilke representanter velgerne har valgt inn i kommunestyre, her står partiene fritt  til også å belønne medlemmer for lang og tro tjeneste eller hederlig innsats. (Det er vel derfor jeg fikk en plass i Hovedutvalget for Helse og Omsorg …)
Det var ynkelig å høre på hvordan gruppelederne i posisjons-partiene satt og unnskyldte/ bortforklarte seg.  Alle menn, selvsagt.(Arbeiderpartiets kvinnelige gruppeleder sto fast i bilkøa på E16,)  Kr.F skyldte på “de store partiene”.  Høyre skyldte på  Venstre, og Venstre syntes det var blodig urettferdig, siden de kun hadde fått to plasser og beskjed om å stille med 2 damer.  2 damer av 2 mulige, 2-0 liksom. Klart urettferdig.   (Vel, vi har ikke mange representanter noe sted. I alle utvalg og komiteer har vi en fast og noen vara. Men av våre 4 representanter er 4 kvinner – uten at jeg tror noen av mennene på vår liste finner det nevneverdig urettferdig..)
Nå ønsket posisjonspartiene litt hjelp og velvillighet fra oss i opposisjon. Kunne ikke vi erstatte en av våre menn i de to nevnte utvalg med en kvinne? 

MDG er litt grønne når det gjelder slike ting, så de sa at  hvis posisjonen ville gi bort en plass til oss, klarte vi sikkert å finne en kvinne til å fylle plassen. Men det var ikke helt det de hadde tenkt seg.
Senterpartiets gruppeleder som er mer erfaren, og i tillegg har lest kommuneloven forklarte opposisjonen at det kunne vi deverre ikke, da vår liste, våre representanter, alt var valgt og besluttet av kommunestyret.  Så dette ar utelukkende posisjonens problem.  

Jeg tror ikke at det egentlig er mangel på gode kvinnelige kandidater fra noen av de fire samarbeidspartiene.Det finnes dyktige kvinner i alle partiene.Jeg tror bare at det  er noen av de mange mennene som er vanskelige å skyve til side for å plassere en kvinne der i stedet.   Dette inntrykket ble forsterket da det  under “brain-stormingen” for å komme til en løsning, kom frem at en løsning selvsagt kunne være å øke antall medlemmer i hovedutvalget med 2 personer (en fra posisjonen, og en fra opposisjonen antar jeg) Men dette ville jo koste merr, da de to nye representantene jo selvsagt også ville ha krav på møtegodtgjøring.   Å øke kostnadene til de folkevalgte ytterligere nå etter alt bråket det ble da de økte satsene i våres er vel ikke helt smart.

Det skal bli spennende å se på kommunestyremøtet på torsdag om posisjonen har funnet en løsning. 

Fortvila medlem, 15342 skritt og eplekake med krem.

Denne uka har jeg en etterlengtet ferie., og det skal bli så utrolig godt.  Har vært sliten i hele høst. Valgkamp, valgkomitéarbeid i forkant av landsmøte, full jobb, flere tunge tillitsvalgtsaker, store barn, gamle foreldre,hus og hjem og….  Ja, sum sumarum har det blitt litt mye i det siste. Men nå er det ferie -og det er så himla godt.. 

De første dagene med ferie har gått helt uten at hverken omverdenen eller jeg helt har fått med seg at jeg har nettopp det – ferie.  Men i dag starter ferien på ordentlig, og jeg så frem til litt kvalitets-tid med “Gamle Gubben Grå”.  Etter 25 års samliv kan det være greit å sette av litt tid til bare å være oss i ny og ne.  
Men siden det er et medlem som har det litt vanskelig akkurat nå, måtte jeg bare ta noen grep for å ordne opp litt.  Det ble noen telefonsamtaler, noen sms og litt mye tankevirksomhet. “Gamle Gubben Grå”  brummet litt i skjeggstubbene og skulte bort på mobiltelefonen mens jeg ivrig knottet i vei.  Et par ganger nevnte han ordet ferie, men jeg var litt fraværende og gryntet bre litt distrée tilbake der vi satt i bilen.

 

Vel fremme på parkeringa på Frognerseteren hadde je sendt SMS til medlemmet, til HR og til medlemmets leder.  Saken var ordnet sånn noenlunde og Gamle Gubben Grå, Kjøteren og jeg bega oss ut på vandring i den klare høstdagen..  
Hadde vel gått ca 300 meter da telefonen ringte. Det var lederen til medlemmet. Et par sekunder vurderte jeg om jeg skulle la være å ta telefonen. Jeg HAR ferie, men samvittigheten seiret raskt, og telefonen ble tatt. Distrée labbet jeg etter Gamle Gubben Grå som var blitt litt bratt i nakken mens jeg snakket med lederen. Vel, telefonsamtalen varte bare en ti minutters tid  og snart var Gamle Gubben grå og jeg på ville veier ned slalåm-bakken på Tryvann. Leire og bratt terreng er ikke det smarteste når man har et bein som ikke virker og er livredd for å ramle (Knuste nedre del av kne-leddet en gang jeg skled på en liten leireflekk da jeg forsøkte å gå en tur i parken for et par år siden – så  rett ned en glatt slalåm-bakke var ekstremsport for meg, selv uten snø.) Vel stemningen til  Gubben og meg var upåklagelig. To personer med sans for galgen-humør og som klarer å se det humoristiske i det meste har mange gøyale kommentarer ned ei  sånn li….

Vel nede i lettere terreng mørknet blikket  til Gamle Gubben Grå, og det var så vidt ikke endene på tjernet fikk selskap av mobiltelefonen min da den ga fra seg en lyd nok en gang. “Mail?” spurte Gubben med streng stemme da han så jeg sjekket mobilen og da jeg bekreftet det, var det bare så vidt jeg klarte å redde mobilen fra drukningsdøden. Det som reddet telefonen var nok at jeg rakk å minne Gubben på at jeg ikke hadde jobbmailen på telefonen, og at den mailen som tikket inn var en mail på privatmailen min. Og da jeg la telefonen tilbake i lomma uten å åpne mailen, fant vi raskt tilbake til den gode stemningen. 

Etter 15342 skritt, var vi tilbake ved bilen. Sola var iferd med å gå ned over Oslo, og både jeg og Kjøteren var både halte og slitne. men fornøyde. Kjøteren ble plassert i bilen hvor han la seg godt  til rette i baksetet med et langt og deilig sukk. 
Gamle Gubben Grå og jeg kunne nyte vår premie; kaffe og eplekake med krem på Frognerseteren. 

Det ble en fin dag. Vi koste oss og hadde kvalitets-tid sammen; selv om jeg ikke klarer å ta helt fri fra jobb og vervet som tillitsvalgt  selv om jeg har ferie. Det er bare slik jeg er, har vanskelig for ikke å stille opp når folk trenger meg.  
Og Gamle gubben grå er ikke stort bedre. Han kom nettopp å sa at han måtte bruke onsdagen på å hjelpe en venn som har det litt vanskelig nå – selv om vi liksom skulle ha denne ferien sammen. ….

Alt ved det gamle

Så er det bestemt.
De fire samarbeidskameratene Ap, Høyre, KrF og Venstre har inngått samarbeidsavtale om fortsatt samarbeid i 4 nye år.  I grunn ikke overraskende  

Han Kjell blir fortsatt ordfører, og Høyre får fortsatt varaordføreren, selv om det blir en ny Høyere varaordfører. Lederpostene i Hovedutvalgene har de og fordelt, skal vi tro lokalavisa. .  Alle de fem viktigste politiske posisjonene i kommunen er fremdeles besatt av fem mer eller mindre gamle menn.

Merkelig at man i 2 ikke klarte å finne plass til en eneste dame i gutteklubben grei. Jeg vet om mange flinke og dyktige kvinnelige representanter – fra Samarbeidskammeratene – som fint kunne fylle noen av de vervene.