Hvordan smakte kamelen?

Hvordan smakte kamelen, herr varaordfører? spørsmålet brenner på tunga mi etter forrige ukers kommunestyremøte. Litt overrasket over at det er nettopp Senterpartiet som setter til livs dette ørkendyret. Trodde de ville ha valgt kjøtt fra lokale bønder, og meg bekjent er det ingen som driver med kamel-oppdrett her på Ringerike.

Jeg ble noen illusjoner fattigere på kommunestyret på torsdag. Jeg hadde vært oppe på talerstolen under debatten om det nye sykehjemmet som planlegges. Jeg hadde sagt at Rødt gikk med på å gå videre til forprosjekt, men at nok nå var nok. Vi måtte kunne sette en kostnadsramme nå. Si til totalentreprenør og prosjektgruppe at sykehjemmet måtte bygges innenfor en økonomisk ramme. I vårt forslag hadde vi i Rødt satt dem rammen til 1 milliard. Jeg sa at vi kunne gå med på å diskutere hvor stor den økonomiske rammen skulle være, men  at den måtte settes nå, før vi går videre med prosjektet.

Noen nikket og Høyre ristet på hodet. Krf sin representant gikk på talerstolen og sa at de fremmet forslag på å privatisere så vel bygging som drift av dette sykehjemmet.

Så gikk Varaordføreren fra Senterpartiet på talerstolen. Han sa at Senterpartiet ville støtte Rødt sitt forslag, og at hvis han ikke fikk med hele Senterpartiet sin gruppe på det, ville han bryte ut og stemme for vårt forslag. Jeg jublet inni meg! Jeg trodde ikke forslaget ville få flertall, men jeg begynte å øyne et håp.

Gruppelederen for Høyre spratt opp på talerstolen og ba om et ti minutter gruppemøte for gruppelederne i posisjonen. Dvs, Høyre, Senterpartiet, Frp, Krf, og pensjonistpartiet.
Det gikk 10 minutter, det gikk 20 minutter, ja jeg tror nesten det gikk 40 minutter før gruppelederne fra disse partiene var tilbake.
Jeg i min naivitet trodde en stund de satt og diskuterte på hvilket nivå de skulle sette den økonomiske rammen på. Ja, jeg trodde en staket stund at vi skulle gå flertall for vårt forslag. Høyre pleier ikke å like og øse ut skattebetalernes penger uten magemål. Det er jo det de pleier å beskylde oss for, å gjøre Ha mer penger enn andre.

Så kom varaordføreren, ordføreren og gruppelederne inn i salen og møtet kunne fortsette.
Vi gikk raskt til avstemning.
Rødt sitt forslag fikk 7 stemmer og falt. De 7 stemmene var Rødt, SV, Venstre og visstnok en fra SP. Hvem er jeg usikker på. Det var ikke varaordføreren.

Ordføreren gikk raskt videre til neste sak før mumlingen ble for sterk i salen.
En av representantene fra Høyre lurte på om vi ikke skulle stemme over KrF sitt forslag. Det om privatisering.
Det er trukket! sa Ordføreren med irritert stemme.

Når og hvor ble det det? Ikke i kommunestyresalen i hvertfall, og det er vel der forslag fremmes og trekkes. Ikke på et gruppemøte bak lukkede dører?

Som sagt jeg mistet noen illusjoner på møtet på torsdag. Illusjonen om at vi satt her som representanter som fattet beslutninger etter demokratiske prinsipper. At hver av de 43 representantene stemte i tråd med sin overbevisning, eller i det minste i tråd med sitt eget parti sitt program. Den politikken de har gått til valg for.
Litt partipisk innad i partiene er det nok en del ganger, men at Høyre sin partipisk også skal piske Senterpartiet og Krf til “lydighet” finner jeg urovekkende.

Det som ble demonstrert med all mulig tydelighet i kommunestyret på torsdag var at sterke stemmer innad i opposisjonen styrer mer enn deres egen ene stemme skulle tilsi. Jeg har lest posisjonens samarbeidsavtale. Det står ikke noe der om underkastelse og utsletting av egen politikk for at en håndfull sterke Høyre-stemmer skal få viljen sin.

12 kommentarer
    1. Det er det frekkeste jeg har lest. At slikt skjer på et kommunestyremøte hadde jeg aldri i verden trodd.
      Dette innlegget burde vært sendt til VG

    2. En trenger jo ikke være enig i selve saken for å reagere på hvorvidt det der kan være lov!? En ting er om det var blitt rådslått innad i et parti, men å gå inn i et annet parti og, ut i fra det du sier, etter alt å sømme tvinge de til å endre deres beslutninger kan jeg ikke skjønne kan være lov!!

        1. Om ikke de enkelte partiene står fritt til å stemme etter egne program, så kan jeg faktisk ikke skjønne at det lenger kan være snakk om enkeltpartier..
          En samarbeidsregjering er nå en ting, men dette her syntes jeg faktisk blir for drøyt. Enten får det være enkeltpartier som stemmer i tråd med det programmet velgerne deres har stemt på, ellers får de slå seg sammen til et parti.
          Det er tross alt flertallsviljen i folket som skal komme seirende ut, og hvordan folket fordeler seg, tilsvarer jo det antallet hvert av partiene får med i styret. Om en tar det her til Stortinget, så kan en jo ikke engang forestille seg at oposisjonen går sammen om å stemme likt, og så langt jeg evner å se, blir det jo samme greia, bare mindre

          1. Det var jo samarbeidsavtale til posisjonen i Drammen som fikk KrF til å stemme mot å ta i mot flyktninger fra andre land enn Ukraina i fjor. Uten at jeg forstår det noe bedre.
            Da vi etter valget i fjor drev forhandlinger for å se hvilke partier som kunne lage et flertall som kunne gi ordføreren på Ringerike var vi i Rødt villige til å støtte AP sin ordførerkandidat. Men at vi ikke ønsket å gå inn i noen samarbeidsavtale. Rett og slett fordi vi mente at ved å inngå en slik avtale kom vi til å måtte svelge så mange kameler at vi slettet ut vår egen politikk.
            Jeg ser hva som skjer med spesielt Senterpartiet nå, og tenker at det er bare et tidsspørsmål før de ryker ut av samarbeidet.
            (Jeg har spådd helt fra starten at de ryker ut i budsjettprosessen denne høsten.)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg