Det må være lov å ha det litt gøy. Så før jeg gikk og la meg tirsdag kveld postet jeg på min egen Fb side følgende statusoppdatering.:
I ordførerduellen mellom Dag Henaug fra Høyre og Kjell Hansen fra Arbeiderpartiet på NRK Buskerud i går sa Henaug at Solidaritetslista i Ringerike sin ordførerkandidat (altså jeg ) hevdet at Ringerike Arbeiderpartiet fører Høyre politikk. Hørte ikke at Kjell protesterte, så da har jeg vel rett..
Tagget ordfører Kjell, vi er jo venner på Fb. Litt morro må en jo unne seg i en valgkamp.Og selvagt fikk jeg svar. Allerede klokka 07.30 tikket svaret inn.
At Høyre spiller billige poenger med Solidaritetslistas som referanse er i og for seg interessant. At du og Høyre spiller på dette (sammen) gjør ikke slike utspill sannferdig av den grunn. Dere får begge gå nærmere inn i politikken som er ført ut fra den virkelighet som gjelder. Det er riktig at jeg ikke kommenterte Henaug, men overså det ganske enkelt fordi jeg ikke ser det som interessant å kommentere alle mulige populistiske utspill, som kommer fra den kanten for tiden. For øvrig kunne jeg også ha kommentert Henaugs nedvurdering av de “sosialistiske partier” når det gjelder fortid og fremtid. Han brukte ordet skandale i forhold til et slikt styresett. Høyre og Henaug driver, slik jeg ser det, valgkamp ved å skape inntrykk av å være kommunens velgjører og redning siden 2007. Det kalles selvforherligese og er ikke hverken sannferdig eller troverdig av den grunn. Den form for uriktig og bakoverskuende retorikk lar jeg meg hverken hisse opp over eller lures inn i under en politisk debatt.
Ja, jeg vet det. Jeg gleder meg også til den mannen lærer å fatte seg i korthet…
Om kvelden var det møte om skolepolitikk i regi av Utdanningforbundet, og da fikk jeg takket Dag Henaug for at han hadde begynt å drive valgkamp for Solidaritetslista på radioen i beste sendetid. , Han tok det sporty og var lattermild med på notene.
Tirsdag skulle NRK Buskerud ha såkalt “ordførerduell” mellom Ringerike Høyre og Ringerike Arbeiderparti sine ordførerkandidater. Dag og Kjell. i beste sendetid på radioen sånn litt over klokka 16.00. Jeg hadde hatt lyst til å høre hva de to gode kameratene skulle duellere om. I mine øyne er jo de to enige og tro til Ringkolltoppen faller. Men i og med at jeg hadde kveldsvakt, så var det svært lite trolig at jeg kunne lytte på radio ved de tider.
Det ble som forutsett ingen radiolytting på meg, men litt før 17.00 tikket det inn en sms. Det var fra lederen av SOL:: Han gratulerte med at jeg var blitt nevnt av Høyres Dag i ordførerduellen. Stor seier for oss, vi har oppnådd noe allerede. Osv.. Tydelig å skjønne at mannen var fornøyd. Jeg delte gleden, men undret meg stort over hva Høyres ordførerkandidat hadde sagt om Solidaritetslista og om meg? på radioen. og hvorfor han i det hele tatt hadde nevnt oss. Tankene fortsatte å kverne i hodet mitt, og slapp ikke taket. Halvannen time senere ga lederen av SOL på ny lyd fra seg. Nå hadde han, inspirert av ordførerduellen forfattet et leserinnlegg til lokalavisa som tok utgangspunkt i ordførerduellen på radioen. Vi har en engasjert og inspirerende leder, men jeg ble bare mer og mer nysgjerrig på å høre duellen på radio, og fremdeles var det mange timer til jeg kunne komme meg hjem og søke opp duellen på nettradioen. Jeg ringte Gamle Gubben Grå. Han er ikke like politisk engasjert som meg, men radioen på kjøkkenet står på hele dagen så det kunne tenkes at han hadde fått med seg litt mellom middagslaging og kjøring av unger. Men nei, han hadde hørt litt, men ikke hørt noen si noe om hverken meg eller Solidaritetslista. Det var bare å vente til vakt var over.
Vel hjemme ble innslaget lett frem på nettradioen, og både jeg og Gamle Gubben Grå lyttet i spenning. Det var en tam duell. De er jo stort sett enige om alt, og har samarbeidet de 8 siste årene. Da programlederen spurte om ikke politikken ble litt utvannet av et slikt sammarbeid, svarte Høyre kandidaten. “Vel, i følge Solidaritetslistas ordførerkandidat fører Arbeiderpartiet ren Høyre politikk. ”
Jeg visste hva jeg gjorde da jeg la igjen en liten kommentar i en debatt-tråd om å returnere Syriske flyktninger til nærområdet. Dette vanvittig dårlige forslaget fra alle nettrollenes yndlingsparti, Fremskrittspartiet.
Du verden for et engasjement. For en godhet for alle som lider. Ja, det var selvsagt fordi de ønsket å hjelpe flest mulig at de ønsker å hjelpe der og ikke her. Det har selvsagt ikke noe med fremmedfrykt å gjøre….
Alt snakket om snylting, om kostnader I årevis og annen kulturbakgrunn har ikke noe med fordommer og forutinntatte holdninger å gjøre.
Når alle mine argumenter blir møtt med uforstand, feilinformasjon og sammenblandingen mellom Syrere, Somaliere, flyktninger, invandrere og 3.generasjon nordmenn. Latsabber, trygdemisbrukere og kriminelle,ja da sporer det ikke til videre debatt.
Når de så snakker om “livets harde skole” de som har vokst opp I trygge Norge på 70 og 80 tallet og hevet seg over all den ufattelige nød og redsel flyktningene har opplevd I sine livs skoler, en utdanning de sikkert helst ville være for uten, ja da blir det for dumt.
Når de så også betegner seg som “vi nærinhslivstopper på høyeresiden” mens all erfaring iser at de er trygdede Frp velgere som ikke en gang får plass på valglista som listefyll ja da er all min lyst til fremdeles debatt for lengst død.
I går hadde jeg en liten debatt på nett med vår kjære ordfører. temaet vi egentlig debatterte under var redaktøren i lokalavisas ønske om at samarbeids-alternativene i kommunestyret burde være kjent for velgerne før valget. Jeg forstår hans poeng. I vår kommune hvor Ap og Høyre samarbeider blir det jo fort slik at en stemme på Ap betyr en stemme på Høyre og omvendt. Vel, nok om det. I løpet av debatten kalte han meg radikal,og sa at han ikke trodde svaret på kommunens utfordringer var radikalisme. Jeg er ikke alltid like språkmeltig som ordføreren, og stusset litt over ordbruken. En ting er at jeg vet at vi politikere på ytterst venstre fløy ofte blir kalt radikale. Men hva betyr egentlig radikal? ig hva er radikalisme? Jeg fant ut at radikal egentlig betyr ekstrem – og følgelig blir radikalisme ekstremisme. Ekstremisme er et ord som klinger svært dårlig i dagens samfunn. Ekstremister – det høres ikke trygt ut. Hva er det jeg har rota meg bort i? Hvem er egentlig disse gamle 68 -erne og de andre på lista? Har jeg rota meg bort i en gjeng fundamentalister uten å skjønne det?
Jeg finleser programmet vårt og programerklæringen. Men, nei. Det står ikke noe om væpna revolusjon eller terrorhandlinger. Alt jeg ser er trygg og od politikk som jeg føler meg hjemme i. Ikke alle punktene på programmet betyr like mye for meg, men det er ingen punkter jeg er direkte uenig i. For meg er det en god sosialistisk politikk. En slik politikk sosialdemokratiet og velferdsstaten er bygd på. En politikk som passer meg bra. En politikk jeg tror mange kjernevelgerne i Arbeiderpartiet kan føle seg hjemme i. Er det ekstremt?
Jeg tenker på siste styremøte hvor vi la siste hånd på planene for valgkampen. Vi satt på terrassen til lederen vår, landsbylegen på Tyristrand, og drakk kaffe med kanel og urtete mens vi spiste druer, moreller og bringebær. Det eneste som kunne virke ekstremt ar engasjementet, lattersalvene og augustværet. Dette kn bevitnes av de gråhårede damene på naboterrassen.
Vi er muligens radikale, men langt fra ekstremister – og vår politikk er hverken radikalisme eller ekstremisme.
Et sikkert tegn på at det nærmer seg valg er at alle politikerne er opptatt av eldreomsorg. Så også i vår kommune. Sammarbeidskammeratene har hentet rikspolitikere hit for å vise hvor flott vi har det.Jonas >Gahr Støre var på et sykehjem med gode resultater innen demensomsorg i går, og Helseministeren, Bent Høye skal vises noen omsorgs-leiligheter til uka. Noen av de fineste og nyeste vi har selvsagt.
Frp hadde også tenkt å ha sin gallionsfigur innen eldreomsorg, selveste eldregeneral Hoksrud på besøk. Men siden Frp er i opposisjon her i kommunen,hadde ikke de tenkt å vise frem noe glansbilde. Men i stedet vise frem det sykehjemmet som har vært mye i lokalavisen det siste halve året. Et sykehjem hvor både ansatte, pårørende og beboere er missfornøyd.
I juni. før sommerferien og lenge før valget stemte samtlige sammarbeidskammerater ned et forslag om mere penger til Helse og omsorg, men det hadde vi ikke råd til. (Hvordan skulle vi da få råd til økning a ordførerlønn og politikerhonorarer? Det er viktig å prioritere riktig…)
Vel, nok om det. Vi i Sol trenger ikke hjelp av stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer for å forstå at det er for lav grunnbemanning når pleierne går hjem med dårlig samvittighet for alt de ikke rakk. Når de må arbeide annenhver helg hele året for å få turnusen til å gå opp. Når pårørende opplever at den pleien deres kjære eldre får er uverdig. Når det gang på gang blir hevdet fra fagfolk at enkelte sider av eldreomsorgen er uforsvarlig.