Kaksedagen

Tidligere i dag leste jeg et innlegg inne på bloggen til Solliv   Hun skriver om hvordan hun rydder i nettbanken, rydder i økonomien for å ha råd til alle utgiftene nå som alt er blitt dyrere.  Med tungt hjerte avslutter hun medlemskap i Birdlife og dyrebeskyttelsen. Hun har ikke råd til medlemskontingent lenger.

Solliv er en kvinne som ut fra hva jeg har forstått har arbeidet “hele livet”. Hun arbeider fremdeles, men har redusert stillingen litt og får litt utbetalt i trygd. Hun lever alene, og fra hva jeg forstår av innleggene hun deler lever hun overhode ikke noe ekstravagant liv.  Nå må hun kutte ut å støtte dyrebeskyttelsen. Det blir for dyrt.

Jeg vet at Solliv og sikkert ganske mange andre blir ikke så lite provosert når jeg forteller at i dag er det “Kaksedagen”. Hvis du ikke vet hva kaksedagen er, så er det den dagen i året hvor direktørene i de største selskapene i Norge unner seg en virkelig god champagne til fredagstacoen. Det er den dagen i året da topplederne har tjent like mye som gjennomsnittet av vanlige lønnsmottakere tjener i løpet av et helt år. I år faller kaksedagen på fredag 27. januar,, altså i dag, 20 arbeidsdager inn i 2023.

Regnestykket tar utgangspunktet i lokomotivene i norsk næringsliv, nemlig OBX-indeksen som består av de 25 mest omsatte selskapene på Oslo Børs. Her ligger direktørlønningene på 8,1 millioner kroner i gjennomsnitt. Det inkluderer bonuser, men ikke pensjonspoeng, opsjoner og andre tillegg.

SSB har betegnet gjennomsnittslønna til å være 610. 000 kroner. Dersom man forutsetter at sjefen har 260 arbeidsdager i løpet av et år, må han eller hun jobbe 20 dager for å komme over 600 000 kroner.  Mange mener kanskje at en lønn på 610.000 er en relativt god lønn. Det er også verdt å merke seg at gjennomsnitts årslønna som SSB beregner til 610 000 kroner kan oppleves som høy av mange. Det er jo fordi gjennomsnittet dras opp av alle ned ekstremt høye lønninger. I Norge er nemlig medianlønna betydelig lavere, nemlig 550 000 kroner. Det betyr, fortsatt ifølge SSB, at halvparten av alle norske lønnstakere tjener 550 000 kroner eller mindre i året.

Vi liker å tro at vi er et land med små forskjeller. Når noen i dag 27. Januar har oppnådd den samme inntekt som godt over halvparten av oss ikke kan drømme om å tjene i løpet av hele 2023 sier det seg selv at forskjellene øker.

Noe annet som er verdt å merke seg er at kaksedagen kommer tidligere og tidligere. I 2021 var den et stykke ut i februar. (4. Februar).

Og før du begynner å argumentere med at disse topplederne ofte har,arbeidet hardt og bygd opp disse bedriftene, tatt risikoen med egen kapital osv. I tet på kakselista er Anders Opedal. Han leder Equinor, børsens desiderte tungvekter. Staten eier 67 prosent av aksjene.

Staten  det er vi det. Deg og meg og skattepengene våre. Det er vi som har stilt kapitalen og det er vi som sitter med risikoen hvis firmaet skulle gå dårlig. Oppdal er nok sikret både fallskjerm og videre karriere.  Og når det kommer til det å arbeide hardt, det vet jeg om mange som gjør og som langt fra får noen lønn over gjennomsnittet.

Nei, forskjellene i samfunnet må ned. Vi må få tilbake til felleskapsfølelsen og dugnadsånden. Da tenker jeg vi og vil klare å gjenreise velferdsstaten og Kanskje vog få råd til å ha en verdig eldreomsorg. Ting henger sammen.

 

 

6 kommentarer

    1. Det er helt korrekt…når utgifter er større enn inntekter så må man kutte. Så enkelt er det!
      Jeg kunne sikkert bedt om utsettelse, men det gadd jeg ikke. Jeg har sparepenger gjennom et helt liv, men jeg selger ikke ut fond for å dekke kontingent i forskjellige firmaer.
      Jeg har jobbet siden 1984 i full jobb…Det er en lønn i denne husholdningen 60 % lønn – 40 % trygd..I januar fikk jeg 11000 i strømregning, hvis jeg ikke tar med strømstøtten. I dag har jeg 16 grader inne, jeg sløser ikke…
      Livet er ikke rettferdig fordelt… Forskjell på Per og Pål..

    2. Måtte google for å finne ut om Kaksedagen var en spøk.. Men det var det ikke, dessverre. Blir snart en offisiell merkedag på kalenderen. I år faller den på Fredag den 27. Januar. 20 arbeidsdager inn i 2023 har topplederne tjent like mye som gjennomsnittet av vanlige lønnsmottagere har tjent på ett år. Eller en ufør eller minstepensjonist har tjent på 2 eller tre år.

      De som ikke var nevnt her er børshaier. finansakrobater og valutaspekulanter. Kanskje på tide å ta opp igjen ideen med Finnansskatt eller Tobinskatt som var den opprinnelige benevnelsen. Noen kalte den også Robin Hood skatt. Mener Rødt var en av pådriverne i Norge for denne skatten. Om du har glemt hva det dreier seg om? Da sier jeg thank you Google.

      Fortsett du, som en viktig samfunnsdebattant . Ikke bare lokalt, men globalt 😉

      1. Takker for hyggelige ord!
        Nei, kaksedagen er dessverre reell nok. Kommer tidligere og tidligere hvert år.
        Å innføre Tobin-skatt står som et av punktene i Rødts arbeidsprogram går denne stortingsperioden. Punkt i i vår økonomiske politikk

        i. Innføre skatt på finanstransaksjoner som valuta-, aksje- og derivathandel, i form av en såkalt Tobin-skatt
        eller andre former for beskatning.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg