Søndagsmiddag

Søndagstur og frisk luft gjorde meg søvnig. Så etter å ha gjort litt husarbeid, fant jeg pelspleddet og sofaen og tok en liten strekk.  Det skal ikke så mye til før energinivået er tomt nå om dagen.
Da jeg så smått begynte å våkne til live igjen etter et par timer hørte jeg Gamle Gubben Grå romstere ute på kjøkkenet.  Jeg kjente og lukten av hvitløk og andre lukter som vekket matlysten til live.  Kan dere tenke dere noen bedre måte å våkne på etter en liten dupp?

Snart sto maten på bordet.
Bakt rødbetsalat med avokado og feta.
De taller  fineste med at det er Gamle Gubben Grå som lager maten og ikke meg, er at han også kan legge opp maten på en delikat og pen måte.  Presentasjonen har utrolig mye å si. Smak, syn og lukt til sammen er det som utgjør et måltid.
Når jeg får en så delikat middag satt foran meg, måtte jeg jo unne meg et lite glass rødvin.  Det er jo søndag.

Rødbeter dyrket vi i kjøkkenhagen da jeg var barn. Men jeg kan bare huske at vi syltet dem.  Nå finner jeg så mange spennende oppskrifter med rødbet i.  Forrige søndag bakte jeg kake med rødbet, Oppskriften på den finner du her  

Så til sommeren  skal jeg dyrke rødbeter ute i kjøkkenhagen. RØDbet må jo være grønnsaken for meg….

 

Tur til Juveren

Søndagsturen vår gikk til Juveren i dag. Et sted jeg merkelig nok ikke har vært før, men som jeg garantert kommer til å besøke igjen. Området ligger mellom Norderhov kirke og Helgelandsmoen, Så jeg som er vokst opp kun en snau mil her i fra, burde ha vært her for mange, mange år siden.
Mulig man ikke tenkte på Juveren som en naturperle før området ble et naturreservat i juni1985,
Da hadde jeg akkurat avsluttet russetid og eksamener og var klar for den store verden.

Juveren naturreservat er en av de rikeste fuglelokaliteter i Buskerud.  Det er hekkeområde for en mengde fugler, som knoppsvane, sothøne og sivhøne.  Men området har og en stor betydning som mellomlanding for trekkfugler både ved vår- og høsttrekket.

Vi så et knoppsvanepar som allerede hadde ankommet, selv om det bare var et lite område med åpent vann.
Det var også noen andre fugler ute i vannet, men de var for langt unna til at jeg klarte å se hva slags fugler det var. (Ikke er jeg så utrolig god på fugler, heller….)

Det skal og være en rikholdig flora, og et rikt antall froskearter. Miljøpartiet De Grønne mener at området vil bli skadelidende når/hvis Ringeriksbanen og nye E16 kommer.
Seriøse politikere på Ringerike gjør narr av   MDG fordi de vil verne frosk, og hindre utvikling.
Jeg tror vi mister noe viktig hvis et slikt område blir ødelagt.

Dette var min første tur til Juveren.  En perle bare få kilometer herfra. Det kommer garantert til å bli flere turer utover våren.

 

 

Sofies verden…..

 

Sofie hadde det bare litt gøy ute på byen.  Snart var hennes dansetrinn spredd i alle kanaler.  Noen få dansetrinn, en videosnutt, og mektige mennesker fikk akkurat det de trengte for å felle en politisk konkurrent for godt.

Og politikeren hadde så lite selvinnsikt og var så høy på seg selv at han hoppet opp i honningfella. Han har bare seg selv å takke. Han er en kjent person. Vant til å være i rampelyset. Han burde ha litt vett i skallen. Forstå at det å danse med unge jenter på byen er en dårlig idé, for han.

Sofie er bare ei ung jente på byen med venner for å ha det gøy. Hun har ingen ønsker om å være i alle kanaler og på alle forsider. Men slik ble det.

VG koker suppe på en spiker, og legger ord i munnen på Sofie, vrir og vrenger og tar et hvert ord ut av sammenhengen. Tilslutt har de tilsatt så mye at de har fått en fyldig, tykk gryte av suppa. Det som i utgangspunktet var en enkel sak, noen få dansetrinn i all uskyldighet er vokst til noe som feller en av Norges mektigste menn.

VG landets ledende mediehus må ut å late som de beklager. En journalist får ett års fri med lønn. Og Sofie får i tillegg til fristerinne-stempelet dtrmpel som løgner.

Sofie var bare en tur på byen for å ha det litt gøy. Så ble Sofies verden snudd på hodet.

Den som har tapt mest i denne saken er ikke journalisten, ikke VG og ikke Giske – Det er Sofie.

Bli med da vell…..

Dette kunnevære en oppfordring til å sette av en time og ta en tur i kirken.  Det finnes sikkert en kirke nær deg hvor det starter en gudstjeneste om en drøy times tid.  Det gir sjelero og fred i hodet med en tur i kirken.

Men det var ikke det som var tanken bak innlegget.
Jeg vil bare reklamere for bloggen evaswindow og hennes fotokonkurranse. Den kan du lese om her

Jeg har selvsagt deltatt, men ikke med bildet i dette innlegget.  Det har jo ingen verdens ting med glass å gjøre

Aller innerst…..

Jeg burde kanskje tatt et nytt bilde?
Men tro meg, morgentrøtt kjerring på 100 kg pluss med eller uten undertøy er ikke noe syn å servere folket til morgenkaffen en tidlig søndag morgen.
Forresten har jeg ennå ikke fått noen til å sponse meg med nytt rødt undertøy.  Jeg tror denne kjerringa trenger en virkelig feit sponsoravtale for å posere i sexy undertøy på en uoppredd seng,, ,,,

Sånn, der ga jeg deg noen bilder inne i hodet som vanskelig lar seg slette tenker jeg…

Når jeg ser på dette bildet kommer jeg på at jeg godt kan bli sponset med røde sengesett og.  Knallrøde sateng sengesett hadde gjort seg!  Gamle Gubben Grå holder hardnakket på at soverommet vårt skal holdes i røk-blått,og det er så vidt jeg har fått lurt inn sengetøy med svakt rødt trykk.

Jeg sier heller ikke nei t

Jeg sier heller ikke nei hvis noen vil sponse oss med en seng lik den på bildet.
Jeg tar gladelig kampen med Gamle Gubben Grå for å få denne, eller lignende seng inn på soverommet i stedet for den halvmalte furusenga.

En sponset ny pysj til Gamle Gubben Grå hadde også gjort seg.  Den kan til nød være i blått, jeg er usikker på om jeg ville få på han en knallrød pysj, men tar gjerne utfordringen hvis noen vil sponse.

Ja. kjerringa i rødt undertøy, Gamle Gubben Grå i rød pysjamas og en seng lekkert dandert med rødt sengetøy, jo jeg tror det kunne bli et bra bilde.  Jeg vet også hvilken fotograf jeg ville hyre inn.  Kun den beste er god nok, og de som har fulgt meg en stund vet at jeg har “egen fotograf” når jeg skal ta “offisielle” bilder av meg selv.

Så mulige sponsorer, still dere i kø!
Med dette opplegget er det snart jeg og ikke Sophie Elise som troner øverst på bloggtoppen.
Henne har jo folk sett i undertøy en mengde ganger før…..

Fretex funn

Ingenting er som en tur innom Fretex etter en dag full av møter og diskusjoner.  Det er noe eget ved å gå der i bruktbutikken og kikke etter skatter i ro og fred. Denne gangen dro jeg hjem med to funn.

Denne søte barne-tallerkenen måtte bare bli ed hjem. Hvem jeg skal gi den til, vet jeg ikke ennå.  Men den var bare så utrolig søt!  Den hadde ikke noe stempel, eller noe slikt. Men jeg falt for den søte nostalgiske dekoren.

 

Den andre tingen som ble med hjem var denne gele- eller pudding-forma i porselen.  Skikkelig sånn husmødre hadde på 50- tallet.  Jeg har ønsket meg en slik lenge. Nå gjenstår det å se når jeg får testet den.  Jeg er ikke husmor så veldig ofte…

Snart starter loppemarked sesongen. Da, skal jeg nok finne mange skatter

En diagnose…….

Sophie Elise er tilbake på bloggtoppen med et følelsesladet innlegg der hun forteller om hvor sensitiv hun er, og samtidig hvor kald og egoistisk hun er.
Jeg innrømmer det glatt, det ble litt mye for meg sånn en tidlig lørdag morgen. Og, som det kalde, litt kyniske, mennesket jeg kan være tenkte jeg at “Det der har sikkert en diagnose….”

Og er det ikke slik det ofte er?
Vi mennesker har lett for å dømme andre mennesker, sette våre diagnoser.
All form for anderledeshet blir sett på som unormalt, sykelig.
Samtidig som vi alle ønsker å være unike.

Og der ble jeg akkurat like “dyp” som Sophie Elise

 

 

Nes kirkeruiner

I dag tok jeg med meg Gamle Gubben Grå og hundene og dro på en aldri så liten tur..
Tidligere denne uka hadde jeg lest på en blogg et innlegg om Nes kirkeruiner, og jeg tenkte det måtte være et perfekt sted for en tur.
Historisk plass og flott sted for fotografering er liksom det perfekte sted for en tur for Gubben og meg.

Nes kirkeruin ligger på Vormsund.
Det opprinnelige kirkebygget er fra 1100 tallet, men kirken er bygd på flere ganger siden den gang.
Kirken ble satt i brann under krigen mot Sverige i 1567, men ble gjenreist.
Den opprinnelige kirken var en langkirke, men ble påbygd til en korskirke i 1687.
Kirken brant etter et lynnedslag i 1854, og har etter det ikke blitt gjenreist.  I stedet bygde de en ny kirke annet sted.

Det blir visstnok holdt både gudstjenester, konserter og bryllup i kirkeruinen.
Det må være et helt fantastisk sted å ha bryllupet sitt. nesten så jeg skulle ønske meg at jeg kunne gifte meg med Gamle gubben grå en gang til.

Det er noen eldre gravstøtter og jernkors på kirkegården.
Interessant å gå rundt og tyde innskripsjonene på gravene.  Noen var lettere å lese enn andre.

Denne gravsteinen ved det som vel må ha vert hovedinngangen til kirken var gravstøtten til minne om en prest som hadde virket i 30 år i kirken og hans hustru.  Minneordene om presten sto på den ene siden av steinen og hustruen på den andre siden av steinen.

For de som i likhet med meg er glad i å fotografere, er kirkeruinen vel verdt et besøk.
Det går en bomvei inn til ruinene, men bommen er oppe frem til klokka 22.00 på vinterenog23om sommeren. Så i praksis er den lett tilgjengelig.    Å gå veien inn er også en flott tur, grusvei i vakkert landskap, og ikke veldig langt.  Vi kjørte inn, men gikk en tur med hundene utover veien før vi dro hjem.

Ikke rør sykelønna

“Det er bedre å være rik og frisk enn syk og fattig,” er det noe som heter. Jeg tror det er tanken bak regjeringens forslag om å svekke sykelønnsordningen.  For hvis arbeidstakere, mennesker, du og jeg får valget mellom å ha bra inntekt, være friske og leve lykkelige liv, hvorfor skulle noen da velge å være fattige og syke?

Jeg har arbeidet i helsevesenet hele mitt voksne liv. Jeg har møtt mange pasienter som har vært uheldige og brukket lårhalsen eller fått andre skader som krever sykehusinnleggelse eller andre som gjør at hverdagen blir litt endret en stund fremover.  Svært mange ganger har jeg hørt de si mens jeg tar røntgenbilder og de spent venter på svaret; “Jeg har ikke tid til å bli skadet, syk, akkurat nå” Je pleier humoristisk å spørre når det passer å bli syk eller skadet, og selvsagt passer det aldri.

Sykdom og skader er noe man ikke velger.  Det er noe man ikke kan styre.  Da er det så utrolig urettferdig at man også skal bli straffet økonomisk.

OK. Jeg vet at noen, ganske mange kanskje har misbrukt den gode sykelønnsordningen vi har.  Tatt seg en sykedag eller tre når de egentlig ikke trengte det. For å dra på hytta, ordne andre ærend eller bare sløve hjemme en dag.
Norge har ett av de høyeste sykefravær i verden.  Men nordmenn er ikke mer syke enn befolkningen i andre sammenlignbare land, heller tvert i mot.
Så hvorfor er vi da de som er mest borte fra  jobben da?
Dette er en problemstilling det er vell verdt å se nærmere på. Det tror jeg alle partene i arbeidslivet er enige om.

Det er ikke skulkerne som tar en tredagers på hytten i det fine vårværet som blir rammet av Regjeringens forslag til ny sykelønnsordning.  Det er de langtidssykmeldte.  Regjeringsutvalget foreslår nemlig å kutte i utbetalingene til de som har vært fulltids sykemeldte over et halvt år.
Er man sykemeldt 100% og ikke klarer, eller har en slik stilling at det lar seg gjøre å arbeide gradert, skal man få et kutt på 20% i utbetaling. For en radiograf med 10 års ansiennitet vil det si et inntektstap på ca 8.000 kr i måneden før skatt. Føles det rettferdig?
Jeg mener NEI:

Sykefraværet er en utrolig stor kostnad for A/S Norge.  Det er ingen grunn til at man her i landet har et så høyt sykefravær.  La oss diskutere løsninger som kan gjøre noe med det.  La oss gå i oss selv, gjøre noe med holdninger og arbeidsmoral.  La oss børste støv av det gamle slagordet “Gjør din plikt, krev din rett.”  Ja, jeg vet at begrep som arbeidsmoral og plikter er utrolig gammeldags. Men det er jo det det innerst inne dreier seg om.

Jeg nekter å la folks dårlige arbeidsmoral ødelegge en god sykelønnsordning som skal være et sikkerhetsnett for de som virkelig trenger det.
Bli med og slå en ring rundt sykelønna – og finne andre måter å få ned sykefraværet på

I grunn litt godt….

 

Jeg er i grunn glad jeg ikke er Isabell Raad helt der øverst på bloggtopplista. Hun dro til London i går ettermiddag. Skal være der til lørdag, så hjem og pakke om kofferten før hun på søndag drar til LA. Det er bare noen dager siden hun kom hjem fra Dubai. Jeg hadde blitt utslitt

Sånn farting har jeg overhode ikke energi til. Denne helga skal jeg bare lade batteriene. Det trengs etter to dager på jobb. Slik har jeg blitt…

Gruer meg i grunn til uka. Da skal jeg på samling for tillitsvalgte i forbindelse med lønnsoppgjøret. To dager i Oslo fra torsdag til fredag. Siden jeg måtte droppe tarifkonferanse er det viktig å møte opp på denne samlinga. Og det burde gå greit.  Men så skal jeg på folkevalgt opplæring i Rødt fra lørdag til søndag. To nye dager i Oslo. Tror jeg vet om ei som er sliten søndag kveld.

Men Isabell Raad hopper mellom byer, land og verdensdeler i en forferdelig fart.

Den som var ung igjen….