Syke og gamle er dårlig butikk…..

I dag våknet vi til nyheten om at et sykehjem i Kristiansund har fått knusende kritikk etter at en anonym pårørende hadde varslet Fylkeslegen om at de svakeste og eldste i kommunen ikke fikk lov å stå opp om dagen fordi ingen hadde tid til å hjelpe de.   Det går et gufs gjennom meg. Dette virker kjent.   Jeg vet om noen som tilbragte den fineste sommeren i manns minne i en seng i et rom på et sykehjem.  Hvorfor hun ikke ble tatt opp har jeg aldri fått noen troverdig forklaring på, til tross for flere møter med de som hadde ansvaret.  Og tilfellet jeg vet om var ikke i Kristiansund.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal sin granskning avdekker at personalet på sykehjemmet i Kristiansund løpet av 4 måneder skrev 46 avvik  på at de hadde for liten bemanning til å få gitt medisiner og nok mat til beboerne.
Fylkeslegens granskning konkluderer med at kommunen har brutt loven på flere punkter, og at flere av pasientene sto i fare for å bli underernært på grunn av at de fikk for lite mat.
Nå er underernæring et kjent problem blant eldre, men de bør ideelt sett ikke utvikle det når de er under det offentliges ansvar – og i det minste  ikke på grunn av for lav bemanning som resultat av kommunens iver etter å drifte eldreomsorgen så kostnadseffektivt som mulig.

Alle er sjokkerte over funnet i Kristiansund.
Men jeg tror ikke det bare er på ett enkelt sykehjem i Kristiansund vi har dette problemet.  Jeg er redd for at denne praksisen er langt mer utbredt enn vi ønsker å ta inn over oss.  Også i det tilfellet jeg kjenner til var for lite mat og underernæring en del av problemstillingen på våre utallige møter.
I Holmestrand lå en dement mann på et sykehjem 12 timer på gulvet fordi han ikke ville reise seg.
Pleietrengende i Vesterålen fikk fiskeboller til middag på selveste julaften
I Grue i Hedmark fikk pårørende som var bekymret for en beboers vekttap, beskjed om å henge opp viltkamera og følge med selv hvis de ikke trodde den gamle fikk nok mat.
Det finnes sikkert mange flere eksempler hvis jeg søker mer på nett, dette var sakene det var linket til i NRK sin dekning av saken i Kristiansund.   Det finnes sikkert flere, langt flere saker som aldri kommer i medienes lys.

Alle er sjokkerte i Kristiansund.
Eldreminister Åse Michalsen fra Frp sier det er uakseptabelt at Kristiansund kommune ikke grep inn etter at pleierne hadde varslet.  Jeg syns det er uakseptabelt at bemanningen måtte  si i fra i det hele tatt. En hver leder innen helse- og omsorg må påse at man til enhver tid har nok bemanning til å sikre liv og helse.
Lederen i Rødt i Kristiansund ber om et ekstraordinært bystyremøte, og ber Ordføreren komme med en orientering og om det er viktig informasjon som ikke bystyret er gjort kjent med.  Det er flott at det er Rødt som kommer med denne henstillingen, og ikke overraskende. For det er liksom slik Rødt sin politikk er – å  være vaktbikkje.  Men hadde ikke Rødt kommet dem i forkjøpet –  hadde sikkert en annen politiker gjort det samme.  Noen ganger er det bedre å være føre var enn etter snar.  Politikerne vedtar de økonomiske rammene for de forskjellige sektorene, også for helse- og omsorg.   De politikerne i Kristiansund som har stemt ja til budsjettet med de rammene til helse og omsorg kan ikke løpe fra sitt ansvar i etterkant.  Rødt har to representanter i Bystyret. Jeg håper de stemte nei…
Jeg trenger sikkert ikke å si det. Men selvsagt blir det ekstraordinært bystyremøte allerede til mandag.

Rødt krevde ekstra bystyremøte.  Frp kunne selvsagt ikke være dårligere, og de fremmer mistillit til Rådmann og ber om at Ordføreren blir suspendert frem til kontrollutvalget har vurdert ordførerens rolle.  (Ordføreren er fra Arbeiderpartiet) Frp mener at Ordfører og Rådmann har ført Bystyret bak lyset ved å unnlate å informere om at fylkeslegen hadde tilsyn ved sykehjemmet.  I tillegg til å vise ansvar er det viktig for politikerne  å toe sine egne hender.

Kommunen  vil først ikke svare på kritikken, men etter en dag med mediestorm kommer en kommunikasjonssjef på banen og bedyrer at kommunen har tatt grep og øket bemanningen på dette sykehjemmet atter at rapporten ble kjent (i media)

Senere på ettermiddagen kommer fylkeslegen med en uttalelse om at kommunen hadde dokumentert tiltak et annet sted og derfor vil fylkeslegen vurdere om den skal opprettholde kritikken sin.  Det er tydelig at fylkeslegen har vært under press, og nå prøver å helle olje på opprørt hav.
Det skal visstnok  være et møte mellom kommuneledelsen og fylkeslegen i morgen med etterfølgende pressekonferanse.  Da regner jeg med at en enhetsleder eller en sykehjemsleder må gå,  helsesjefen, rådmann, ordføreren og alle politikerne sitter nok trygt.

Så innen det ekstraordinære Bystyremøte på mandag er alt ordnet opp.  Opposisjonen kommer til å tordne litt fra talerstolen og så er saken over….
….. og neste gang det er for få folk på jobb skrives det ikke avviksmeldinger.  Man har jo ønsker om fast jobb, full stilling eller en avdelingslederjobb på sikt

I oktober i år døde en mann i 40 årene på akuttmottaket ved Haukeland Sykehus.   Han kunnevært i live i dag hvis han hadde fått nødvendig tilsyn, eller for å si det på godt norsk: Hvis noen hadde kommet da han dro i snora for å tilkalle hjelp når han fikk et hjerteinfarkt. Men ingen kom, for ingen av pleierne hadde tid. De sto med pasienter som var enda mer kritisk syke.  Også på Haukeland hadde personalet gjentatte ganger over år varslet om at det var kritisk lav bemanning. Men ingen med ansvar ønsket å høre – før etterpå…..

Og slik kan jeg finne eksempel etter eksempel.  Og det finnes sikkert minst like mange eksempler som aldri dukker opp i media.

Når vil de som bestemmer, de som virkelig bestemmer, forstå at man kan ikke drifte sykehjem, sykehus og andre omsorgstjenester etter New Public Management sin tankegang?  At LEON prinsippet (Lavest effektive omsorgsnivå) og BEON prinsippet (Bra nok effektivt omsorgsnivå) er teoretiske beregninger som best hører hjemme  lengst nede i en skrivebordsskuff eller helst en makuleringsmaskin?
Når vil de forstå at kvalitet er noe som utføres ute i tjenesten, ikke dokumenteres i rapporter.  at avvik skal lukkes ikke bare registreres?

 

4 kommentarer
  1. Det er så utrolig synd. Det virker som om de politikerne som bestemmer ikke vet hva de bestemmer over. Ta sykefravær til ansatte også med i artikkelen. Ansatte er utslitte og utbredte av alltid å være underbemannet. Å politikerne vil ikke øke grunnbemanning og ansette folk fast -i tilfelle det skulle bli mindre å gjøre???

   1. Jeg vet.. Tenkte jeg snart skulle skrive et innlegg om sykefravær og lav grunnbemanning.Det finnes mye dokumentasjon på området.

  2. Dessverre er nok dette tilfellet over hele landet. Det er bare ingen som vil prate om det. Før det kommer en «sjokkavsløring» som dette. Trist og forferdelig for de som havner på sykehjem! En av plassene jeg jobbet fikk jeg beskjed om å ikke legge de som satt og hang i (rulle)stolen sin en times tid før vaktskiftet! Det var en liten låst avdeling med tungt demente. Men det ble så mye ekstraarbeid på neste skift om de måtte ta de opp til middag….

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg