Er det noen som tenker på bartenderen?

Her om dagen skrev jeg om oss i helsesektoren som hadde Trippel sjangs for å bli smitta…Tidligere har jeg skrevet om bedrifter, særlig innenfor restaurant- og utelivsbransjen som har tøffe tider på grunn av korona. Det innlegget kallte jeg Kroken på døra……

I dette innlegget vil jeg ta opp noe som jeg synes virkelig er et stort tankekors.  For som jeg skrev i går har forskning vist at vi som arbeider i helsesektoren har tre ganger så stor risiko for å bli smittet av korona enn andre. For meg var det litt guffent å lese det. Jeg mener, jeg er i risikogruppe og arbeider i helsevesenet.

Forskerne har studert ulike yrker opp mot antall smittet i de første månedene av pandemien, og det var denne undersøkelsen som konkluderte med denne høye risikoen bland annet blant sykepleiere, leger og fysioterapeuter.

Så har de gjentatt undersøkelsen nå i høst. Og statistikken taler sitt alarmerende budsksp.

For hvis dere ser på figuren nederst i innlegget ser dere at den yrkesgruppen som er overrepresentert i statistikken er bartenderne, tett fulgt av servitører og kaffe-/ gatekjøkkenmedarbeidere.

Mens vi helsearbeidere er lei av applaus,  og får spalteplass i mediene når vi krever risikotillegg og høyere lønn er det mer stillt fra bartenderen og de andre i restaurantbransjen.

Kanskje ikke så rart.  Den bransjen kan ikke trekke seg tilbake til hjemmekontor,. Så når samfunnet stenger ned er permittering det som venter dem, med de økonomiske utfordringene det medfører.  Og er det en bransje som virkelig har måtte stengt ned eller redusert åpningstidene under pandemien så er det denne bransjen her.

Reduserte åpningstider og nasjonale krav om at vi skal sky hverandre som pesten gjør at omsetningen stuper og mang en bartender er usikker på om han har en jobb overhode i 2021. Du står ikke på krava og krever risikotillegg når du ikke vet om du har jobb neste måned.

Når statistikk viser at bartendere også står i første rekke, er det viktig å rope et høyt “Pass på!” Senskadene etter Covid-19, såkalt “Long Covid” er de samme enten man er lege eller bartender.  Man har og vitenskapelige studier som viser at bekymringer rundt arbeid og egen økonomi er en belastning som kan føre til sykdom.  Så her har vi en risikogruppe vi virkelig må verne om. Kanskje regjeringen burde komme med en krisepakke?

 

Antall med bekreftet covid-19 per 1000 yrkesaktive i forskjellige yrker i Norge, før og etter 18. juli 2020. Vertikale linjer viser andelen bekreftede tilfeller for alle i yrkesaktiv alder (20-70 år) for de to periodene. Illustrasjon: FHI.
2 kommentarer
    1. En datter lurte på å søke jobb som hotellresepsjonist, så oppdaget hun at de også må være bartendere…og skrinla hele greia. Coronaskrekken blomstrer i vår familie. Heldigvis, muligens, for da er folk mer påpasselige.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg