Party, party, party!

Det er lørdagskveld og selvsagt tid for party, party party!! Jeg mener hva er blogglivet uten litt ellevill festing?

Vi startet festen tidlig. Det var så vidt jeg rakk å bli ferdig med shoppingen før festen var i full gang. Skal man ha hageparty i april er det greit å starte tidlig på ettermiddagen, før sola går ned.  Allerede klokka 16 var vi i gang med vår elleville festing.

Vel kanskje det å kalle det ellevill festing var å ta litt hardt i.  Men hageparty var det!  Eller party og party.  Eldste Sønn, Høvdingen og jeg nøt en kaffekopp og litt is ute på terrassen til Høvdingen.  Etter kaffekoppen skeiet vi helt ut og spiste hver vår kransekakestang – rett fra Bondens marked. Ja, det ble mer enn en kopp kaffe.

Når sola ikke varmet så veldig lenger var det på tide å bryte opp. Eldste Sønn og jeg satte kursen mot byen.

Jeg kjørte Eldste Sønn hjem før jeg dro hjem til Gamle Gubben Grå og Drømmehuset. Vi nøt en bedre middag. Fish and chips. Sånn ferdig i form, bare å sette i steikeovnen.  Noen ganger er det greit å gjøre det enkelt.

Etter middag laget jeg hvit gløgg. Hylleblomst saft og hvitvin. Nellikspiker og kanelstenger. Litt appelsin og en kandispinne til å røre med. Jeg inntok horisontalen på sofaen sammen med pelspleddet og Charlie Chihuahua. Kjenner jeg meg rett er det ikke lenge før jeg sovner på sofaen. Lenge siden denne kjerringa festa og danset hele natta.

Dessuten er  det en dag i morgen. Da skal jeg gjøre noe jeg tror ingen toppbloggere hverken av de gamle (rosabloggerne) eller de som herjer nå har skrevet om før meg.  Så følg med på denne bloggen i morgen og!

Se hva jeg har shoppa!

Hei fininger!

Å, nå er jeg virkelig gåen i beina. Det tar på å være på shopping.

Men siden jeg regner med at dere nærmest dør av nysgjerrighet for å se hva jeg har kjøpt skal jeg ta dere med på et bildedryss fra dagens shopping. Jeg lover dere, her er det mange godbiter!

Som den interiør- influenseren jeg er er jeg alltid ute etter godbiter til Drømmehuset. Så og i dag.  Jeg har lenge vært på utkikk etter de perfekte frokost tallerkener. Siden jeg ikke liker å ha det alle andre har – jeg mener man skaper ikke trender hvis alle kjøper dekketøyet sitt på Kitchen eller Tilbords. Unnskyld, men jeg har en litt for unik smak til å handle i kjedebutikker. Derfor var første stopp på dagens shopping-runde her:

Ja, jeg vet. Utrolig dårlig gjort å dra til Hen når slekta er med på å arrangere loppemarked inne i min barndoms dal.  Men det kommer en dag i morgen og…..

Hen er jo så trendy!  Du vet hun, han og hen.  Og her, rett gjennom skogen for Drømmehuset ligger Hen.  Et grendehus med et navn så I tiden har sikkert de perfekte frokost tallerkener.

Men, niks. Jeg fant ikke frokost tallerkener som jeg likte. Derimot fant jeg et par søte middagstallerkener.

Et potetfat med lokk.

Jeg fant også Gamle Gubben Grå, men han tok jeg ikke bilde av. Vi tok derimot en kopp kaffe og en vaffel sammen. De hadde ikke kaffe-latte, men svart kaffe kan være godt det og.

Så dro jeg videre på min shopping-runde.

Nei, jeg kjøpte ikke en alpakka, men de var så søte at jeg måtte ha bilde av de.  Mitt neste mål var

Det er første gang Bondens marked er i Hønefoss. Et slikt tiltak må jeg jo støtte opp om i håp om at de kommer tilbake.

To poser med snadder-mat rett fra småskalaprodusenter ble handlet.  Jeg kunne hatt lyst på så mye mer, det var utrolig mye som fristet!  Til oss kjøpte jeg hylkeblomstsaft og kransekakestenger som var så myke og seige at de nesten smeltet på tunga. Og så kjøpte jeg elgkjøttkaker, fløtesaus og hjemmelaget kålstuing som ble levert til Høvdingen. Da har han god søndagsmiddag i morgen.

Etter Bondens marked var jeg en tur på Vinmonopolet. Tok ingen bilder der. Det ville vel blitt oppstandelse hvis jeg begynte å fotografere vilt rundt meg inne på polet i Hønefoss midt i lørdagshandelen.

Siste stopp på handlerunden var Coop-Extra. Heller ikke der ble det noen fotografering. Men jeg kjøpte to liter kefir og to liter H-melk for Høvdingen.

Da var shoppingen ferdig. Neste innlegg vil bli om hvordan denne toppbloggeren tilbragte lørdagskvelden. Party, party, party!!

Kjerring-sminke

Etter lørdagsvasken var det på tide å vaske kjerringa, få på seg litt sparkel og maling.  Nå skulle jeg på shopping!

Vel, etter en liten titt i boksen med sminke kom jeg til at her var det meste i samme tilstand som kjerringa selv. Inntørka og gått ut på dato.  Men jeg skal jo på shopping. Mulig på tide å fornye innholdet i boksen litt? Jeg klinte litt av dagkremen jeg fikk av Svigermor til jul i fjor i ansiktet, tok litt sånn hårskum i fjonene på toppen og toppet det hele med litt godlukt. Så var kjerringa klar for å shoppe!

Ja, jeg tok selvsagt på meg klær og. Tror også de fleste av disse klærne er fra Kap-Ahl.

Fordi det er litt overskyet og man ikke automatisk får den helt store vårfølelsen går jeg for et litt høstlig fargepalett. Legg merke til at håndkleet på badet fint matcher out-fitten.

 

Dagens Outfit

Hei fininger, har dere en strålende dag?

Jeg lovet dere tidligere i dag ar jeg skulle komme tilbake med et innlegg som viste dagens outfit.  Vel, her ser dere hvilken lekker og avslappet stil jeg har valgt denne lørdagen. Det er jo helg, folkens, så da er det bare å chille!

Jeg har slappet av på morgenen med litt husarbeid. Har både ryddet i kjøleskapet, vasket alle stuevindene og alle gulvene i første etasje. Da passer det med en utslitt bukse fra Kap-Ahl  storskjorte fra samme sted samt raggsokker.  Raggsokkene er det Barndomsvenninna som har strikket. Egen design! Relativt eksklusive. Det finnes kun dette paret i akkurat denne fargekombinasjonen og dette mønsteret. Hun strikker for salg, og hvert sokkepar er helt unikt! Legger du igjen kodeordet SOKK i kommentarfeltet formidler jeg kontakt – og jeg skal love deg en fordelaktig pris for et unikt produkt  hand made av designeren selv.

Følg med i mitt neste innlegg  Da skal jeg vise deg hvordan jeg sminker meg før jeg drar på shopping!

Vi blogges!

Klems fra Kjerringa

We make blogg great again!

Eureka, jeg har funnet svaret!!! Ja, dere vet mange av oss har lurt på hva vi skal finne på for å lokke annonsørene tilbake på plattformen. Hvordan skal vi halvgamle kjerringer av begge kjønn gjøre oss lekre for annonsører som ikke har skjønt at det er vi som sitter på pengesekken, platinakortet og de feiteste bankkontoene.  Eller, kanskje ikke så feite kontoer da – men i det minst en rommeligere økonomi enn tenåringer med ukelønn som jo var følgerne til de gamle bloggerne.  (Rosa-bloggerne for de som har litt tungt for det.)

Vi har gjort det helt feil!
Det hjelper ikke at tre av seks toppbloggere slår fast at det er helg. Hvis du ikke vet hvilke dag det er, slår du opp i kalenderen du leser ikke blogg for å finne ut det. Litt usikker på om gruppen som ikke vet hvilken dag det er er den gruppen som er mest mottakelig for reklame på blogg. Mulig de har glemt annonsen lenge før de har skrudd av PCn, og også tvilsomt om de er den gruppen som benytter seg mest av netthandel.
Vi lokker ikke restaurantbransjen til å annonsere på blogg når alle skal lage mat fra bunnen, og jeg med mitt samfunnsengasjement er vel heller ikke det største trekkplasteret for å få kapitalister som er ute etter økt profitt til å annonsere.

Egentlig har jeg ikke sugd denne nye lærdommen av eget bryst. Jeg fant det ut da jeg leste bloggen til Heidi

For det første bør vi sove sinnsykt lenge, ikke sprette opp av senga lenge før hanen galer.

Så må vi jo filme at vi sminker oss med den nyeste sminken vår, og da holder det ikke med en ti år gammel knust rouge og ansiktskremen du fikk av svigermor til jul.
Gjerne toppe det hele med utprøving av den nye neglefila, selv om jeg i motsetning til Heidi ikke akkurat foreslår at kjerringer over femti tar nærbilder av vinterbleke tånegler hvis du har skulket fotpleien i vinter.

Alt du kjøper i løpet av dagen, fra kneippbrød til kefir, må du dokumentere på bloggen.  Bilder av handleposer med firmalogo og handlevogna på Kiwi er obligatorisk.
Ja, og all netthandel du tar må og dokumenteres på blogg. Selvsagt med lenke så alle følgerne dine kan kjøpe det samme som deg.

Jeg ble så inspirert av blogginnlegget til Heidi at jeg skal følge hennes gode råd i dag, og dele hele dage min med deg, kjære leser.  Så stay tun, vi blogges

Klems fra Kjerringa!

 

Vannmangel

Hva er det som skjer? Vi har spinnville strømpriser, bensinpriser på godt over 20 kroner literen, matpriser som stiger med rekordfart og i går hørte jeg at det var mangel på vann på Østlandet. Oslos innbyggere har alt fått beskjed om å knipe inn på vannbruken uten at de akkurat har hørt på det øret.  Jeg forstår de godt. Vannmangel i Oslo, i Norge. Hva blir det neste lissom?

Etter hva jeg har forstått er det EU, og Erna som har skyld i de rekord høye strømprisene. De og de utenlandskablene.

Bensinprisene og i grunn også strømprisene er Putin sin feil.  Når verden   ikke handler russisk gass og olje blir det liksom mangel i markedet og da stiger prisene. Du vet, tilbud og etterspørsel. Nå er det vel ikke så at Europa har sluttet 0 kjøpe russisk olje og gass, men det er jo greit å ha noe å skylde på.

Vannmangelen, som vistnok ikke har noe med verken Putin eller det at man har tappet ned alle kraftmagasin for å få maks profitt på det europeiske kraftmarkedet å gjøre, er det snøen som falt i fjor som har skylden for. Eller rettere sagt snøen som ikke falt verken i år eller i fjor.  Klimaendringer med andre ord, og det blir da nærliggende å skylde på Eva Thunberg og co. De driver jo med skole-skulk for klimaet. Mulig snøen og har skulke – eller streika som de kaller det

Man kan bli konspirasjonsteoretiker av mindre….

 

 

 

Koronakommisjonen

For et par dager siden leverte Koronakommisjonen sin andre rapport. Den tar for seg perioden frem til oktober i fjor. Jeg tror det endelige svaret på hva som var lurt og mindre lurt kanskje først bør evalueres om noen år. Likevel er rapporten viktig lesing. Det er jo ikke sikkert at dette blir den siste pandemien.

Kommisjonen slår fast at pandemien har rammet skjevt. Barn, unge og studenter ble rammet spesielt hardt. Myndigheitene har ikke klart å skjerme barn og unge i tråd med egen målsettning.

Vi har et russekull nå som ikke har hatt en eneste eksamen i løpet av tre års videregående skolegang. Og fra midt i første-året til godt over jul i tredje klasse har det vært utrolig mye hjemmeskole. Det er klart det er spesielt å ha en så viktig periode av ungdomstiden sin under en unntakstilstand.  De langsiktige konsekvensene av dette vil vi først se om noen år.

Samme med studentene. Flere har nå tatt store deler av studiene via digitalundervisning. Mange alene på en liten hybel I en ukjent by. Her tror jeg det er alt for tidlig å konkludere hvilken innvirkning dette har hatt på læringsutbytte så vel som det psykiske.

Ungdomstiden skal og bør være sosial. Et stort ungdomskull har blitt frarøvet den muligheten i 2 år. Hva det vil ha å si tror jeg man først kan konkludere med om 5, 10 eller kanskje 20 år. Jeg er redd for den konklusjonen. Jeg tror ikke det blir lysdesign lesing.

Mindre barn har knapt vært utenfor hjemmet og egen hage de siste 2 årene. 2 år er lang tid hvis du er tre eller fem år gammel.  De har kun forholdt seg til de aller nærmeste. Hva det gjør med sosial utvikling er vanskelig å konkludere med så tidlig.  Man må og huske på at eget hjem ikke alltid er den trygge havn som man ønsker å tro. Ja barn og unge har betalt en høy pris under pandemien.

En annen gruppe som har blitt rammet hardere enn andre grupper er innvandrere slår kommisjonen fast. Innvandrarbefolkningen var overrepresentert blant smittete og alvorleg syke, og underrepresentert blant vaksinerte.

Informasjon om pandemien nådde fram til de aller fleste, men i varierende grad til innvandrarbefolkningen.

Kommisjonen skriver og at myndighetene var dårlig forberedt på ein pandemi i covid-19 sitt omfang. Blant annet var landets intensivberedskap  for dårlig.

Pandemihandteringa var preget av ei sterk sentral styring. Det var bra at regjeringa viste handlekraft, men det førte også til unødvendig detaljstyring.

Det siste punktet jeg vil trekke frem er at ved en tidligere geografisk prioritering av vaksiner til områder med høyt smittetrykk, kunne regjeringa nådd egne mål om å ivareta helse og redusere forstyrrelser for samfunnet.

Vel, mye av det kommisjonen slår fast er som forventet. Lite nytt der. Det som overrasker meg er tidligere statsminister Erna Solberg og hvordan hun reagerer på kritikken.

Hun tar til en viss grad kritikk for den lave intensivkapasiteten, men ellers er hun og hennes regjering feilfri i hennes øyne. Hun sier at kommisjonen sitt forslag til vaksinefordeling, ville ført til at unge og friske i ein del av landet med stort smittetrykk ville fått vaksinen før alvorleg syke i andree delar av landet. Selv om rapporten konkluderer med at i underkant av 300 sykehusinnleggelser kunne vært unngått dersom vaksinene hadde blitt prioritert etter lokal smitterisiko, noe som tilsvarer lnesten 10 prosent av innleggelsene i første halvår av 2021, så er ikke det et argument Solberg vil høre på. Utgangspunktet for fordeling av vaksiner er ikke bare et teknisk spørsmål om hvordan en redder flest liv. Det er også et etisk spørsmål. Og etter den setningen takker jeg nesten for meg.

For når de som hadde ansvaret, de som sto midt opp i det ikke klarer å ta litt selvkritikk, ja da forstår jeg ikke helt vitsen med rapporten. Jeg trodde at hensikten med en slik rapport var for å lære slik at man ikke gjør de samme feilene neste gang. Skal man ha håp om at myndighetene skal ta lærdom er det minste man kan forlange at de samme myndighetene evner å ta inn over seg de feil eller mindre heldige valg de har gjort.  Man kan godt si at hadde man visst det man vet nå….så kunne det være en forståelig unnskyldning. Men når man fraskriver seg enhver mulighet for selv å ha tatt noen feilvurderinger i en vanskelig tid, ja da beviser man at man ikke evner å ta lærdom.

 

 

Smartere enn alle andre…

Når jeg leser innleggene til toppbloggerne i dag stopper jeg opp ved Bunny sitt innlegg. Vivian sin uteplass gjør meg bare misunnelig og Doc og Dask har ikke kommet med noe nytt.
Bunny skriver om Hvorfor han ikke har fått korona. Svaret er ikke overraskende. Bunny, vaksinemotstander på sin hals, har selvsagt ikke blitt smittet fordi han ikke er vaksinert!  Jeg tenker, er det dette jeg skal bruke morgentimene på? Søke opp litteratur og statistikk og forsøke å få forklart at det kan være en del andre grunner og. ..
Vel, det klør liksom ikke i tastatur-fingrene selv om det er en del logiske brister i det innlegget som jeg har litt lyst til å påpeke.

Nølende fortsetter jeg nedover lista.. Flax-lodd, gamle innlegg, mat…..
Skal det virkelig bli anti-vaxeren og konspirasjonsteoretikeren som skal få min oppmerksomhet?
Men så kommer jeg til nummer 11 på bloggtopplista, og innlegget Takke faen for fremmedfrykten. Det innlegget får meg til å stønne høyt og tenke at dette, dette må jeg bare kommentere!!!!
Vaksine-konspirasjonsteorier er så last-year, men fremmedfrykt, rasisme, xenofobi, fremmedhat eller hva nå som ligger til grunn for Gry sitt innlegg er dessverre et høyst aktuelt tema.

