Drit i Kokkejævel, lavkarbo og tanker tenkt allerede på fredag

Kokkejævel gir oss oppskriften på hjemmelaget saltkjøtt, Spisogspar gir oss ukes menyen på ukens lavkarbomiddager og Ida Wulff sitter fremdeles og tenker de samme tankene som på fredag. Jeg hopper glatt over dem i dag.  For skal du lese et innlegg fra toppbloggerne i dag skal du lese innlegget til Småbarnsforeldre, og i dag vil jeg anbefale alle mine lesere å gå inn og lese dette innlegget.

https://smabarnsforeldre.blogg.no/pa-tide-a-tenke-pa-de-som-helst-ikke-vil-vaere-hjemme.html

Jeg fikk tårer i øynene da jeg leste det blogginnlegget.  Det var så sterkt!  Jeg fikk og en klump i magen, en vond følelse av avmakt.  Jeg leser Småbernsforeldres historie om jenta som får pokal fra klubben med inskripsjonen

Takk for at du alltid stiller opp.

Pokal med inskripsjon fordi hun er flink og stiller opp på alle klubbkveldene.  Men jenta mener at det er klubben som burde ha pokalen og takken. Takken for at de alltid stiller opp for henne.  For klubben er hennes fristed.  Fristed fra en oppvekst preget av alkoholmisbruk og omsorgssvikt.

På lørdag stengte regjeringen polet i 10 kommuner med få timers varsel.  Og en del folk fra disse kommunene kastet seg i bilen og dro til omliggende kommuner med åpne pol for å sikre seg helgens rødvinsflaske og et par ekstra for å ha i tilfelle “krisa” skulle bli langvarig. I de lange polkøene som oppsto fikk de selskap av folk fra disse kommunene som var engstelige for at polet også skulle stenge i deres kommune og som måtte sørge for å sikre seg livsviktig rødvin så de ikke gikk tomme hvis “krisa” skulle bli langvarig.

Selvsagt kan vi ikke ha slike tilstander i kongeriket.  Det skjønte selvsagt  Erna og resten av regjeringen, og allerede i går mandag åpnet polene igjen.

Jeg lurer på om Regjeringen hadde vedtatt og åpnet stengte ungdomsklubber og steder som betyr mye for barn og unge hvis ungdommen stilte seg opp i køer. Jeg tror ikke det…..

Ja jeg vet at det er noe som heter alkoholisme. Ja jeg vet at det er noen som er avhengig av alkohol.
Men hvis den køen vi ser på disse bildene og de liknende køene som var ved alle de andre polutsalgene består av alkoholmisbrukere, ja da har viet virkelig stort samfunnsproblem her i landet.
Det blir feil når ressurssterke pressgrupper fra Oslo Vest skyver alkoholikerne foran seg og prater varmt om rusomsorg for å sikre seg  Cava  og Cognac til lørdagskosen.

Erna og Bent har et ansvar når de sørger for at rødvinsflaska til foreldre som sliter med alkoholisme aldri går tom samtidig som de har stengt dørene på de fristedene barna til disse foreldre  har hatt.  Mange av disse fristedene har mer eller mindre vært stengt i snart ett år…

Kanskje var det riktig å åpne poldørene.  Konsekvensene av alkoholabstinenser kan og få følger for utsatte barn. Jeg har ikke helt konkludert i det spørsmålet ennå.

Men kan man åpne poldørene bør man og kunne komme opp med tiltak som sikrer barn og unge og deres psykiske helse.  De barna og ungdommene som ikke har det bra i hjemmets lune rede, som ikke har det bra når dørene lukkes og det blir lettere å skjule alt som vi ønsker å skjule.  Disse unge er ikke en pressgruppe som får dører til å åpnes, men de er likevel regjeringens ansvar. Hva har regjeringen tenkt å gjøre for dem?

Martine Halvs har det samme temaet som Småbarnsforeldre i sitt blogginnlegg

Mishandlingssaker i Norge har økt med 12,5 % under koronapandemien. 1 av 3 studenter er ensomme. Det har vært en økning på 3,2 % i overgrep mot barn. Det er bekymring for 200 000 barn. Det er 50 % ubesvarte anrop hos hjelpetelefonen. Over 50.000 utsettelser i psykisk helsevern. Hvor mange som har tatt livet sitt vet man ikke.

Jeg regner med at det er flere enn meg som føler på ubehaget, som faktisk får vondt av slike fakta.  Pandemien og de tiltakene som blir satt inn har langt flere alvorlige konsekvenser enn overfylte sykehussenger.
Når vi teller våre døde på grunn av pandemien bør vi og regne med antall selvmord og familiedrap.

Erna og Bent har et ansvar nå de åpner dørene så folk som ikke har hatt et alkoholproblem før kanskje har utviklet det etter litt for mange uker på hjemmekontor.  Litt rødvin i gløggen syns ikke i møter på teams.  Og hvorfor ikke nippelitt tilet glass rødvin fra treliteren i kjøleskapet mens man sitter bøyd over regnskapene, det er jo fredag – eller tirsdag……

Folk husker ikke når de sist fikk en klem, ungdommer må sette ungdomstiden sin på vent, 90 års lag er utsatt på ubestemt tid, barnedåper og bryllup blir holdt uten at man kan samle familien,
Regjeringen avlyste hyttepåsken, 17. mai og de store familiejulene hvor hele slekta møtes.
Folk mister jobbene sine, utelivsbransjen trues av et ras av konkurser  og våre eldre dør i ensomhet på sykehjem og sykehus, frarøvet å ta farvel med sine kjære.

Vi er så mange som forsaker så mye.  Regjeringens svar er å åpne dørene på polet selv om alt annet er stengt.
Jeg er usikker på om det er det riktige tiltaket.

 

10 kommentarer
  1. Jeg visste at det kom til å bli lange polkøer, når de stengte ned på kort varsel. Så da drar vi igang moral kortet. Det var rekord mange å handlet på polet i Gudbrandsdalen også. De var nok redd for nasjonal nedstenging. Jeg ønsker så klart at tilbud for barn og unge åpner asap. Å, ja det kan virke rart å åpne opp polet igjen. Men nå er det smittevern de prøver på. Så skulle det vært noe vits i så måtte alle pol ha stengt. For folk er jammen ta meg villig til å dra langt 😳. Tror også det ville vært folk som hadde skodd seg på dette. Selv om mange nå vet at man kan bestille via nett, så er det mange som synes 7 dager et lenge å vente. Så da er det noen som tilbyr seg så klart til å reise ut av regionen for å handle for “alle” mot klekkelig betaling så klart. Kanskje de har med seg smitte? Så drar de kanskje innom flere pol for ikke å vekke oppsikt med store innkjøp på et sted. Også skal jo varene leveres i ettertid. Har vi da en som er smittet så er vi igang. Folk er kanskje ikke så villig til å oppgi smittevei ,når de har vært med på å smitte på grunn av dette. Hvis man har mistanke om at barn lever i hjem med rus, så gjør noe med det. Men la det være fokus hele året , ikke bare nå. Det er triste tall for barn og unge, så håper virkelig de snart for et normalt liv ❤. Det ønsker vi oss vel alle sammen

   1. De stengte all alkoholservering i hele landet. De kunne ha stengt alle polutsalg. Hjemlevering av polfarer, og øl fåes kjøpt på matbutikkene.
    De aller aller fleste av oss klarer oss helt greit uten alkohol en uke eller tre – håper jeg.

    Hadde jeg vært bekymret for et barn hadde jeg tatt grep. Jeg er mer bekymret for de barna ingen er bekymret for. Det kan skjule seg mye bak en fin fasade.

    1. Så klart vi klarer oss uten, ihvertfall de fleste av oss. Vi så jo hvordan det gikk med den nasjonale skjenkestoppen. Det ble åpnet der også før tiden. Da hyles det om lite smitte osv. Så hadde de stengt ned i hele landet ville det vært store hylekor. Det er virkelig synd på barn som lever under rus, men det er ikke bare bak fine fasader. Det finnes nok like mye i alle samfunnslag, har gjennom tiden erfart det. Men kanskje lettere å se de lenger ned på rangen. De barna som ikke blir sett nå, blir de ellers sett under normale forhold? Hvorfor er det da så mange barn som både lider nå og tidligere? Man må ikke glemme at barn prøver å holde mye skjult for resten av verden. Rusmisbruk er så skamfullt at det helst skal ties i hjel. Så hvordan skal man hjelpe disse barna som ikke blir sett? For blir ikke de sett, så er vi kanskje blinde for det som er bak fasaden også?

     1. Man åpnet or alkohol til matservering. For å reddearbeidsplasser og en bransje fra et ras med konkurser. At noen velger å tolke matservering som et toastjern bak bardisken, er trist.
      Og ja, selvsagt ville det bli hyl og skrik hvis man stengte alle polutsalg. Men skal den som skriker høyest alltid få viljen sin?
      Jeg sa ikke at det bare er barn bak fine fasader som lider av omsorgssvikt eller lider på grunn av foreldrenes alkoholforbruk. Men jeg tror terskelen for å mistenke at barn fra “vellykkede” familier skal ha slike utfordringer.
      Nei, alle disse barna ville heller ikke bli fanget opp under normale forhold, men de ville ha sine fristeder, som klubben som Småbarnsforeldre snakker om. De tilbudene er stengt nå, og det gjør ofte hverdagen deres enda tøffere.

  2. Har lest småbarnsforeldre sin blogg. Det er virkelig vondt å lese det, tror dessverre at det er mange barn/ungdom som ikke ha noen plass å rømme også uten om pandemi tid.
   Det er vondt og vite at det er barn som lider så til de grader under nedstenging av samlings punkt for barn/ungdom.
   Ble overrasket av de polkøene, mange var nok foreldre og kunne heller tatt seg en tur på en bokhandel og kjøpt aktiviteter til ungene som spill, bøker, tegnesaker osv
   De som er misbrukere av ulike arter vet vi får det de vil ha, men de kan også få hjelp til å bekjempe sin avhengighet. Matvare butikkene selger øl så alkohol er det mulighet å få seg. Helt sikkert er det også at ett nytt marked har dukket men uansett så har det blitt mer synlig, og kanskje noen hadde vegret seg for å ta den ekstra utfordringen for å skaffe seg alkohol.
   Så min mening er at det var ikke rette tiltaket å åpne opp i stedet for å ha det stengt.

   1. Enig med deg i at de ikke burde åpnet opp.
    Hva de som sto i polkø skulle gjort i stedet for å stå der skal jeg ikke ha så mange formeninger om. Bare de holdt seg i sine hjemkommuner.

  3. Klart de fleste klarer seg uten åpent pol. Men så har vi de som er avhengige,og det er jo delvis for å beskytte dem det åpnes.

   Man kan jo lett se for seg salg av hjemmebrent evt tresprit, drikking av rødsprit, vindusspylevæske osv. Alkohol og medikamenter solgt på svartebørsen.

   Vi vil vel ikke dit?

   1. Jeg tror mange av de som er avhengig av alkohol heller hadde kjøpt seg øl på butikken eller bestilt sprit fra ettpolet i stedet for å drikke rødspritog vindusspylerveske.
    Er heller ikke sikker på om alle de som sto i polkø hadde kastet seg over vindusspylekanna om de ikke hadde kommet på polet.
    Slutt å skyve mennesker med en avhengihetslidelse foran dere for å rettferdiggjøre hvorfor dere sto i den køa!

  4. Man forhindrer ikke rusmisbruk og omsorgssvikt ved å stenge noen polutsalg. Dessverre. De som er avhengige av alkohol får tak i det uansett. Og det er i disse hjemmene det også er fare for barna.
   Jeg tror ikke først og fremst det er avhengighet som gjorde polkøene i nabokommunene til de nedstengte alkoholutsalgene så lange. Det er mer at “nå tar de den siste kosen fra oss”. Selv om skremmende mange drikker mer enn godt er, vil man ikke ha et system der staten bestemmer at du ikke skal ditt eller datt. Alkohol er en lovlig vare i Norge, og det er ikke forbud mot å drikke det, verken i små eller store mengder. Derfor er en totalitær innfallsvinkel mislykket.
   Omsorgssvikt er et annet tema. Et svært viktig tema. Det er riktig at man ikke klarer å fange opp alle de sårbare barna i like stor grad når det er hjemmeskole for eksempel. Men det gjøres noe. Som det ikke skrives om i avisa. Man visste om disse barna også før pandemien. Det er oppfølging av mange av dem nå også. Lærere gjør en ganske god jobb også der. Jeg våger meg på et hurra for lærerne!

   1. Man forhindrer ikke omsorgssvikt ved å stenge pol. Man gjør heller ikke det ved å åpne de.
    Flott å høre at det er flere enn meg som ikke tror de køene besto av folk med alkoholproblemer.
    Jeg er enig med deg i at man ikke vil ha et tottaliert samfunn hvor myndighetene bestemmer hva vi skal og ikke skal så lenge det er snakk om lovlige varer og lovlige aktiviteter.
    Men vi har funnet oss i mange inngripende tiltak for å stoppe smittespredning. Hvorfor er det akkurat polet som får folk til å tenke at NÅ er det nok?
    De barna som skole og andre var klar over før pandemien får nok oppfølging. Og ja jeg er enig med deg, mange lærere gjøren fantastisk jobb for disse ungene. Det er det nok mange fotalltrenere og dirigenter i korps som gjør og osv.
    Men så har vi alle de som ingen mistenker at har utfordringer på hjemmebane. Unger er lojale mot foreldrene sine og gjør mye for å skjule. Mange av de kan ha fått en mer utfordrendehverdag nå som alt er stengt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg