Statsministerens tale

Tradisjon tro har jeg finlest nyttårstalen Jonas Gahr Støre holdt i går. I fjor var jeg relativt kritisk. I år er jeg mer fornøyd. Men noen små kommentarer har jeg selvsagt. I fortsettelsen av dette innlegget vil utdrag fra talen stå med uthevet tekst, og kommentarene mine med vanlig tekst.

Uansett hva slags bakgrunn du har, uansett hvor du vil i livet – så skal du som vokser opp i Norge i dag, kunne strekke deg mot drømmen og forme livet ditt. sa Støre. Det synes jeg at var en god formulering. Les den gjerne et par ganger til for deg selv. Vi har alle rett til å forme livene våre slik vi ønsker, følge drømmene. Så hva med å avlive janteloven en gang for alle. La oss slutte å diktere hva andre skal drømme om og hvordan andre skal leve, tenke, mene. Akseptere at vi kanskje ikke sitter med fasiten på hvordan andre skal leve sine liv.

Derimot synes jeg kanskje ikke dette avsnittet var like bra:
Derfor vil jeg gjerne si i kveld – klart og tydelig – til deg som er ung i Norge i dag: Du trenger ikke redigere utseendet, eller la apper styre og overta hverdagen din. – Du er god nok!  
Tror dere usikre ungdommer som er opptatt av likes og status på diverse sosiale medier bryr seg nevneverdig om hva en gråhåret gubbe på 64 år måtte mene om utseende deres og behov for redigering? Sorry, Jonas, men det er ikke deg de er opptatt av å få likes av.

Dette avsnittet reagerte jeg på også da jeg hørte talen i går kveld. Og ja, det var så vidt jeg ikke sjekka kalenderen:  De fleste kan ikke lykkes med alt, men alle skal kunne lykkes i noe. Og alle har rett til å lykkes på skolen – også dere med nedsatt funksjonsevne.  Hallo! vi er i 2025. Hvorfor føler landets statsminister det viktig å påpeke at de med nedsatt funksjonsevne har rett til å lykkes på skolen? Er ikke det en selvfølge som ikke trenger å understrekes?
”Med nedsatt funksjonsevne menes tap av eller skade på en kroppsdel eller i en av kroppens funksjoner. Dette kan for eksempel dreie seg om nedsatt bevegelses-, syns- eller hørselsfunksjon, nedsatt kognitiv funksjon, eller ulike funksjonsnedsettelser pga. allergi, hjerte- og lungesykdommer.” er en definisjon på hva som menes med nedsatt funksjonsevne. Er det ikke en selvfølge at unge med nedsatt hørsel, nedsatt syn eller astma skal kunne lykkes i samme grad som alle andre på skolen!
Skjerp deg Jonas!!!

Da må læreren få være sjefen i klasserommet. sa statsministeren også i sin nyttårstale. Ja, da må læreren få den muligheten med loven i hånd. Nå blir jo elevene krenket og lærere fjernet fra klasserommet hvis de for eksempel skulle være så frekke og spørre en elev som ikke rekker opp hånda om hen vil svare på spørsmålet læreren nettopp stille fra dagens lekse.
Foreldre stiller med advokat på konferansetime for å forsikre seg om at lille Preben eller Trulte får de karakterene hen trenger for å komme inn på det studiet hen ønsker, (eller foreldrene ønsker.)
Hvordan kan en lærer være “sjefen” i klasserommet under slike forhold?

Jeg lover å gjøre alt jeg kan for at Norge skal være et trygt land å vokse opp i, selv når verden blir mer utrygg.  sa Støre i sin nyttårstale. Det er bra. Men er ikke det i grunn en selvfølge? Er ikke det en del av jobben hans? Å gjøre alt han kan for at Norge skal være et trygt land å vokse opp i, selv når verden føles mer og mer utrygg? Han sier ikke at han skal klare det, for et slikt løfte kan vel ingen komme med. Ingen styrer verden og kan vite hva andre statsledere kan finne på. Han lover bare at han skal gjøre alt han kan for å opprettholde den tryggheten. Det tror jeg i grunn ligger i stillingsbeskrivelsen for å være statsminister.

Nå har jeg vært litt kritisk, så nå kommer litt ros.
Vi ser at harde fronter ute i verden lett fyrer opp under voksende motsetninger her hjemme, i våre gater og på sosiale medier.
Ulike meninger, det hører demokratiet til. Vi må alle tåle å være uenige, men uten å gjøre hverandre til fiender. 
Her håper jeg riktig mange tar til seg statsministerens ord. Man behøver ikke føle seg krenket og lage seg et fiendebilde av alle som ikke er enig med en selv i ett og alt. Det er ikke farlig med forskjellige synspunkter og uenighet,  Konklusjonen hans er og verdt å merke seg;
Det er de stridende partene som har ansvaret for sine handlinger.
Det vi her hjemme har ansvaret for, det er våre holdninger – og hvordan vi møter hverandre.
Alle skal kunne si hva de mener, og alle skal kunne bære et kors, en davidstjerne, en hijab, en samisk kofte, eller et pridesymbol.

«Et vi er så mye mer enn et jeg» sitat av Frode Grytten som Støre viser til i sin tale.

Så til et løfte jeg har hørt Støre komme med flere ganger i det siste; Folk vil få bedre råd. og ja, han snakker om i 2025, slik jeg forstår det. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke helt tør å stole på det løftet, eller at jeg i det minste undrer meg på hvilke folk han snakker om. Er det de som lever under fattigdomsgrensa som skal få bedre råd? Skal minstesatsene for AAP og Sosialhjelp økes til over fattigdomsgrensa?
Eller er det sine venner i Sveits, de som tok med seg formuene sine og stakk fra landet han snakker om? Er det de folka som skal få bedre råd?

Vel, dette var bare noen kjerringtanker etter å ha finlest statsministerens tale. Litt ros og litt ris. Men litt mer fornøyd i år enn i fjor, selv om jeg fremdeles er usikker på om han har lest stillingsbeskrivelsen til jobben han innehar.

 

 

6 kommentarer

    1. Du er iallefall langt mer Størevennlig enn meg! Da han satte i gang med den ‘bra nok som du er’ -svadaen så måtte jeg bare slå av hele driten, for da hadde det blitt så pinlig naivt at det ble fysisk smertefullt å bevitne. Det eneste som manglet, var han der politimesteren i Kardemommeby, så hadde bildet vært komplett! ‘Om bare alle er snille med hverandre, og aksepterer ulikheter, og bla, bla. Men hva da når de ulikhetene er såpass at de ikke lar seg forene i et samfunn, da, Jonas??
      Med gjengvold som eskallerer as we speak så fungerer det jo ikke!
      Men det var altså det evinnelige gnålet om ‘de unge’ som ble dråpen for mitt vedkommende denne gang *haha*

      1. Det er kanskje ikke så overraskende at jeg er mer Størevennlig enn deg. Han forsøker i det minste å leke sosialdemokrat, noe taleskriveren hans forhåpentligvis er klar over.
        Som du ser av hvilke utdrag jeg har tatt ut av talen var det mange selvfølgeligheter og mange “pene ord på glansa papir”.
        Jeg er enig med deg i at han kanskje burde komme med noe konkret om hvordan vi skal få bukt med den eskalerende gjengvolden. Samtidig er jeg usikker på om de unge i de gjengene satt og hørte statsministerens tale, elller bryr seg nevneverdig om hva han måtte mene.

    2. Jeg synes talen ble litt naiv. Litt mye bestefar – slik man holder for barnebarnet i en konfirmasjon.
      Ingen på 15 år sitter og ser på han taler denne kvelden. …platt!

      1. Er enig i at det var mye svulstige formuleringer. Og ja, han snakket til ungdommen uten at jeg tror ungdommen egentlig lytter til en slik tale. Likevel synes jeg den var bedre enn den han holdt i fjor.
        Og forresten ingen av mine besteforeldre holdt slike taler i min konfirmasjon – heldigvis.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg