Husker du komiserien Forviklingar?

 

På 80 tallet gikk det en amerikansk såpeserie på TV som het Forviklingar, Soap tror jeg den het på originalspråket.  I går minnet kommunestyremøtet i Ringerike om en episode i denne serien.

Hovedsaken i dette møtet var budsjett og handlingsplan. En kjedelig sak, vil kanskje noen si; men en viktig sak. Skal vi gi mer eller mindre penger til skoler og eldreomsorg? Skal vi innføre eiendomsskatt eller la det være? Skal vi bygge ny skole i år eller skifte vinduer på gamlehjemmet?

I Ringerike har partiene Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti en samarbeidsavtale og på det viset solid flertall med 30 av 43 representanter. Opposisjonen består av Solidaritetslista og Senterpartiet med tre hver, Fremskrittspartiet med seks representanter og Steinar Larsen. Steinar  Larsen er tidligere Arbeiderpartimedlem som i høst meldte seg ut av Ap på grunn av at han ikke ser at Samarbeidskammeratene (mitt kallenavn på samarbeidspartiene) utøver det han kaller Arbeiderparti politikk. En medvirkende årsak var nok og at han ble vraket av nominasjonskomiteen i AP da lista til valget 2015 ble laget…

 

Rådmannens forslag går i korte trekk ut på å spare inn på alle driftsområder slik at man kan ta opp lån og investere i nye skoler, ny lirke og mange andre investeringer.  Blant befolkningen har dette skapt en del debatt. Man har reagert på at eldre som får tilkjørt mat må betale ca. dobbelt så mye for den maten (og langt mer enn Fjordlandmaten på Kiwi) Barnehagene mener de får alt for få ressurser, noe som vil gå ut over voksentettheten i barnehagene og skolene sier de heller vil ha noen til å vaske pultene enn nye pulter….

Ett av forslagene som har skapt debatt har vært at Rådmann foreslår å legge ned min gamle barneskole, Vegård skole, allerede fra høsten av.  Dette strider mot kommunestyrevedtaket fra april i år hvor de bestemte at skolen består til ny skole Hønefoss Syd står klar, og den har man fremdeles ikke begynt å bygge.
Spesielt i min familie har dette skapt et stort engasjement, og Store Søster og muligens flere i FAU var på plass på galleriet.  Selv var jeg hverken i kommunestyresalen eller på galleriet. Jeg er bare andre vara til kommunestyret, 

Vel. Budsjettbehandlingen gikk sin gang.  Flertallskammeratene fremmet sitt budsjettforslag, som var identisk med rådmannen sitt med unntak av at de hadde satt ned prisen på maten til de hjemmeboende eldre. Så fremmet Frp, Sp, Sol og Steinar Larsen sine alternative budsjett.  Dette ble sikkert debatert lenge og vell før det ble avstemning, Steinar Larsens forslag fikk Steinar Larsens stemme, Sol fikk Sol sine tre stemmer osv..og budsjettforslaget til Samarbeidskammeratene gikk ikke overraskende av med seieren.

DA begynte moroa.

En fra Ap gikk så opp og leste opp en protokolltilførsel til budsjettet som Ap ville ha med.  Den ble samtidig delt ut til alle i salen. I tilførselen skriver de at Arbeiderpartiet påregner og er forberedt på at Fylkesmannen i Buskerud i sin lovlighetskontroll helt eller delvis kan komme til å opprettholde investeringsbegrensningene fra 2014, det vil si at partiet regner med at Fylkesmannen ikke kommer til å godkjenne alle investeringene som planlegges i 2015.  Den retten har Fylkesmannen så lenge Ringerike er i Robek. De utdyper at det kan føre til at enkelte tiltak, investeringer og tidspunkt for låneopptak kan måtte skyves ut i tid på grunn av kommunens økonomiske situasjon.

Arbeiderpartiet hadde ikke diskutert denne protokolltilførselen med resten av Samarbeidskammeratene, ,  en representant fra Venstre rakk og sprette opp og si at da ville Venstre også være med på protokolltilførselen fordi de heller ikke hadde den helt store tro på budsjettet før Høyres nestor fikk bedt om gruppemøte, leid med seg både Ap, Krf, og Venstre inn på grupperommet

.Opposisjonen reagerte også sterkt på Aps framgangsmåte. 
Her forsøker Arbeiderpartiet å løpe fra ansvaret de har for det budsjettet de var med på å vedta, sa Magnus Herstad (Frp).
Jeg tror de gjorde det fordi det er valg neste år, sa Einar Zwaig (Sol) og mener Aps framgangsmåte skaper usikkerhet i befolkningen og blant ansatte i kommunen

Etterpå ba Ap om unnskyldning og trakk protokolltilførselen.  Høyre hadde atter klart å skape ro i rekkene. Han understreker at partiet står fullt inne for budsjettet.

Opposisjonspartiene (Sp, Sol og Frp) ser så alvorlig på saken at de har bedt Fylkesmannen underkjenne budsjettet siden de mener at Arbeiderpartiet ikke ser på sitt eget budsjett som realistisk.  De har og på grunn av budsjettforviklingene bedt ordfører om å fremme saken på nytt i neste møte. Hva som skjer med det vet jeg ikke.

Men en bedre start på valgkampen kunne ikke Arbeiderpartiet på Ringerike gitt oss.   Hvem ønsker kommunestyrerepresentanter som ikke tør å stå ved sine egne besluttninger?  Hva er vitsen med å stemme Ap, hvis det er Høyre som dikterer Aps medlemmer hva de skal stemme for og mot i salen?   Slik kommunestyremøtet på Ringerike fremsto i går, fremsto det som en parodi på hva et demokrati skal være.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg