Friluftsliv i gamle dager…

Det er ingen hemmelighet for mine blogglesere at denne kjerringa trives i skogen.  I dette innlegget skal jeg ta dere med på nok en skogstur. Eller i det minste fortelle dere litt om en tur. Det er ikke en tur jeg selv har tatt, langt derifra. Derimot er det historien om en tur som foregikk lenge før denne kjerringa ble født. Vi skal altså tilbake til gamle, gamle dager.
Historien fant jeg i heftet Ringerike for 1967 1968. Artikkelen heter Heggeliseter og er skrevet av Fredrik Schjander.

Heggeliseter ligger langt inne på Krokskogen. Omtrent midt mellom Sørkedalen og Åsa på Ringerike. Turen jeg skal fortelle om foregikk på 1870-tallet.

Det var tre muntre herrer som dro fra Oslo med Heggeliseter som mål. Jeg overlater så Schjander til å fortelle om turen; Turen var meget omhyggelig diskutert og planlagt. Var det litt uenighet om det ene og det annet, så var de ihvertfall alle 3 enige om at de ville ha minst mulig besvær og mest mulig komfort på turen. 

Planen var at de skulle leie en bekvem kalesjevogn og få en mann med hest til å kjøre dem til Lyse gård i Sørkedalen der de etter en hyggelig aften skulle overnatte. Søndag skulle de så få en “resiefører” som med kløvhest skulle frakte bagasjen og følge dem som altmuligmann til Heggeliseter og tilbake om kvelden. 

En av de tre herrene som dro av sted har senere skrevet en novelle om turen hvor han beskriver bagasjen slik;
“Vi skulle utruste oss med en liten kuffert hver, hvor et utvalg av kolde, men styrkende retter såsom stek, skinke, koteletter, et par brød og en eske utsøkt smør, servise til 3 personer, et par flasker vin, en flaske cognac, sukker, teskjeer, glass og endelig en kasse ekte importerte Havanna-cigarer…. og så fortsetter den med personlig utstyr som bla. en vårfrakk og et pledd.

Kanskje ikke helt det vi i dag ville pakke med oss for en tur på skauen i våre dager, i det minste ville jeg kanskje gått for en ryggsekk.

Bildet over er ikke fra Lyse, i Sørkedalen, men jeg synes det passer som ilustrasjon.

De tre som dro av sted var ikke heldige med været der de satt under kalesjen og ble kjørt til Lyse, men de så frem til en muster aften og tok litt regn med godt humør.

Da de kom frem til Lyse stilnet kanskje det gode humøret noe. Det var fullt på Lyse. En baron med hele sitt jaktgølge la beslag på alle rommene og alle stedene de kunne overnatte. De ble sendt videre til en gård lenger oppe i Sørkedalen. Der kunne de heller ikke overnatte, plassen tillot ikke det. Men der kunne de sikkert få tak i en gutt med kløvhest som kunne føre dem videre til Heggeliseter.

Etter meget strev fikk de leiet en mann til å frakte bagasjen fra Lyse opp til gården. Der trakk det i langdrag med snakk og drøftelser , men omsider kom de avgårde med bagasjen på en kløvhest og gutten på gården som reiseleder. Til alt hell var det sluttet å regne og etter en anstrengende tur over stokk og stein på dårlig sti kom de sent på kveld frem til Heggeliseter. 

Der fikk de heldigvis overnatte, og det ble en lystig kveld. Slitne som de var etter turen smakte det nok godt med det de hadde med i kuffertene, både i form av mat, drikke og sigarer. Det var langt på natt da selskapet endelig gikk til ro. De tre muntre herrer delte dobbeltsengen mens gutten sm var ed som reiseleder og en annen gjest som var der ble lagt på høytrevet.
Det ble nok en helt annen tur enn den de hadde sett for seg. De hadde jo vært enige om minst mulig besvær og mest mulig komfort på turen.

4 kommentarer
    1. 😀 En tur med besvær rett og slett – selv om det ordnet seg til slutt 🙂 Det var tider det! Hadde nok gått for ryggsekk i dag ja.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg