Det er utrolig mye rart folk stapper i munnen når de er litt sultne. Å sjekke om det de spiser har noen som helst med det de tror de spiser, er ikke så nøye. I disse førjulsdager er det relativt mye som får navn som minner oss om den kommende høytiden for å selge kanskje litt ekstra av varene sine.
Vi må selvsagt ha julemarsipan og julebrus. Men må vi ha jule-sennep, jule-brunost, jule-yoghurt, jule-kaffe, jule-potetgull, jule-te, jule-sylte. julekake……..? Ja, akkurat julekaker må vi ha, men må vi ha julemarmelade, julesaus, juleskinke, julegrøt?
Her om dagen stappet Allan i seg en såkalt Ribbeburger. Jeg ser for meg situasjonen. En sulten og litt sliten Allan innom matbutikken ett stykke hjemmefra. Mulig var det en blåmandag. Fra fersvaredisken lukter det deilig av nystekt rippe, og på en tavle står det med glade bokstaver skrevet med fargekritt nystekt ribbeburger, kanskje er tavla pyntet ekstra med en påtegnet granbarkvist i det ene hjørnet.
Allan lar seg friste, og spiser ribbeburgeren med stor glede. Hva han egentlig spiste er ikke så nøye. Det minnet om jul, og han ble mett og glad.
Hadde han tatt seg tid til å studere varedeklarasjonen på maten han stappet i munnen hadde han sett at den “burgeren” han spiste ikke hadde noe med verken burger eller ribbe å gjøre.
En hamburger, som jo er opphavet til “burger”, består opprinnelig av rent, grovkvernet storfekjøtt.
Man lager ikke ribbe av storfekjøtt. Ribbeina og kjøttet rundt på storfe brukes til sprengt oksebryst eller T-bone stek. Selvsagt kan man ta å renskjære ribbena på storfe for kjøtt og kverne opp det til burgerkjøtt, men her kommer vi til punkt to som beviser at det Allan stappet i munnen ikke var en burger.
En burger består som sagt av grovkvernet kjøtt. Allan skriver at hans ribbeburger består av ribbebiter. Altså var kjøttet i denne såkalte burgeren ikke kvernet. Da ville ikke Allan definert det som ribbe-biter. Det at det var ribbe-biter utelukker at det var en burger han spiste. Skulle det være en ribbe-burger burde det være oppvernet kjøtt fra området rundt ribbeina til grisen, da det jo er grisekjøtt, eller svinekjøtt om du vil, som brukes til den retten vi ved juletider forbinder med ribbe.
og her kommer jeg til feil nummer tre ved denne såkalte burgeren.
Hvis Allan hadde tatt seg tid til å lese på varedeklarasjonen på papiret han fikk “burgeren” servert i, hadde han sett at det kjøttet han omtaler som “ribbebiter” i virkeligheten var biter av sideflesk.
Man kan si at jeg er pirkete nå. Men ribbe og sideflesk er ikke helt det samme.
Nå er ikke Allan alene om å gå på en ribbe-smell. I går når Gamle Gubben Grå hentet meg etter møtet på Rådhuset foreslo jeg en kaffe-latte på Gjestegården. Mest fordi jeg var tissenøden, skravlesjuk og alltid har lyst på latte. Men da vi kom inn på Gjestegården luktet det så deilig av julemat at plutselig satt vi der med hver vår juletallerken i stedet for kaffekopp……
Akkurat det der med at alt skal hete jule -ditt og datt nå i disse tider, dèt skjønner virkelig ikke jeg heller.
Jeg feirer ikke jul (du har sikkert fått med deg det?), og for et par år siden fikk jeg “så hatten passet” av en bekjent at jeg var hyklersk. Fordi jeg i desember kjøper jule-pølse, jule-leverpostei, jule-ost, jule-potetgull osv. osv. Jeg prøvde å forklare henne at det er ganske vanskelig å kjøpe mat i desember uten at det står “jul-” foran maten jeg skal kjøpe. Men hun ga seg ikke og mente at skulle jeg IKKE feire jul, måtte jeg gjøre det ordentlig…
Noen bryr seg litt vel mye med ting de ikke har noe med.
Vanskelig å unngå jule-produkter i hele desember. Og utrolig smart å kjøpe produkter med jul foran i navnet i januar, da er for eksempel jule-leverposteien langt billigere enn den vanlige.
He he… Ja, ikke sant!
Og hun bekjenten min må vel “godkjenne” at jeg kjøper jule -ditt og datt på salg i januar..!? 
Smart det der.. Her i heimen knasker vi påskegodterier til halv pris i jula. Og julegodterier til påske.
Ett år hadde kiosken på sykehuset fremdeles halv pris på julemarsipanen når påskemarsipanen kom i hyllene. Jeg gikk for juleversonen selv om vi var i februar.
Det var jo verken jul eller påske- men det var marsipan.
juleosten frå 2023 har modna inst i kjøleskapet og er no klar til konsum. årets innkjøp skal lagrast ytterlegare 12 månadar. (snakkar sjølvsagt om tine svart edamer.)
Selvsagt. Jeg lagret ikke ost i fjor. Har gjort det noen år. Men svart edamet Bøe kjøpt inn med en gang jeg så den i butikken. Ikke lov å smake på før frokost julaften morgen. Spises da på lefse, julekake eller vørtekake.
Jeg visste det var noe som manglet ettersom ribbeburgeren bare fikk terningkast 5 og ikke terningkast 6. Det var selvsagt at jeg bare har spist sidefleks og ikke ribbe, men hvem tenkte på det så sulten som jeg var der og da. Men ok var ganske god sidefleskburger:)
Sikkert godt, og hadde muligens ikke vært så godt hvis det hadde vært ribbein i burgeren.
Sant nok!