Er det hersketeknikk å snakke om fremmedfrykt og rasisme?
Det er det første spørsmålet jeg må ta stilling til.  Jeg liker å kalle en spade en spade, sannheten bør ikke pakkes inn i så mye bomull at kritikken ikke oppfattes fordi man er engstelig for å krenke noen.  Men samtidig ser jeg at det å gi noen stempelet rasist ofte ikke bedrer debattklimaet. Ikke å snakk om fremmedhat heller. Og ja, begrepene kan nok brukes som hersketeknikk i debatter om innvandring og integrering. Det blir feil å kalle alle som er for en strengere innvandringspolitikk for rasister eller snakke om fremmedfrykt. Det kan være andre forhold som ligger til grunn for deres innstilling.

Gry mener at å få fremmedfrykt-stempelet gir deg stempelet som litt mindre klok, ikke så opplyst, rett og slett litt dummere.  Jeg forstår hva Gry mener, men som Gry også skriver. Frykt har ikke noe med lav intelligens å gjøre. Heller motsatt, hvis vi skal tro Store norske leksikon

Frykt er den emosjonelle tilstanden som oppstår når en person utsettes for en reell fare, enten direkte eller i form av en ikke-innbilt trussel.

Frykt har altså noe med reell fare å gjøre.  Jeg fortsetter med å sitere fra Store Norske
De fysiologiske forandringene som oppstår under frykt setter kroppen i alarmberedskap, i stand til å klare en plutselig anstrengelse, som flukt eller angrep.
Frykt regnes som en grunnleggende aversiv (ubehagelig) emosjon, evolvert for å kunne beskytte organismen mot faktiske farer i en evolusjonært relevant økologi, for eksempel ved å unngå eller på andre måter forsvare seg mot farene.
Det blir altså helt feil å hevde at Gry har fremmedfrykt.

Angst derimot…
Angst begrepet brukes når fryktreaksjonen på en ytre hendelse, situasjon eller objekt ikke står i rimelig forhold til den reelle fare. Frykt skilles fra angst, ved at frykt er den evolusjonære emosjonelle eller psykologiske tilpasningen som har som funksjon å beskytte oss fra reelle farer. Angst er en mistilpasset og overdreven fryktlignende reaksjon på tenkt og ufarlig situasjon. 
Jeg tror det vil være mer riktig å snakke om fremmed-angst, selv om Gry kanskje ikke er noe mer fornøyd med det stempelet.

Gry viser til en hendelse i sin ungdom hvor hennes frykt fikk kroppen hennes til å gå i alarmberedskap og dermed muliggjorde flukt og unngikk derved en fare.
Om det er denne hendelsen som ligger til grunn for hennes fremmed-angst vet jeg ikke. Men jeg har forståelse for at en slik opplevelse kan føre til angst.

For mens jeg til en viss grad følger tankerekka til Gry så langt, så skurrer det litt når hun nå hevder at Norge hvert eneste år får et tilskudd pålydende flere tusen mennesker, -fortrinnsvis menn, hvis kulturelle bakgrunn og mind-set innebærer at de utgjør en fare for norske jenter/kvinner. 
Er ikke det utsagnet et bevis for at frykten ikke står i forhold til den reelle faren? En overdreven reaksjon på en tenkt og ufarlig situasjon. Altså, fremmed-angst.

I politiets rapport om Voldtektssituasjonen i Norge 2019 kan man lese

at 22 % av de anmeldte er født utenfor Europa. Dette kan tyde på en overrepresentasjon i
forhold til befolkningen for øvrig.
I vurderingen av en mulig overrepresentasjon må man imidlertid ta hensyn til at det blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre er en større andel unge enn i befolkningen
for øvrig.
Uavhengig av befolkningsgruppe er unge menn den gruppen som begår mest kriminalitet.

Det man altså burde frykte på et generelt grunnlag var gruppen unge menn, uavhengig av befolkningsgruppe.
Leser man videre i denne rapporten kan man lese

Statistisk sentralbyrå (SSB) ga i 2017 ut rapporten Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre.
I rapporten sammenliknes kriminalitet begått av personer fra tre befolkningsgrupper: innvandrere, norskfødte med innvandrerforeldre og befolkningen for øvrig.
Da SSB så nærmere på seksuallovbrudd spesielt, fant de at forskjellene mellom befolkningsgruppene var mindre enn for de fleste andre typer lovbrudd.
Når man tok hensyn til alder og kjønn, var det en liten overrepresentasjon av innvandrere
sammenliknet med den øvrige befolkningen, og ingen forskjell mellom norskfødte med innvandrerforeldre og den øvrige befolkningen.  

For ikke å bli beskyldt for kun å ta med den delen av rapporten som støtter mitt syn, tar jeg og med dette avsnittet:
SSBs datagrunnlag skiller seg fra Kripos’ utvalg blant annet ved at det baserer seg på statusen antatt gjerningsperson for et oppklart lovbrudd etter endt politietterforskning, men før en eventuell domstolsbehandling.
Kripos’ materiale omhandler mistenkte og siktede på et tidlig stadium i etterforskningen av en sak.
I tillegg omfatter Kripos’ materiale også personer som ikke er bosatt i Norge, for eksempel tilreisende som anmeldes for voldtekt begått i Norge.
SSBs materiale omfatter kun personer bosatt i Norge med norsk fødselsnummer. 

Likevel mener jeg at det er fremmed-angst som ligger til grunn for Gry sin påstand om at vi får flere tusen nye menn hit til landet hvert år som utgjør en fare for norske jenter/kvinner.

Jeg blir ærlig og oppriktig forbanna når Gry nærmest setter likhetstrekk mellom det å bli sammen med en mann fra Midtøsten eller Nord-Afrika og å rote seg inn i et helvete av et forhold. Fordi jeg kjenner flere forhold mellom kvinner fra Norge og menn fra de områdene som fungerer helt greit.

Og Gry, er du sikker på at det er fremmedfrykt og ikke fremmed-angst som gjør at du ikke tør å vandre rundt “innvandrerblokkene” i Oslo i de små timer?

Innvandrer-angsten får Gry til å hevde at det finnes innvandrergrupper som bare vil være til skade for landet. Det er en påstand helt uten bevis, og så stigmatiserende at jeg får gåsehud.
Når hun da videre forklarer at dette selvsagt bare gjelder menn, og derfor er for en kjønnssegregering ja da er det en uttalelse som muligens vil gå rett hjem hos de mest fanatiske feministene i kvinnefronten, men som jeg bare rister på hodet av. Det er sikkert dumt av meg som Rødt-politiker å hevde noe slikt, men det er visse trekk ved kvinnefronten og ved slike uttalelser som det Gry kommer med som skremmer meg.

Drittsekker finnes i alle raser, i alle kulturer og i alle kjønn. La ikke ubegrunnet angst bli en grunn til å spre fremmedhat og stigmatiserende holdninger.

 

Det er forskjell på Rivieraen og Trøgstad

Jeg er ganske glad i den franske rivieraen.  Vi har feriert i Cannes en påske, og hatt noen fine opplevelser i Antibes ved en senere anledning, Dette bildet er tatt på stranden i Cannes.  Jeg kan se på bildet og drømme meg tilbake.  Det var en nydelig ferie!

Da jeg så gjennom papirene til neste ukes kommunestyremøte fant jeg ut at jeg snart kunne selge Drømmehuset og flytte til rivieraen  – her i Hønefoss! Du kan tro jeg ble fra meg av glede!

Verken Gamle Gubben Grå eller jeg er så veldig glade i vinteren. Jeg vet at Gamle Gubben Grå kunne tenkt seg å bli trekkfugl, sånn som moren sin når han blir gammel. Vinteren i sydlige strøk og bare være i gamlelandet fra mai til september.
Jeg har ikke lyst til det.
Jeg vil ikke være så langt unna familie og venner i et halvt år av gangen.  Gi meg en bobil, så farter jeg gjerne rundt i syd Europa en måned eller fem, som en engangs opplevelse. Men jeg vil bo i Norge. Nær barn, forhåpentligvis barnebarn og resten av slekta.

Men nå, nå kan jeg altså snart flytte til rivieraen her i Hønefoss! På Trøgstad, som vel strengt tatt er et gammelt grustak rett utenfor byen.  Der har et firma planer om å bygge boliger for folk på 50+.

Et leilighetskonsept med et stort atrium Der er det et smart klimasystem som tar vare på solstråler og har varmegjenvinning, slik at klimaet i atriet eller vinterhagen som de kaller det alltid er hyggelig. Det er aldri for varmt, men heller aldri for kaldt – og man slipper å tenke på vind eller snømåking. Temperatur og luftfuktighet gir følelsen å være på den franske riviera.  

Dette leser jeg av papirene som følger md saken.  Jeg vet at mange mener at alle gamle mennesker er like. Alle liker kamferdrops og Ole Ivars. Så jeg regner med at alle gamle mennesker også har den samme opplevelse av temperatur. Aldri for kaldt, og aldri for varmt…Det er bra. Gamle Gubben Grå og jeg har alltid kranglet om hva som er for kaldt og for varmt.  Det blir nok slutt på det når vi blir gamle.  Men hei! Dette boligkonseptet var for folk fra 50+.  Både Gubben og jeg er i den aldersgruppa allerede, og kjeklinga om vinduer skal være oppe eller igjen, om man kan gå uten boblejakke eller om man trenger to pledd for å sitte ute har ikke stoppet.
Kanskje det kommer av at vi er så unge til sinns? .

Det eneste lille problemet før firmaet kan sette spaden i jorda å bygge rivieraen på Hønefoss, såkalt Bovieran som konseptet heter (utledet av ordene bo og rivieraen) er at de ikke har noe sted å sette spaden. De har ingen tomt.  Og det er der kommunestyret og Ringerike kommune kommer inn. Vi har tomter som vi selvsagt kan selge til dette firmaet for en rimelig penge, eller en pris vi blir enige om, heter det vel.

Ikke noe galt med Trøgstad.  Det er på det området sykehuset som var arbeidsplassen min i over 30 år ligger.  Det var også der, rett ved der denne Bovieran er tenkt etablert, at Gamle Gubben Grå og jeg startet samlivet vårt og etablerte i familie i sykehusleiligheten. Det er et fint område, kort vei til butikker, et legesenter, natur, flybussen, bybussen, og Oslobussen og til sykehuset. Kan være viktig for de på 50+.  Men samme hvor mange palmer, solsenger, kunstgressplener og fontener du plaserer under det glasstaket, det kommer aldri til å kunne måle seg med den fransk rivieraen!

Nettopp nærheten til sykehuset er et moment i denne saken. For vi politikerne som satt i det såkalte strukturutvalget ønsker at en av de to sykehjemmene vi skal bygge skal ligge nær sykehuset.  Tomta på Trøgstad er da en tomtemulighet vi har pekt på.
Lar vi Bovieran bygge Hønefoss sitt svar på rivieraen der, mister vi den muligheten før vi egentlig har fått utredet den.
Bovieran folka forstår det, og har med i sitt dokument at ved å bygge et sikt boligkonsept for folk på 50+ så vil det bli nesten som omsorg-boliger og regne. Altså omsorg-boliger uten bemanning riktignok. Men det kan likevel være med å avhjelpe det fremtidige behovet for sykehjemsplasser og omsorgsboliger som kommunen har.

Disse leilighetene blir ikke billige. I papirene som følger saken sier de fra 3,2 til drøye 6 millioner. Som regel blir slikt dyrere og ikke billigere enn de første optimistiske anslagene.  Månedlige driftskostnader for eierne er estimert til å ligge i spennet fra kr 3 800 til 5 500.
Er det riktig av oss som politikere å selge ei tomt vi kunne ha brukt til sykehjem, den eneste som vil gi den nærheten til sykehuset som mange av oss ser på som hensiktsmessig, til et privat selskap som ønsker å bygge seniorboliger for de formuende?

Som den observante leser sikkert har fått med seg er jeg ikke udelt positiv.
Jeg vil gjerne ha slike boliger i kommunen, men er usikker på om dette er riktig tomt.

 

 

Thomas Tyrker

Jeg aner ikke hvem “Thomas Tyrker” er eller hvem som har vært på ferde i en undergang jeg gikk gjennom da jeg var på tur i dag. Men med sitt blide åsyn og sitt store smil fikk han meg til å smile. Det skal ikke alltid så mye til!