Budsjetkutt og sykehus…

Jeg leser om kutt i sykehusbudsjett. Men det skal ikke gå ut over passientbehandlingen.

Jeg trodde det nettopp var behandling av passienter sykehusene drev med…

Manglende grønne fingre til tross….

Jeg liker å ha en vellstellt hage, men i entravel hverdag er det ikke lett å finne tid til daglig småluking og små stelling. Skippertakshage hadde jeg i mange år der vi bodde før.Det ser greit nok ut rett etter skippertaket. Men absolutt ikke vellstellt.  Men drømmen bar jeg på hver vår. Svigermor og Svigerfar er hagemennesker. Striglet hage hadde de i alle år før de solgte huset og flyttet i leilighet.  Det bugnet av blomster og grønnsaker og plenen var knall grønn og tett og fin. Jeg ville og ha en sånn fin hage.  Da vi hadde kjøpt dette huset og Svigers kom for å se sånn midt oppi malingsspann og oppussing, satt vi på den brede terassetrappa og så ut over hagen. “Denne hagen er ikke større enn at dere kan klare å holde den i orden,” sa Svigermor. Det hadde hun helt rett i.

Vel er ikke hagen like striglet som den hagen de hadde. Vi har et par litt uryddige hjørner.. Men i år har hagen virkelig strålt. Mye av det kan takkes to ting. Alt regnet vi har fått. (Jeg har sluppet unna mye vanning) og at Gamle Gubben Grå kjøpte “Late-Kai” En selvgående gressklipper som vandrer rundt å klipper plenen litt hver dag. Plenen er tett og grønn og jeg har ikke sett ett eneste gult løvetannhode.

I en stor potte vi har hatt i mange år har vi i år plantet to Klematis av forskjellige slag som snor seg rundt en pyramide. Jeg trodde jeg knakk alle stenglene da jeg drev på og plantet og tredte stengler inn og ut av pyramiden. (Hadde fått ideen fra ett eller annet blad.) Men nå, noen måneder senere blomstrer den for annen gang i sommer og er virkelig flott. Noen som har ideer om hvordan jeg skal få de til å overleve vinteren?

En Geranium har fått plass i en hul kubbe. Den kommer med blomst på blomst og den kraftige rødfarven virkelig lyser opp.

Stemor har jeg alltid fått til, og det har jeg alltid i hagen. Med mye kniping og nedklipping blomstrer den fra mars til oktober.

Ampler med Surfiniaer er det Gamle Gubben Grå som har kommet med. I alt fiem henger rundt omkring på terasse, tram og i hagen.

Denne vakre Hortensiaen hadde jeg i ei stor potte i fjor, og når den vissnet ned plantet jeg den i blomsterbedet og krysset fingrene.

I år kom den igjenn og står nå og gleder meg med sine blå blomster.

Klematisen har vokst seg stor og fin og er full av mørklilla blomster.

Tror den hadde godt av at datteren flyttet ut og det ble slutt av tråkking og snus i bedet…

Denne tomatplanten har jeg fått av en kolega på jobben i våres. Hun hadde sådd mange tomatplanter og byttet denne mot en minteplante fra meg.

Nå er den full av små søte tomater.

Potten med sitt gamle mosegrodde preg har jeg oppnådd ved å smøre en vanlig “ny” terrakottepotte inn med surmelk og la den tørke ute for så stå i vær og vind.

Markjordbærplanten har jeg fått av samme kollega. Frøsodd den og. Fikk den plantet i en dorullkjerne. Nå er den stor og flott og de bittesmå jordbærene begynner å bli røde… Planter den ut i høst så får vi se om den kommer igjenn til våren.

Hagen er fin og jeg er fornøyd, til neste år blir det flere prosjekt.

 

Dagens loppefunn.

Både jeg og Gamle Gubben Grå elsker loppemarked.

Denne helgen er det korpset der niesa mi spiller og søstern min er ivrig korps-mamma som hadde loppemarked. Selvsagt møtte jeg og Gamle Gubben Grå opp for å støtte en god sak. Og det ble mange godbiter.

Her er litt av de flotte loppefunnene jeg kom hjem med.

Denne hvite fuglen fikk en vask før den ble satt opp på peisen sammen med resten av samlingen med hvitt nips.

Datteren skal ta mattematikk fra videregående som privatist i år og har oppnevnt meg som mattelærer. Da kan en lærebok være kjekkt. Det høres ut som en god unnskyldning. Men jeg skal være Ærlig å inrømme at jeg er en stor nerd og mattematikk var mitt fag da jeg for lenge lenge siden gikk på skolen. Måtte bare ha denne boka…..

En litt sliten smijernslampett fikk litt spraymaling

Nå er den klar for loftstua, trenger bare noen lampeskjermer med passende mønster. 

Ser etter noe storblomstrete retro-mønster fra 70 tallet.

To kurvstoler til å ha på trammen ble det og.. De er ikke så veldig fine, men utrolig gode å sitte i. Vi har hatt noen slitne stablestoler i pkastrotting som vel snart er 10 år gamle her, og de er hverken pene å se på eller gode å sitte i lenger. Siden Gamle Gubben Grå røyker, og trammen er hans røykehjørne, tilbringer vi litt tid der. Så nå kan han røyke og jeg legge ut om alle mine politiske betraktninger. Satt der i kveld med et lite glass rødvin og opplevde at to stykker tenåringssønner hentet to slitne stoler fra terassen og satt der sammen med oss.Koselig hadde vi det.

Brettet og kurven har fått en omgang med spraymaling. Bilder kommer når jeg får dandert de slik jeg tenker meg det., så følg med.  Rotting blomsterbordet har jeg ikke bestemt meg for hvilken farge jeg skal male. Så lenge har det fått plass på terassen med blomster på.

 

 

 

 

Med hatten i handa….

http://dt.no/pluss/kronerulling-for-ny-lab-1.7506413

 

Med hatten i handa står Venner av Drammen Sykehus nå på Elvefestivalen i Drammen og tigger penger til ny angiolab til  sykehuset sitt.

Dette er den eneste angiolaben i hele Vestre Viken, så vi er mange som burde slenge en slant i hatten.  Angiolabben er  16 år gammel og overmoden for utskiftning. En natt i februar datt de to monitorene ned på passientbordet. Heldigvis lå det ikke noen passient der da….   Med deler fra stengte laber andre steder harker og går den, men det er bare snakk om spørsmål om tid før laben trekker sitt siste sukk.

En angiolab må vi ha, og jeg syns det er flott at Venner av Drammen Sykehus vil samle inn penger, men er ikke dette en oppgave for det offentlige? Skulle det være nødvendig i Norge, en av verdens rikeste land, å være nødt til å tigge for å få på plass nødvendig Medisinsk Teknisk utstyr?

Aldri har det vært brukt så mye penger til norsk helsevesen som i dag Hvorfor er det da ikke penger til å erstatte røntgenapparater som burde vært skiftet ut for lengst? Jo fordi pengene forsvinner i glavalag med ledelse, administrasjon og stab. . Fordi man driver sykehus eller Helseforetak, som det heter, etter bedriftsøkonomiske prinsipper. Styreledere, styremedlemmer og administrerende direktører i de regionale helseforetakene og i helseforetakene er de som bestemmer. Mange av disse er helt uten medisinskfaglig kompetanse. Man har mange fine ord om kvalitet og passientsikkerhet, men når det kommer til stykke er det bunnlinja som rår.  Det er helt klart at det er noe som er galt når penger er viktigereenn passienter i norske sykehus.

Jeg mener ikke at en åpen kran fra statskassa og til sykehusene ville løse alle problemer i sykehussektoren. Muligens er helsebudsjettet stort nok. Det gjelder bare å bruke pengene riktig.  Jeg tok et eksempel for en økonomidirektør for et halvt års tid sidensom jeg syns illustrerer litt av hva jeg mener.  Eksemplet er som følger:

Jeg er administrerende direktør for en familie på fem. Vi måklare oss med de intektene vi får inn ved jobbene våre. Ingen rike onkler. Ingen feite bankkonto å tære på. Gubben har lyst på hjemmekinoanlegg med suroundlyd. Det hadde vært kjekkt å ha. Men vi trenger det ikke. Vi har en 42 tommers flatskjerm som bare er to år gammel Jeg bevilger ikke penger til hjemmekinoanlegget.  Så ryker vaskemaskinen. Den er 16 år gammel. I en familie på fem er du ganske avhengig av vaskemaskin. Hvilke utgifter skal jeg spare inn på for å få råd til ny vaskemaskin? Banklånet, strøm, mat, telefon og bensin er alle ting som vi virkelig trenger. Jeg har ikke annet valg. Jeg må si opp gartneren og hovmesteren. 

Jeg mener at i sykehussektoren er det litt for mange “Hovmestere og Gartnere.”. La oss starte med å legge ned de regionale helseforetakene.  Overføre disse midlene til passientrettet arbeid.  Kanskje Vennene i Drammen slipper å stå med hatten i handa,  

 

 

La oss glemme han

Retten er satt. Dommen er fallt. Mannen fikk som fortjent. Han var tilregnelig. Han kan straffes. Han må ta ansvaret for sine handlinger. La oss ikke tenke mer på han.

La oss huske alle de som døde. 

La oss huske samhold, rosetog og Barn av regnbuen. La oss huske en sko som fløy gjennom lufta.

La oss gå videre med livene våre. Bære de som er borte med oss i hjertene våre,.

La oss fortsette å kjempe for menneskeverdet. For samhold og for solidaritet.

Men la oss glemme at det sitter en mann i en celle og skriver på en fastboltet PC

Skoletur – og lettvinte løsninger…

Politikerne har bestemt at egenbetaling i grunnskolen ikke skal være lov. Dvs at skolen ikke har lov til å be oss foreldre om å betale bussbiletter eller på annen måte betale for at klassen kan dra på tur /ekskursjon. Politikerne bevilger penger til skolene. I vår kommune er dette budsjettet så trangt at det ikke er midler for busskjøring etc ved ekskursjoner, skoleturer.

Samtidig er alle enige om at skoleturer og ekskursjoner er viktig for klassemiljøet og en positiv opplevelse i skolehverdagen for våre barn.

Politikere og skoleledere dytter derfor problemet over på den enkelte lærer.. Han vil gjerne gi elevene god pedagogikk og en interesant skolehverdag. Han ser nytten av klasseturer, og vil gjerne arrangere det. Men har ikke midlene. Han dutter derfor problemet videre. Med en rask SMS til samtlige foreldre på trinnet fikk vi beslkjed om at da og da er det skoletur.

Dere må kjøre og hente i skoletiden,. Noe som selvsagt for de fleste foreldre inbefatter at det er midt i arbeidsdagen deres.  Jeg vet ikke hvordan det er i undervisningssektoren, men i de sektorer jeg kjenner til er ikke permisjon for kjøring av barn på skoletur med i permisjonsreglementet og i praksis avhengig av vellvillige arbeidsgivere og en jobb hvor det er praktisk gjennomførbart for å få til. Mange foreldre har ikke den type stilling.

Jeg har fulgt tre barn gjennom grunnskolen. Vært klassekontakt, sittet i FAU og forsøkt å følge opp så godt jeg kan. Har arrangert refleksløp, akedag, og kjørt og hentet. Men noen ganger får jeg det bare ikke til. Arbeid og andre plikter krever også sitt.,

Tenker politikerne på at når de bestemmer at man ikke kan ta  å be foreldrene om busspenger til ekskursjoner så har de ansvaret for at skolen kan arrangere skoleturer på annet vis.?

Tenker politikerne som gir skolene så små midler at de ikke har mulighet til å leie busser at de dermed vanskeliggjør det å arrangere skoletuer?

Forstår lærere med kjappe SMS at de derved forskyver skolens ansvar over på foreldrene?

Et godt skole-hjem samarbeid er avhengig av to parter med respekt for hverandres roller og forståelse for hverandres situasjon.  hadde læreren kallt inn oss foreldre til et foreldremøte. Lagt frem problemet skoletur og manglende penger, så hadde vi sikkert kommet til en løsning. Man kunne se om man hadde mange nok som kunne kjøre. Om det var andre måter å få til turen på Og jeg er sikkert på at man hadde kommet frem til en felles løsning. Men å bare sende ut en SMS og regne med at alt løser seg syns jeg er ansvarsfraskrivelse.

 

 

Petersøya

Petersøya, en idyllisk halvøy i elvebredden i vår kjære by. Her arrangeres ” Kom deg ut dagen” en dag i året. . En og annen rusler kanskje en runde med hunden på stien rundt halvøya  og kommunens biler tømmer lass på lass med snø der vinterstid men stort sett ligger denne sentrale kommunale indrefileten øde og forlatt.   For noen år siden hørte man at de ruspåvirkede hadde tilholdsted der. De vi helst ikke vil se ellers i bybildet hadde tatt i bbruk denne perlen sentralt  i byen. Jeg skjønner dem godt. For det er idyllisk på Petersøya.

Jeg tror ikke de utstøtte er der lenger. Jeg ser ingen der når jeg er der med hunden. De har vel blitt jaget. Jeg husker det var en del skriverier. Narkomane på Petersøya? Nei det vil vi ikke ha. Så lå Petersøya øde og forlatt tilbake.

Hundeklubben brukte og sletta på Petersøya en gang i tiden. Slik ble det litt bikjeleven av. Både på Petersøya og i avisspaltene. Hundeklubben dro til skogs, og Petersøya lå stille og forlatt tilbake.

Nå er det noen fra Romfolket som har holdt til på Petersøya. og parkeringen der. Det blir på nytt avisskriverier. De drr nok og videre og Petersøya vil atter ligge stille og forlatt.

Tenk om vi kunne finne på noe fornuftig å bruke Petersøya til.  Skatepark? Cafe? Skulpturpark? Markedsplass? ideene er mange… Eller skal denne komunalt eide indrefileten for alltid ligge øde og forlatt?

Hurra for Vollestad

Per Vollestad er en sanger i den klassiske sjangeren. Seriøs utøver. Han skulle ha sunget  verk av Edvard Grieg i den russiske ambasaden nå denne uka, men avlyser komserten i protest mot at punkerbandet Pussy Riot er blitt dømt til to års fengsel for å ha sunget regimekritiske tekster.  

Det jeg syns er så flott ved dette, er at det ikke er et annet punkerband, et annet popband eller annet typisk ungdomsband som  protesterer. Men derimot en såkalt seriøs utøver i en helt annen ganger.Tror det er noe russerne legger merke til….

Ta sin hatt og gå..

Hver gang det har gått noe galt, og noen må ta ansvar, ropes det på at de skal ta sin hatt og gå. Nå sist statsministeren.

Men viser man ansvar ved å gå? Viser man ikke mer ansvar ved å bli og rydde opp, endre, rette opp?  Ved ydmykt å si det var mitt ansvar. Jeg burde…..  og nå skal jeg…

Hvis Jens eller andre i sentrale toppstillinger viser ansvar ved å gå. Hva skjer da? Går de ikke bare videre til en ny toppjobb hvor de på ny har mulighet til å ta nye feilvurderinger for så og ta ansvar ved å gå videre?

For å ta et eksempel fra hjemmet. En av tennåringssønnene har ansvaret for hundeluftingen i dag. Hvis han ikke lufter hunden, og kjøteren gjør fra seg inne er det helt klart hans ansvar. Hva  vil jeg foretrekke da? At han tar sin hatt og går ut uten hund – og lover aldri å ha ansvar for å lufte kjøter igjenn?  Eller ønsker jeg at han vasker opp dritten og rydder og etterpå lufter hunden godt og lenge (med eller uten hatt) Og så neste dag han har ansvaret for hundeluftingen har tatt lærdom av det som har skjedd og lufter kjøteren før den driter inne. og på den måten ungår drittjobben etterpå?

 

Lys i mørke

Nå begynner kveldene å bli mørke igjenn, og man får lyst til å tenne lys ute. Jeg har en perm hvor jeg setter inn gode interiørtips jeg finner i blader etc.  Dette er min hobby, og jeg sliter med å få Gamle Gubben Grå og to tennåringssønner med på alle mine prosjekt.  Men i dag fikk jeg Gamle Gubben Grå til å ta en titt i permen med meg for å se på alle mine gode ideer for uterommet eller hagen.

Jeg viste han blant annet en lykt som var hengt opp i en gammel smijernslampe og sa at sånn hadde jeg lyst på.  Gamle >Gubben Grå gikk da i garagen (den er overfyllt av alt hans rot og skrot) og kom tilbake med en ødelagt stålampe. Lykt hadde jeg allerede og nå står den så fint og lyser ute på trammen.  Flyttes nok til terassen i morgen, men må liksom nyte den ved inngangsdøra nå i kveld.