Maktesløs uten kontroll.

Jeg har lest nyttårstalen til statsminister Støre, og jeg må si jeg er bekymret. Har Støre forstått hva som ligger i stillingen han innehar? Han snakker mye om maktesløshet og ting utenfor vår kontroll. Men ønsker vi oss egentlig en maktesløs statsminister uten kontroll? Er det det vi trenger i en urolig verden?

I året som gikk er det mange som fikk liv, omgivelser eller økonomi snudd på hodet. Av krefter utenfor vår kontroll.
Av ekstremvær – over hele verden.
Av dyrtid – og økte renter.
Av krig og konflikt – som tar liv og skaper frykt og fortvilelse.

Nå skal ikke jeg gi Støre eller regjeringa skylda for været eller krigene som raser rundt i verden. Der er jeg enig med statsministeren at det er utenfor både hans og min kontroll.
Men at en dyrtid brer om seg i et av verdens rikeste land – og at rentene øker – det mener jeg at en regjering og en statsminister ikke helt kan hevde at er utenfor deres kontroll.
Regjeringen kan gjennom statsbudsjettet ta grep som ville motvirke dyrtiden, hvis de ønsket. De kan og, litt vanskeligere og juridisk kronglete, bruke instruksjonsretten og instruere Norges Bank til for eksempel å holde styringsrenta i ro, eller senke den.

Kriger, uro i verdensøkonomien, ettervirkningene av pandemien, pris- og renteøkningene: Alt dette virker inn både på statsbudsjetter og husholdningsbudsjetter. fortsetter Støre.

Ja, takk alt dette har hatt en negativ virkning på husholdningsbudsjettet vårt, og for svært mange med oss. På statsbudsjettet derimot har det hatt en litt annen virkning. Statsbudsjettet, inklusive oljen, vil gå med svært store overskudd både i 2023 og i år. For 2024 er statens inntekter fra olje og gass anslått til 858 milliarder kroner. Dette er likevel lavere enn rekordåret 2023 med anslåtte inntekter fra olje og gass på 1413 milliarder kroner.

Veldig mange opplevde i fjor å få dårligere råd og de er urolige for egen økonomi, Teksten med uthevet skrift er fremdeles Støres tale. Alle renteøkningene biter. Mange har måttet velge bort ting de trenger, som mat og julegaver.
Jeg tenker på dere unge som har etablert dere med egen bolig og nå sliter med boliglånet.
Jeg tenker på renholdsarbeidere som gjør den jobben vi alle er så avhengige av. De gjør det like rent på skoler og arbeidsplasser, men lønnen strekker ikke til på samme måte som før.
Og jeg tenker på dere familier som før sparte litt hver måned til en fin sommerferie, men som nå bruker sparepenger for å få økonomien til å gå opp.

Det er selvsagt prisverdig at Statsministeren har disse menneskene i tankene sine, men kunne han ikke bidra litt mer? Det å tenke varme tanker hjelper ingen. Kunne han ikke ta grep om renta slik at folk slapp å være redde for å miste hjemmet sitt? Gitt renholdsarbeiderne en lønn å leve av så de slapp å stille seg i matkø etter endt arbeidsdag?

Regjeringen har visst gjort noe leser jeg når jeg leser videre.
Hver dag i hele denne tiden har vi jobbet mot et vendepunkt i økonomien: Der prisveksten dempes slik at også rentene kan settes ned.
Ja, det har tatt tid. Men vi nærmer oss dette vendepunktet nå. Vi har utsikter til en mer stabil økonomi, for landet, bedrifter og for hver og én av oss.

Dette er jo godt nytt! Men hva har dere gjort? Og hvor snart kommer det vendepunktet han snakker om? Kommer det i januar, i mars eller først i 2026? Det kunne vært kjekt å vite, men det sier han ikke noe om i denne talen.
Jeg blir skeptisk. Er det noe han sier for å trøste, for å holde motet vårt oppe? Slik jeg pleide å si til ungene at vi snart var fremme når jeg hadde tatt de med på en litt for lang fottur.

Regjeringens mål er klart: Folk skal få bedre råd.
Jeg klarer ikke å la være å tenke hvilke folk snakker han om denne gangen? Før stortingsvalget i 2021 het det Nå er det vanlige folks tur. Det har vi ikke merket noe til. Nå forteller han bare at noen folk skal få bedre råd. Så hvem er disse folka? Aksjehandlende statsråder? Finansflyktningene som har flykta til Sveits?

Så kommer et avsnitt om arbeidslinja. Alle skal med. Alle som kan jobbe skal ut i jobb. Flott og bra, men hvor er alle stillingene til de som ikke kan yte maks? Til de som må ha tilrettelegging? De vokser ikke på trær har jeg erfart.
I tillegg skryter han av at en helsefagarbeider som etter 14 år, fjorten år!!! endelig fikk hel fast stilling! Jeg synes selvsagt at det er bra at denne personen endelig har fått full stilling, men er det egentlig noen grunn til å skryte av at vi har et arbeidsliv hvor det tar 14 år å opparbeide seg rett til en stillingsbrøk man kan leve av?

Flere flotte floskler følger. Velferdsstaten vår er ikke til pynt, den er til bruk. Likevel står folk, vanlige folk, heller i kø hos Frelsesarmeen enn å oppsøke Nav. Har vår kjære statsminister noen ideer om hvorfor det er slik? Det har jeg.

Rundt om i norske hjem sparer vi energi og velger gjenbruk. Det er jo ikke rart vi sparer på strømmen og tråler finn.no etter gjenbruk. I mange tilfeller tror jeg dette har sin bakgrunn i økonomi og ikke at man har et så stort ønske om å være miljøvennlig. Selv om det selvsagt har en positiv innvirkning på klimaet. (Håper ikke det var Støres hemmelige plan med denne dyrtiden.)

Innen et par tiår kan kraft fra havvind bli like stort som vannkraften merk dere hva Støre sier; kan bli like stort som vannkraft kanskje, kanskje ikke. Det er mange ubesvarte spørsmål rundt havvind. Og er par tiår. Altså minst tjue år. Det er litt lenge å vente på at strømregningene skal bli lavere. Jeg mener hvis det skjer først en gang rundt 2050.

Troen på at handling nytter, vissheten om at vi ikke er maktesløse i møte med store krefter, er også avhengig av tilliten vi har til hverandre. Tillit er ikke noe du kan kreve eller forvente. Det er noe du må gjøre deg fortjent til har jeg lært. Og ja jeg ønsker virkelig å ha tillit til regjeringen og til statsministeren. Og på mange vis har jeg vel det. Samtidig. Jeg er liksom ikke betrygget og overbevist om at de virkelig har den kontrollen statsministeren ønsker at vi skal tro de har.

La oss lære av det samiske folks historie, kulturarv og kunnskap om sameksistens med naturen. Lurer litt på hva Støre har lært om sameksistens med naturen av Fosen samene……

Så avslutter han like vagt og i store ord som resten av talen har båret preg av;

Kjære alle sammen, til hver og én av dere,
Vi er ikke maktesløse.
La oss hente styrke fra alt vi kan få til sammen, i fellesskap, hjemme og ute.

Joda, fellesskap fungerer. Men jeg vet ikke om talen er ment mest for å fjerne maktesløsheten hos oss lyttere eller hos han som holdt talen.

 

2 kommentarer
    1. Enkelte mener at talen til Jonas var en kopi av Kongens nyttårstale. Altså, at de begge tenker på oss alle, hele tiden. All respekt for Kongen, han kan ikke si hva han egentlig mener.. som den kloke mann han er vet han at det har skapt bruduljer world Wide. 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg