Produktivitetsvekst….

Økonomidirektøren pekte på grafene på lerretet der fremme og forklarte;  “Som dere ser av grafen her må vi ha en produksjonsvekst som overstiger veksten i antall årsverk”  Hun pekte på to grafer hvor den ene steg relativt raskt (produksjonsveksten) mens den andre kun hadde en svak, nesten usynlig stigning. (årsverksveksten)

Som vanlig prøvde jeg og få omsatt disse teoretiske grafene til hva dette ville si sånn i praksis.
Vi skulle altså ha en vekst i produktsjon, produsere mer.  Nå er jeg i grunn usikker på hva vi produserer vi som arbeider på røntgen på sykehus.  Produserer vi helse? Eller produserer vi bare en hel mengde røntgenbilder? Jeg liker å se på et sykehus som et sted man etter beste evne helbreder eller lindrer sykdom. Jeg klarer aldri helt å tenke på et sykehus som en produksjonsbedrift.  Og siden man må ha en så stor vekst i produksjonen, forventer man at befolkningen i det området vi har sørge for ansvar for skal ha en like stor befolkningsvekst, bli markant mer sykere eller er denne produktivitetsveksten kun økonomisk indisert? Vi må ha en slik produktivitetsvekst for å forsvare å bygge nytt sykehus, ha så mange administrative stillinger eller kjøpe så mange konsulenttjenester?

Årsverksveksten, er lettere å forstå.
Vi skal produsere mer av ett eller annet. Antakelig gjøre mer av de arbeidsoppgavene vi fyller arbeidsdagene med i dag, men vi skal ikke bli flere medarbeidere.  Ikke flere varme hender. Det vil si at hver enkelt av oss må produsere litt mer.  Slik jeg ser det betyr det at vi må arbeide raskere. løpe fortere.
Slik jeg kjenner arbeidshverdagen løper de fleste av oss fort nok, arbeider raskt nok.  Når jeg arbeidet i hvitt i går arbeidet kollegaen min og jeg så fort vi bare maktet. Men likevel var det ikke fort nok. Vi måtte overlate en stor del av dagsprogramnet til de som kom etter oss.

Når jeg sier dette blir jeg avvist med at nei da.  Det var ikke det som var meningen.  Vi skulle bare arbeide lurere.
Da jeg ba om konkrete eksempler på hvordan vi skulle arbeide klokere kom et svar verken jeg eller den som svarte helt forsto.  (Jeg så tanke-rykkene som bredde seg i ansiktet da jeg gjentok svaret sakte mens jeg så henne inn i øynene.) Teori og grafer gjør seg godt på lerett i ledelsens møterom. De blir litt mer utydelige når de skal settes ut i praksis ute der produksjonen skjer.

2 kommentarer
    1. Tror du kan oversette det med “jobb dobbelt så fort for samme kostnader”…
      Jeg har noe utdannelse i økonomi. Jeg er temmelig sikker på at økonomifolks inntog på en del arbeidsplasser aldri burde forekommet. Som f.eks. sykehus..🙄 Lønnen deres kunne gått til mye annet.
      Det påstås at Jesus mettet temmelig mange med et par brød og noen få fisk. At man fremdeles tror mirakler kan skje og at helsevesenet skal hjelpe/behandle store folkemengder for nesten ikkeno av både penger og tid, er imponerende.

      1. Helsevesenet bruker mer penger enn noen gang tidligere. Jeg tror ikke mer penger alltid er løsningen. Jeg tror vi må se på hvordan vi organiserer oss og hva og hvem vi bruker penger på.
        Sånn vi organiserer oss nå, og all dette fokuset på uvesentligheter gjør meg forbannet.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg