Ikke helt etter oppskrifta.

 

Ok, jeg kan være enig i at dette kanskje ikke er det lekreste mat-bildet jeg har delt på blogg. Men jeg er egentlig ingen matblogger. Det er bare disse evinnelig ukemeny-bloggerne som tvinger meg til å være det.

Ikke ble Chili-Crisp, som jeg forsøkte å lage helt som den skulle heller, selv om jeg ikke tror det hadde gjort så mye for det visuelle.
Min helt egne variasjon av Chili-Crisp var muligens ikke så crispy som den skulle, men den gjorde nytta si.

Hvis du nå sitter som et levende spørsmålstegn og lurer på om hva  Chili-Crisp er. så kan jeg fortelle deg at du ikke er blant de som følger med tiden.

Chili-Crisp er skikkelig hot-på mange måter. 
Den kinesiske chilisausen er blitt en kjempehit over store deler av verden.

Sitatet er hentet fra Coop sitt Sommer-magasin.
Hvis  vi skal være ærlige så er kanskje ikke Samvirkelaget, som Coop hat da jeg var ung, akkurat det mest trendy. Når de har fått med seg trenden er det i grunn merkelig at denne Kjerringa som jo er snart-på-toppen-blogger ikke har  fått med seg trenden tidligere. Jeg mener er det ikke vi bloggere og andre influensere som skaper trendene?

Når jeg googler litt finner jeg ut at jeg hadde rett i mine antakelser om at Samvirkelaget, eller Coop om du vil, fremdeles er litt sidrumpa når det gjelder trender. For det som de lanserer som en veldig hot trend i 2025 hadde A-magasinet en artikkel om allerede i 2021.

I A-magasinet sin artikkel kan man lese at Chili-crisp eller Lao gan ma har sin historie helt tilbake til 1989.
Tao Huabi het en kvinne som drev en liten nudelsjappe i Nanming og lagde sin egen crispy chilitopping. Det gjorde hun for å skille seg ut fra det vi må anta var ganske mange konkurrenter i kategorien. Og chilitoppingen hennes falt tydelig i smak. I 1994 sluttet hun å koke nudler og fokuserte bare på sausen. Nå får du kjøpt sausen hennes på matvarebutikker i Norge. Jeg ser de har den på Meny til under en femtilapp.

Lao gan ma betyr gamle gudmor, og den gamle gudmoren på etiketten er Tao Huabi, hun jeg fortalte om i sted. Du vet, hun med en liten nudelsjappe i Nanming.

Jeg hadde ikke lest meg  opp på temaet da jeg lagde min Chili-Crisp. Jeg fant som sagt en oppskrift i et reklame-magasin for Samvirkelaget som vekket min interesse. Der står det nemlig at

Den kan løfte noe så enkelt som en skål med nudler eller speilegg til noe magisk. 

De som har lest tidligere innlegg om denne kjerringas kokekunster skjønner at kjerringa kan trenge litt magi når hun driver og kokkelerer. Så derfor ville jeg lage min egen Chili-Crisp, mitt eget tryllemiddel.

Som så mange ganger før gikk det ikke helt etter planen når denne kjerringa stiller seg ved grytene. Men jeg ble rimelig fornøyd med resultatet. I det minste nok fornøyd til å ta bilde på terrassen.

Så til selve oppskriften.
Jeg tok 1.25 dl olje, 1 finhakket løk. 0,5 ts sukker og 0,5 ts salt i en kjele. Lot det koke på middels varme i 3-5 minutter til løken har fått farge. Jeg husket å røre underveis, og sto vel nesten konstant og rørte og passet på. Klok av tidligere erfaringer.
Så tilsatte jeg 3 ss chili flakes. Her skulle jeg og ha tilsatt 3 ss sesamfrø, men boksen med sesamfrø var tom, så jeg bare droppet den. Det angrer jeg litt på nå. Jeg droppet vel på mange måter selve crispen.
Jeg lot chiliflakesen frese med et minutt. Rørte så inn nok 0,5 ts sukker og 1 ts salt og rørte til jeg var sikker på at sukkeret var oppløst.
Så helte jeg den varme olje-blandingen på et glass.

Så til det store spørsmålet. Er Chili-Crisp det tryllemiddelet jeg håpet på. Tryller jeg frem magiske nudler og speilegg?
Jeg vet ikke. Jeg har ikke prøvd så mye. Det er stort sett Gamle Gubben grå som har stått for matlagingen, og jeg testet den ikke i verken potetsalaten eller salaten da Svigermor var på besøk på lørdag.

Men Gamle Gubben Grå har testet den. Han brukte den da han lagde Chilikrabbe på fredag. Krabbeklør som ble frest i steikepanna med noen skjeer av min Chili-Crisp. De smakte himmelsk! Men det kan jo være Gamle Gubben som sto for magien og ikke chili-sausen…..

 

8 kommentarer

    1. Jeg er glad det var chilli-crisp i glasset, og ikke et eller annet middel som fanget insekter på hagebordet ditt. Man kan jo aldri sikker være… Men chilli-crisp høres godt ut. Tror du det kan bli godt uten løk også, for en som får kolikksmerter bare hun hører om løk? 😀

      1. Man kan aldri vite hva denne kjerringa finner på, men å fange insekter og la de langsomt drukne er ikke helt min stil. Mulig jeg klasker til en mygg eller fem i løpet av sommeren, fluesmekkeren er og noen ganger i bruk på sensommeren innendørs. Men ellers så tolererer jeg insekter og andre kryp.
        Sikkert godt uten løk. Har sett oppskrifter med bønner.

        1. Hm, noen spiser insekter også. Det er ikke en sport jeg bedriver, og sikkert ikke du heller 😉
          Skal sjekke ut oppskrifter. Liker kinesiske matoppfinnelser. 🙂

    2. Jeg tåler dårlig chilli og løk. Blir neppe å prøve. Laver vil ikke jeg ha. Var i Thailand før Norge stengte ned, og de hadde ok mat både på hotellet og ute. Spiste blant annet grønnsak pizza. Utrolig godt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg