Dagen før dagen….

Som vanlig var det mye igjen som skulle fises lille julaften.  Jeg tror aldri jeg har vært så dårlig i rute.  Merkelig, for nå har jeg voksne barn som er mer til hjelp en grunn til merarbeid. Hvor tok jeg energien og tiden fra da barna var små? Da hadde jeg 12 slag hjemmebakt til jul. Ett år 19 slag.  I år har jeg…0 slag.  Alt jeg har gjort er å montere og pynte et pre-fabrikkert pepperkakehus.  Ikke akkurat noe dugelig kjerringemne i meg lenger.  Gamle Gubben Grå har vært flinkere, og bakt ei krydderkake.  Og Eldste Sønn som har flyttet for seg selv vant konkurransen.  Han har bakt både ris-topper og pepperkaker og laget brente mandler.  Det er noe feil når min 22 år gamle sønn er mer husmor enn  meg, ei kjerring på 51…..
Bildet av de flott dekorerte hjemmelagede pepperkakene er gammelt, og dessuten er de laget og dekorert av Datteren.

Vel, var oppe rundt 8. Skrapet is og bega meg av gårde for den siste handlerunden.  
Det var litt mer enn mat som var igjen og jeg hadde virkelig mye jeg skulle ha gjort hjemme.  Kjente stresset koke.  
Men butikkene som gjerne har både nattåpent halve desember og er oppe til langt på kveld åpner ikke før langt på dag – DVs 10.00  Kjære handelsstand.  Jeg bytter gjerne ut ett par sene kveldstimer mot at dere åpner om morgenen så man får mest mulig ut av dagen.

Søsteren ringte.  
Bekymring for våre gamle foreldre, og hun lurte på om jeg hadde tenkt meg utover til dem i dag.  Nei. Jeg skal dit i morgen.  Det har vært avtalt lenge.  Satt selvsagt igjen med dårlig samvittighet. Kanskje hvis jeg rasker på rekker jeg en tur ut dit i dag….. (Sevl om jeg vet at jeg erfaringsmessig ikke er ferdig med mine egne juleforberedelser en gang langt over midnatt…)

Yngste Sønn ringte.
Han skulle ikke ut over til Bessa som først avtalt. Lurte på om han kunne være med og handle.  Han hadde funnet ut at Julaften var i morgen, og han hadde ikke kjøpt en eneste julegave….  “Ikke før jeg er ferdig med å kjøpe julegave til deg” tenkte jeg – og sa at jeg kunne komme og hente han om litt.  Vel, jeg holdt ord ett par timer senere.  

Så dro vi til byen.
Jeg rakk noen raske ærend – og desperat leting etter de siste julegavene. 
Så var det den store mat-handlingen.  Matbutikkene er ikke oppe før om fire dager. Det er mye som skal huskes og handles.   
Endelig var jeg ferdig, og en rask telefon til Yngste Sønn viste at han og var ferdig med julegavene, men hadde bestemt seg for å kjøpe seg ny madrass.  Han hadde også ett ærend han måtte gjøre for Bessa.
Klokka var over 15.00 før jeg kom meg hjem og fikk spist “frokost”.   

Så startet jobben med å rydde, vaske og pynte huset til jul..  
Vi bar flinke ett par timer, så måtte Gamle Gubben Grå kaste inn håndkle.  Hans tur tur til å ligge på sofaen med pelspledd og bøtte.   Han kreket seg ut en tur med Kjøteren, og hentet og Eldste Sønn hjem til jul, men etter det har han ligget på sofaen.  Tror ikke han har vært oppe og røyka en gang.  

Vel, jeg lagde meksikansk tomatsuppe til middag da Eldste Sønn var vell i hus.  Nissene var kommet opp på peisen og juletreet var pyntet.  Gulv var vasket og det begynte å ligne jul.   Yngste Sønn som holdt på oppe med å gjenskape loftstua som så lenge har vært hans private rote-hule til en hyggelig overnattingsplass for Datteren som kommer hjem i morgen hadde fått den glupe ideen og demontere det gamle Yamaha hammond-orgelet som har stått oppe i loftstua siden før vi kjøpte huset. (Den tidligere eieren fikk det ikke ned trappa)  Det var ikke noe problem for mine to sønner.  Og selv om det er bra at orgelet nå er ute, så var ikke et 30 år gammelt støvete orgel i deler det jeg satte pris på å få båret gjennom et nyvasket julehjem…
Han har drømt lenge om takvinduer i den loftstua min sønn, taktekkerlærlingen. Og mens vi spiste middag fikk han streng beskjed om IKKE og starte med det i natt mens jeg sov. Jeg ville ikke, og jeg presiserte IKKE ha et hull i taket til julaften……

Julegaver ble pakket inn.
Ribbe som skal være med ut til foreldrene mine i morgen ble stekt.  Det ble pyntet og ordnet.  
Min gamle far ringte og lurte på når jeg kom i morgen.  Jeg er ikke dum.  Så jeg spurte når han ville jeg skulle komme.  Enten tidlig, slik at jeg kunne komme meg hjem og få hentet Datteren til klokka11.00 Hun vil ha julefrokost og så se “Tre nøtter for Askepott” som begynner klokka 11, ellers må jeg komme etter å ha hentet Datteren og før jeg drar på jobb La oss si klokka 13.00  Da drar jeg rett fra foreldrene mine og på jobb.  (Min opprinnelige plan)  Men Pappa ville helst jeg skulle komme så tidlig som mulig – så da ble det klokka 9 sånn ca. 
Sendte melding til Datteren som jeg vet er på jobb til rundt 03.00 i natt og lurte på om hun kunne være klar med pakkene til slekta og helst klar for en tur ut til besteforeldrene klokka 09.00 i morgen tidlig.   Det gikk greit. Hun kunne være klar tidligere også. Det viktigste var at hun rakk Askepott.  Jeg lovet å sende SMS når jeg våknet.  

Stolt av meg selv – og med god hjelp av sønnene og Gamle Gubben Grå en god stund, så var jeg ferdig og kunne unne meg et lite glass med rødvin allerede klokka 23.00.  Phu. Rakk det i år og!
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg