Et idiotisk nei….

Jeg har ramla ned til n 44. plass.  Frieri på blogg er ikke så interessant å lese om.  Eller for å være litt mer nøyaktig, andres frierier er ikke så interessant å lese om på blogg. Kokkejævel er jo fremdeles på topp.  Men i går skrev han ikke om frieri. Han skrev om et tema som opptar også meg.  Han skrev om byråkrater og deres bestemmelser som ikke har noen som helst rot i sunn fornuft.

Kokkejævel eier bedriften Fy Fader, som i følge han selv er universets største salat- og snackbar.
Altså et konsept hvor kunden kan gå å forsyne seg fra bakker med grønnsaker og varmt  tilbehør.  Jeg synes det høres litt spennende ut.  Kommer jeg til Alt noen gang vil jeg garantert teste ut konseptet.
Men nå er det Corona-tider!  Nå er det selvsagt ikke lov med en mengde bakker hvor folk kan gå rundt å forsyne seg selv med mat. Buffet-servering er forbudt.  Greit nok. Jeg skal ikke skjelle ut byråkratene for det.  Virusbefengte folk kan jo gå rundt og spre smitte fra matfat til matfat – sånn i teorien.  Byråkrater er mest opptatt av teorier.

Men så kommer vi til det som ikke henger på greip.
For hvis Kokkejævel byttet ut cherry-tomater med identisk like store og like røde tyggegummikuler, byttet ut tunfisk med skumkrokodiller, skiftet ut tomatsild (hvis han har det i denne baren sin) med røde sild laget av søt gele..
Kort sagt hvis han hadde byttet ut mat med godteri, da kunne han hatt forretningen oppe og tjent penger som gras.  Henger det på greip?

 

Frodits fotoutfordring

Stikkordet for dagens fotoutfordring hos Frodith er vær.  Og mitt bilde i dag blir dette bildet fra en solskinnsdag.

Vi trenger solskinnsdager, fotoutfordringer og fargerike Froditer denne våren.

Ja eller Nei….

Jeg har steget i gradene igjen og er nå på en 43. plass.!!  Du vet kjerringer og antrekksblogg det gir klikk, selv om kjerringa lå rett ut etter pelspleddet på sofaen etter endt arbeidsdag i går ettermiddag.
Kokkejævel er tilbake på bloggtoppen.  Selvsagt er han det.  Han fridde til Kjærest på bloggen – igjen – i går.  Det er vel et halvt års tid siden sist.
Hun svarte ja  – igjen.  Denne gangen med en tekstmelding.

Jeg vet ikke jeg, men er det bare jeg som ikke synes det er så veldig romantisk? Ja, å fri i et blogginnlegg  mener jeg. Det gjør jo at “halve Norge” vet om frieriet før du selv våkner opp og finner ut at du har blitt fridd  til.  Jeg vet at jeg hadde de samme tankene sist Kokkejævel var ute på frierier.  Det innlegget kan du lese her.  Størst av alt er kjærligheten .

Kokkejævel sto og fylte opp fiskedisken nede på jobben da meldingen fra Kjærest tikket inn på mobilen.  “Husk å kjøpe med kneippbrød og Farris, og forresten svarer jeg Ja på det der frieriet.  Men det gjorde jeg da allerede i oktober..”  Det var kanskje ikke helt sånn – men kunne ha vært.

En av mine ekser slo opp mens han fylte fiskedisken på sin arbeidsplass.  Vi hadde en liten meningsutveksling der nede i en matbutikk i Thereses gate en gang i forrige årtusen.  Dusten hadde gjort noe så utilgivelig som å prioritere jobb foran meg litt vel mye.  Når også sosialt samvær med arbeidskollegaer ble prioritert foran det å henge med meg og mine studentvenner, var jeg i grunn en ufyselig drittunge da jeg oppsøkte han på arbeidsplassen hans for å sette skapet på plass.
Vel, skapet ble satt på plass en gang for alle der nede ved frysedisken.  For mens jeg sto med tårene i øynene og freste av sinne, stablet han rolig pakker med fiskepinner og torskefilet i frysedisken og fortalte sin store kjærlighet at nå var det nok.  Nå hadde jeg gått for langt, blitt for kravstor og nå, nå var det faktisk slutt.
Gråtende og med knust hjerte forlot jeg frysedisken, fiskegrateng, fiskepinner og etterlot en person jeg var utrolig glad i i et av sine mest pinlige øyeblikk.  Tenk en kjærestekrangel med ei ildsprutende, ung og dum kjerring. En krangel som ender med at fyren slår opp med kjæresten der og da. Slår opo midt i arbeidstida med kollegaer, sjef og kunder som ufrivillig publikum.
Hvis du leser denne bloggen, unnskyld ! Den oppførselen min den gang har faktisk plaget meg en del.

Ut fra Kokkejævel sitt innlegg kan man tolke at det ikke alltid går fredelig for seg mellom han og Kjærest heller. Noe som i følge Kokkejævel skyldes at Kjærest er gravid og hormonell.  Et godt tips Kokkejævel, si aldri til en ildsprutende kvinne at hun er hormonell. Det pleier ikke å roe ned illsinte kvinnfolk.

Lykke til med bryllupsplanlegging, Kokkejævel og Kjærest!  Størst av alt er kjærligheten!

 

Mitt mest etterspurte antrekk….

Isabell Raad er øverst på bloggtopplista i dag.  Hun har et innlegg hvor hun deler sitt mest etterspurte antrekk, selvsagt med linker, navn på forhandlere og alt det der.  Jeg har fortsatt nedturen min.  Er på 37. plass i dag, forståelig nok.  Hvem gidder lese om TV-serier beredskap og tur til Dronningens utsikt når man i stedet kan klikke seg inn og se x-antallbilder av Isabell i det samme antrekket?

Jeg kunne selvsagt dratt med meg Gamle Gubben Grå ut på foto-tur og vist frem mitt mest etterspurte skjørt, Jeg har ett, nei to skjørt tror jeg. Det ene er svart og ganske rett, strikk i livet og mest sannsynlig kjøpt på Lindex .  Det er en del år siden.  Det andre er rødt, litt sånn utsvingt i fasongen nederst, strammere lengre opp. Det ble kjøpt på Wilhelmine i Hønefoss til et julebord for utrolig mange år siden.  Wilhelmine i Hønefoss er for lengst lagt ned. Men jeg må på jobb, og har ikke tid til noe fotografering før det lir mot kveld.  Forresten er jeg usikker på hvor interessert dere er i å se bilder av to gamle skjørt. (Selv om de sitter på ei fantastisk kjerring.)

Min mest etterspurte brukte blazer erdenne røde her.  Den er kjøpt på Zizzi.  Og hvis dere kan holde på en hemmelighet så har jeg tre stykker av den….Har liksom blitt varemerket til Røde Brit.,så da det var salg nå når Zizzi ble lagt ned så sikret jeg meg litt flere.  (Hva er det med meg og stormote butikker, de leggs jo ned når jeg handler der…)

Min mest ettertraktede body skal jeg skåne dere for.  Jeg eier selvsagt ingen body, og hadde jeg hatt en så hadde den ikke vært ettertraktet men heller svært ettersittende. Det er vel i grunn vitsen med en body…..  Men, vel –Det virker ikke like ettertraktende i størrelse 52.

Den veska jeg bruker for tiden er denne.  Slitt og gammel. Men da vi gikk gjennom tingene etter Mamma dukket denne håndveska opp.  Vi hadde ikke hjerte til å kaste den.  Mamma brukte den som håndveska si i en årrekke  Mer om håndveska kan du lese i dette innlegget her.,  Ei gammel skinnveske…..Den er sikkert ikke ettertraktet, men den i det minste ei veske jeg setter utrolig pris på og har som min hverdagsveske.  Det lukter fremdeles Mamma av den(Kanskje fordi det ligger en liten parfymeampulle i glidelåslomma nede i veska.)

Det er sjelden jeg går med ørepynt nå.  Men før elsket jeg alt som dingler veldig.  Langeøredobber, kanskje ikke så prangende annet enn til party, men da kunne det være relativt høy bling-faktor.

Sneakers er ikke det sjokolade?
Vel mine yndlingssko er for tiden mine gule pyttpytt støvler.  

Jeg har nok aldri noensinne fått SÅ veldig mange spørsmål om et antrekk som jeg har fått om disse støvlene.. Det er skikkelig hyggelig, for fy søren som jeg elsket disse støvlene selv! Classy, fin og de gjør meg glad Dm-en min på  så here you go babes!! <3

Dronningens utsikt

I kveld tok Charlie Chihuahua og jeg en kveldstur til Dronningens utsikt.  Det høres og ser muligens mer imponerende ut enn det er.  Men klokka var over 20 før jeg fikk lokket med meg Charlie ut på tur.  Det var vått og rått ute, og det liker ikke Charlie så veldig godt.  I det minste ikke før han får kommet seg ut.  Dørstokkmila kan innimellom være litt vel lang for en Chihuahua som har en fortid som veske-hund.

Vi kjørte til Kleivstua og gikk veien bort til der stia tar av ned til Dronningens utsikt. Og så stia ned til utsiktspunktet.  Jeg hadde håp om å få til noen fine tåke-bilder.  Og siden klokka var rundt halv ni før vi var på Kleivstua var jeg redd det ville bli kvelden og mørkt før jeg kom tilbake til bilen hvis jeg tok turen opp til Kongens utsikt.  Jeg har gått den stien i mørke en gang før, og det er ikke så moro for ei som liksom har det med å ramle i tide og utide.
Gamle Gubben grå måtte holde seg hjemme fordi jeg hadde en langpanne med former med Crema Catalana som stod å godgjorde seg i steikeovnen,  Noen måtte jo passe på de og ta de ut av ovnen når de var ferdig stivnet.  Så siden jeg bare hadde med meg Charlie, var det best å ikke drive med noe som kunne utvikle seg til å bli risiko-sport.

Det var liksom feil kveld å nyte utsikten, for alt jeg så var et tåkehav, men jeg synes bildet over ga en litt trolsk stemning.  Og så var det godt med en tur ut og lufte hodet litt. Har ikke vært så flink til turgåing i det siste.

For de som luer på hvilken dronning dette er utsikten til kan jeg fortelle at utsikten skal ha navn etter dronning Desideria (Desiree) Hun levde fra 1777-1860 og var gift med Karl 3. Johan som var svensk-norsk konge fra 1818. Dronning Desideria var på Ringerike i 1825, og etter dette besøket skal utsikten ha fått sitt navn. Dronning Desideria var for øvrig fransk og skal i sine yngre dager ha vært forlovet med selveste Napoleon.
Mannen hennes, Kong Karl 3. Johan fikk det med tiden mer kjente utsiktspunktet Kongens utsikt syd vest  for Kleivstua oppkalt etter seg i 1832.

Området rundt Kleivstua og  Dronningens utsikt var et populært turistmål på 1800 tallet.
I 1826 var engelskmannen Edward Price på fottur over Krokskogen. Han skrev og laget skisser under turen, og en tegning fra Dronning utsikt viser at området ved utsikten var snauhogd.  Nå er det relativt gjengrodd, men man ser ned til bygda og Tyrifjorden.

På 1800-tallet var det mange jegere fra Oslo so jaktet på Krokskogen. En av dem var Bernhard Herre som levde fra 1812 -1849. Han skrev om sine opplevelser som jeger i boka “En jægers Erindringer” som ble gitt ut i 1850, året etter at han døde.   Boka inneholder fine naturskildringer, og Herre beskriver her jakten på en majestetisk ørn i nærheten av Dronningens utsikt.  Jeg så ingen ørn i kveld, men det var nok av sangfugler som priste våren til tross for det litt triste været.

Sommeren 1850 reiste dikteren Johan Sebastian Welhaven  over Krokskogen. I boka “Vasdrag og skovmarker” forteller han om turen. Fra Dronningens utsikt priser Welhaven utsikten:

“Hvor dog synet af den dyrkede Engs Vidde og skjøntformede, rigtvexlende Grunde er saa meget tiltalende, har Landskabets fjerne Skovbrem under de blaanende Bjerge vinket til mig, og atter fremkaldt indtrykket af de tæt bevoxede Moer og duftende Granalleer, der lede frem til Kleven”.

I 1851 var rundt 600 deltakere på et nordisk studentmøte i Kristiania på tur til fots over Krokskogen. Været var grått og disig med en del regn. På en liten slette ved Dronningens utsikt var det satt opp telt der studentene fikk smørbrød og øl forteller historien.
Jørgen Moe var blant studentene, og han hadde skrevet diktet “På Kleven” for anledningen. Christiania sangforening, som også var med på turen, stilte seg opp på Dronningens utsikt og sang blant annet Jørgen Moes dikt. Før tilbaketuren dagen etter fikk de 600 studentene servert frokost i teltene ved utsikten.

Som dere skjønner har Charlie og jeg hatt en tur med historisk sus i regnværet i kveld.  En trøtt og våt hund kryper godt sammen i sofaen.  Snart skal vi begge gå til sengs.

 

Vi har aldri hatt bedre beredskap

Jeg skal vokte meg vel for å kalle justis- og beredskapsministeren for en løgner,. Men når Meland sier at vi aldri har hatt bedre beredskap enn vi har nå tenker jeg; Kan det virkelig stemme?

Beredskap betyr i utgangspunktet å være beredt. Som mangeårig speider og speiderleder forsøkte jeg etter beste evne å leve opp til speidernes valgspråk “Alltid beredt!”‘, og jeg har ofte reflektert over hva det å være beredt egentlig betyr.

Å være beredt som nasjon betyr å være forberedt på en krisesituasjon.  Det vil si å håndtere situasjonen og redusere skadevirkninger som skade på eller tap av verdier eller  menneskeliv..  Jeg vet ikke jeg, men jeg synes de siste ukene har vist oss at vi langt fra var beredt. Hvis Meland skal ha sine ord i behold har vi alltid vært like lite beredt eller enda mindre beredt.  Stemmer virkelig det?

Ta medisiner, slike medisiner mange av oss trenger. Slik som diabetesmedisinene mine. Før kunne jeg hente ut en del pakker på en gang, men det får jeg ikke lov til nå under pandemien. Folk får ikke hamstre i fare for at vi skal gå tomt for livsviktige medisiner. Jeg kan forstå redselen.  Vi var tomme for de medisinene i august i fjor. Kom ikke tilbake på apotekene før i oktober. Jeg vet det fordi jeg var en av de som trengte de medisinene. Jeg vet også det i deler av året var tomt for stoffskiftemedisiner og andre medisiner. Jeg skrev om det i et innlegg i fjor. Det kan du lese her. Nå er jeg sint

Er du sikker, Fru Beredskapsminister på at vi aldri har hatt bedre beredskap?

Så har vi Kornlager. Da regjeringen la frem statsbudsjettet for 2020 i fjor høst droppet de beredskap av korn. Ja, jeg vet at det var før din vakt Fru Beredskapsminister, men du hevder at beredskapen aldri har vært bedre og da antok jeg at du snakket om en lengere tidsperiode enn det en gjennomsnittelig beredsksps- og justisminister blir på sin post i denne regjeringen.

Ja, jeg vet at de som bestemmer la ned beredskapslager for korn allerede i 2003. Så det er ikke bare denne regjeringen som skal ha ansvaret for det manglende kornlageret.

Når vi vet at Norge importerer ca 60 % av matkornet vi trenger, er vi sårbare uten vårt eget kornlager. Det er ikke alltid lurt å stole på markedskreftene og det frie marked. Det har denne våren vist oss. I 2019 var 39 prosent av det kornet vi brukte til mat produsert i Norge. Når det gjalt kraftfôr produserte vi rundt 45%.

Fra 1928 til 1996 hadde vi eget kornlager i Norge. På det meste hadde vi korn tilsvarende ett års forbruk på lager. Å ha et halvt års buffer ville koste hver nordmann ca 7 kroner i året. En billig forsikring for å trygge matberedskapen i Norge. Ingen andre land i Europa har dårligere kornberedskap enn oss. Sist dette var oppe til debatt var i budsjettprosessen høsten 2019 hvor regjeringen med Landbruksdepartementet slo fast  at det var mer økonomisk å basere seg på import.  At import ved en krise kunne  by på problemer ble blankt avvist. Så feil kan man ta.

Er du sikker fru Beredskapsminister på at vi aldri har hatt bedre beredskap?

 

Munnbind. Ja, jeg vet at jeg har skrevet mye om munnbind de siste ukene. Men det er noe av det som har sjokkert, overrasket og provosert meg mest. Jeg hadde ikke drømt om at vi i helsesektoren  ved en pandemi risikerte å gå tom for noe så basalt som munnbind! At vi tillitsvalgte i våre møter med ledelsen har munnbind som tema på nesten hvert møte. Munnbind som har strikk og ikke tetter godt nok. Munnbind som er for små og munnbind med skrivefeil på pakkene. Angsten for at det er piratkopierte munnbind i omløp. Ja du leste rett. Piratkopierte munnbind har vært et problem under denne pandemien.

Nå er det planer om å starte å produsere munnbind i Norge.  Det er bra! Jeg er usikker på om vi har produsert kirurgiske munnbind her i landet tidligere, men jeg vet at vi i tidligere tider var mye mer selvforsynte enn vi er nå. Så jeg spør en gang til

Er du sikker på at beredskapen aldri har vært bedre, Fru Beredskapsminister?

 

Filmblogg

Kokkejævel er fremdeles på topp, selv om det ikke har kommet noe nytt fra den kanten siden tidlig i går morges. Det er svært ulikt han. Det er nesten så jeg blir bekymra for fyren. Håper alt er bra med deg, Kokkejævel.
Jeg har ramla nedover på lista til en 42. plass.  Det var det jeg visste. Sportsnyheter selger ikke. Det gjør tydeligvis heller ikke fabuleringer over forskjellen på  salat og smågodt  Eller, det gjorde jo det for Kokkejævel, han er jo fremdeles på topp. Da er det altså bare meg.

Vel, siden det er lite nytt fra kokken, får jeg ta for meg bloggeren på plass nummer 100. Og det er en blogg som er helt ny for meg. Bloggen heter “Filmhjerte” med undertittelen Lars JG- En filmblogg fra nord.
Siden jeg ser veldig sjelden film, og vi først fikk TV nå rett før påske etter og ikke ha hatt det på ett års tid er det vel ikke så overraskende at jeg ikke har klikka meg inn på en filmblogg.
Men i går satt jeg i armkroken til Gamle Gubben Grå nede i kjellerstua og koste meg med både “Tid for hage” og “Neste sommer”.  Så det er ikke utenkelig at jeg vil tilbringe mer tid der nede på kveldene.

Filmhjerte tar for seg et nytt krimdrama på Apple TV. (Ikke be meg forklare hva Apple TV er) Krimdramaet heter “Til Jacobs forsvar” eller Definding Jacob.  Filmserien er basert på Wiliam Landays roman med samme navn som kom ut i 2012. Det er ikke et forfatternavn som jeg kjenner igjen, men jeg har ikke lest så mye de siste årene.  (2012 er innenfor begrepet “siste årene”) Regissøren derimot har jeg hørt om. Det er Morten Tyldum. Jeg tror han er i slekt med en som løp fort på ski da jeg var veldig ung.

Serien består av 8episoder hvorav 3 episoder var tilgjengelig 24.4. En og en episode vil så bli sluppet med en ukes mellomrom, så da vil vel neste episode, episode 4 bli sluppet 1. mai.

Bloggeren bak Filmhjerte er veldig fornøyd med de tre episodene han har sett.  Han leste boka for mange år siden, syntes den var utrolig bra og har håpet at boka skulle bli filmatisert.  At han da er såpass fornøyd er et godt tegn.  Jeg som er en bokorm, blir ofte skuffet når jeg ser filmatiseringen av gode bøker.

I “Til Jacobs forsvar” befinner vi oss ikke overraskende i USA: Liket av en skolegutt blir funnet i et skogholt. Statsadvokaten som har en sønn på samme klassetrinn som den drepte er med i etterforskningsledelsen. Relativt raskt peker denne sønnen seg ut som mistenkt.

Serien er i følge anmelderen en spenningsserie og et retsdrama. Akkurat slik jeg liker hvis handlingen dreier seg mer om saken, dramaet enn å skildre drapet i detalj.

I serien blir spørsmål som hvor langt er folk villige til å gå for å forsvare sine barn belyst. Et interessant spørsmål. Og selvsagt er det andre mistenkte og.

Et drama ut fra omtalen som jeg nok godt kunne latt meg rive med i, men dom sagt; Jeg er en bokorm og ville nok ha foretrukket boka.  Men er du interessert i film tror jeg Filmhjerte kan være en blogg vell verdt å følge.

Til de som protesterer og gjør meg oppmerksom på at Kokkejævel har kommet med ikke mindre enn to innlegg i dag, er svaret Ikke da jeg startet på dette innlegget klokka 06.43 i dag morges.

 

 

Sportssidene i avisa

Det er sikkert ikke noen revolusjonerende nyhet at Gamle Gubben Grå og jeg ikke er så veldig opptatt av sport. Jeg har aldri drevet med noen som helst form for idrett, og det har heller ikke Gamle Gubben Grå.  Ikke er vi interessert i Sport på Tv heller.
Vi har vært på Amfield og sett Liverpool spille uavgjort mot Everton, uten at vi ble noe mer bitt av idretts-basillen av den grunn. (Familietur med Søstrene Sisters og svogere.  De to Svogerne var interessert i ett av disse lagene. Jeg tror ikke det var Everton.)
Vi kan være med Eldste Sønn å heie på Hønefoss Ballklubb på en og annen kamp. Spesielt da de nesten var i tippeligaen.  Har stått en regnfull dag i en vanndam på Mjøndalen stadion med en vilt heiende gutt jeg.  Og jeg gleder meg med gutten.
Har selvsagt og hatt mine helger i diverse idrettshaller som Håndball-mamma de årene Datteren spilte håndball. og det er selvsagt gøy å se egne barn prestere. Men ellers er ikke idrett noe for meg.

Her i huset blir det rosa sports-innlegget i VG kastet uten at så mye som en bokstav blir lest.  Sportssidene i de andre avisene blir heller ikke lest. Det er av null interesse for både Gubben og meg.

Men i dag da jeg satt og koste meg med søndagsavisene kom jeg til å fundere på en liten ting som har med sport å gjøre.  Nå har det så vidt jeg har forstått ikke vært et eneste idrettsarrangement i verden de siste seks ukene.  Likevel har hver eneste avis flere sider med “Sports-nyheter”
Hva skriver egentlig sportsjournalister om i disse dager?

Når byråkratene bestemmer…..

Hurra, hurra.  Jeg har kommet meg helt opp på en 39. plass!!!  De gule Pytt-pytt støvlene mine gjorde underverker,. Ja, det og at jeg Gratulerte, Kokkejævel og Kjærest…. Og ikke nok med det , på NRK sin “Topptur” på radioen som står på i bakgrunnen får deltakeren spørsmål om Helseminister Bent Høye er utnevnt til Fylkesmann i Rogaland.  Og da kommer jeg på at JA; det er han!  Så samme hva som skjer med Erna og co etter stortingsvalget til neste år, så blir jeg kvitt han som Helseminister.  Dagen lunne ikke ha en bedre start.

Men hvorfor drar jeg inn Helseministeren i et innlegg som skal handle om Kokkejævel? Ja, for det er selvsagt han som ligger øverst på bloggtopplista.  Jo fordi jeg tror han er like oppgitt over byråkrater med liten eller ingen evne til praktisk tenkning som det jeg har.  Og Kokkejævel, det kan hende jeg klarer å få frem budskapet tydeligere enn deg.

Kokkejævel driver Fy Fader som i følge han er verdens største salat- og snackbar. Den er stengt nå fordi  all sånn selvbetjening av mat ble stengt en marsdag da samfunnet ble lukket ned. På fredag hadde Kokkejævel invitert Kommuneoverlegen i Alta for å få klarhet i regelverket om hvorfor det er lov med smågodt- og nøtter i buffet, men ikke varmmat.  I grunn et godt, og betimelig spørsmål. Kommuneoverlegen hadde ikke noe godt svar på det.  De har sjelden det, de som må stå å forklare bestemmelser gjort langt over dem i byråkratiet.

Jeg forstår ikke hvorfor man kan sitte 200 stykker skulder ved skulder i et fly, men ikke 50 stykker i en kommunestyresal, eller 11 stykker i et Hovedutvalg.   (Og jeg forstår enda mindre av hvorfor ikke disse møtene kan gå som Skype-møter,)

Kokkejævel sier at vi vet at viruset ikke smitter via fordøyelsen.  Det har han i en viss grad rett i. Men for liksom å få maten inn i fordøyelsessystemet må den nødvendigvis inn i munnen. Og munnen og slimhinnene der står i forbindelse med slimhinnene i øvre luftveier….  Ja, og det er jo et sted vi ikke ønsker viruset velkommen.  Så hvis det  var virus i mat, som i maten i salat- og snackbaren i Fy Fader kan virusene rent teoretisk føre til smitte via mat. Merk det samme prinsippet gjelder jo for smågodt og nøtter også. Så her er det en logisk brist hos byråkratene.
Noen ganger er nisselua dratt litt langt ned over øyne og ører

Kommuneoverlegen i Alta foreslo at Kokkejævel maks skulle ha 6 inne i forretningen samtidig og at de vasket gripebestikket i salatbaren en gang i timen, ha strenge rutiner for hånd-rens og stadige vask av overflater så så ikke  Kommuneoverlegen noen fornuftig grunn til at Kokkejævel ikke kunne gjenåpne Fy Fader.
MEN og det er alltid et men.  I forskriften utarbeidet av byråkratene i direktoratet står det helt tydelig spesifisert at buffet ikke er lov.  Ordet er ikke definert nærmere. Det er ikke spesifisert hva og hvorfor Direktoratet mener at buffet ikke er tillatt. Så Kommuneoverlegen som selvsagt vil ha sitt på det tørre måtte ringe direktoratet å spørre i akkurat dette tilfellet.

Så nå sitter Kokkejævel og venter.  Venter på å få svar på om han kan åpne levebrødet sitt igjen.   Han håper han får raskt svar. Han håper det finner et par kloke hoder inne i Direktoratet som ser på galskapen og kan gi grønt lys for at han kan få åpne forretningen sin igjen.  Eller hvis han ikke kan få lov klarer å forklare han hvorfor det da er lov å forsyne seg med smågodt og nøtter.
Vil du høre hva jeg tror  Kokkejævel?  Jeg tror det ikke finnes så veldig mye fornuft i Direktoratet, ikke nok fornuft til at du kan få åpne Fy Fader.  Og jeg tror ikke du heller vil få en fornuftig forklaring på hvorfor det er sunnere å forsyne seg av smågodt enn av salat.

Hvor kommer så Bent Høye, Helseministeren, inn i det hele?
Jo han er den høyeste sjefen over Helsedirektoratet som for tiden mener det er sunnere med smågodt enn med salat.
Bent Høye er også min øverste leder. Riktignok er det mange glavalag med ledelse mellom Bent Høye i det høye og meg helt nede på gulvet på en røntgenavdeling.  Og på samme måten som Kokkejævel ikke forstår hvorfor det er forskjell på smågodt og salat er det ting i beslutningene Bent Høye er sjef over jeg finner har et par, tre logiske brister.

Da vi stengte ned landet for å bremse smittespredningen fikk vi i sykehusene beskjed om å organisere arbeidshverdagen slik at vi var best mulig rustet til å ta i mot den mengden av covid19 syke pasienter som man fryktet ville komme.  Samtidig fikk vi beskjed om å innrette arbeidshverdagen og livene våre slik at hver enkelt av oss som arbeider i helsesektoren minimerer sannsynligheten for at vi skal bli smittet.
Et av de tiltakene vi fikk beskjed om å innføre var å dele opp arbeidsstyrken i såkalte team.  De ansatte i hvert team skulle i løpet av arbeidsdagen bare ha kontakt med kollegaer i eget team. Og folk fra ett team kunne ikke bytte vakter eller på annen måte omgås med kollegaer på andre team.  Dette for å minske faren for smittespredning mellom ansatte.  Ble en i et team smittet, gikk hele teamet i karantene. Men resten av avdelingen kunne fortsette arbeidet.
Vi organiserte oss slik på de fire sykehusene jeg er tillitsvalgt for.  Vi lagde adskilte vaktrom. Endre turnuser med kun tre dagers varsel. Vi gjorde alt vi kunne for å følge de smittevernråd vi fikk fra de som bestemmer.  (Hadde de som bestemmer hatt en beredskap på noe så enkelt som munnbind til oss som takk for fleksibiliteten vår, hadde det vært mer enn hyggelig.)
Vel. Når vi var ferdig med den organiseringen og røntgenavdelingene på alle de fire sykehusene  var i gang eller straks skulle starte å arbeide i disse teamene, hadde Bent Høye ombestemt seg.  For når vi arbeidet i team, og ikke var så mange på jobb som vanlig ja da produserer vi heller ikke like mange røntgenundersøkelser som vanlig.  Og når Bent Høye og alle de som bestemmer veier hensynet til smittevern for de ansatte opp mot økonomisk inntjening, ja da vinner økonomisk inntjening.
Så da måtte vi på nytt forandre turnusen vår, planene våre for fritiden år og hvordan vi skulle få hverdagslivet til å fungere med hjemmeskole, kortere åpningstider i barnehagen på tre dagers varsel.  (Så håper jeg de som bestemmer har skaffet nok munnbind både til oss og det økte antall med pasienter som kommer til å trenge det.)

Når neste topp i covid19 pasienter kommer, og både byråkratene og vi er enige om at den vil komme, skal vi påny endre livet og hverdagen vår på tre dagers varsel.  For da er det viktig med team organisering igjen. Forhåpentligvis har ikke for mange blitt smittet før det skjer.  På et annet sykehus måtte 12 radiografer i karantene da en kollega ble syk.  På et annet sykehus måtte 45 helsearbeidere i karantene etter kontakt med en pasient som var testet negativ, men som likevel viste seg å være smittet av viruset.

Jeg tror jeg kan få en travel vår og sommer.

 

 

 

Pytt-pytt

 I fjor sommer var jeg med Datteren og kjøpte friluftsklær. Hun og Yngste Sønn skulle gå Beseggen. Da så jeg noe av det søteste regnsettet jeg noen gang har sett. Gummibukse, regnjakke, sydvest og gumnistøvler. Merket het pyttpytt. Og jeg forelsket meg tvert.  Bare navnet Pyttpytt. Det passer jo så godt til regntøy!  Men det var selvsagt barneklær, og jeg har ingen barnebarn å skjemme bort.  Jeg vurderte å kjøpe til guttene jeg er grandtante til men det ble med tanken. Var litt usikker på størrelsene deres hvis jeg skulle gitt det i julegave, og gir man regnklær i julegave? Det er jo litt feil sesong.

Vel. I de siste reklameavisene har jeg sett at de har pyttpytt støvler i størrelser som og kan lære voksne kjerringer med voksne kjerringføtter. I dag var vi i nærheten av outlet-sportsbutiklen og vips var jeg i besittelse av et par knallgule gummistøvler!

Er de ikke fine? Sånne støvler kan spre solskinn selv på en gråværsdag.