Fra Peking-and-suppe til gresskarsalat.

Sukk og stønn og dobbelt-sukk. Nok en morgen sitter jeg her og skal reflektere over en ukemeny. Denne gangen lavkarbo-varianten.

Siden det er første gangen denne uka at jeg reflekterer over denne ukemenyen starter jeg med den første retten, altså Lun gresskarsalat. 

Jeg kunne, tro det eller ei, fint ha servert denne retten hjemme i Drømmehuset. Antakelig ville det ikke bli mottatt med de helt store hurrarop rundt middagsbordet fra Gamle Gubben Grå og Yngste Sønn. Spesielt Gamle Gubben Grå mener det bør være kjøtt eller fisk i det som skal kalles middag.
Men vi hadde gulerøtter med kryddersmør og stekt fetaost med sesamfrø til middag i går, og de spiste begge to uten alt for mange sure miner.

Gresskar har jeg og nok av. Høstet inn en boks med de små, søte mandelgresskarene mine her om dagen. Den står på kjøkkenbenken sammen med en boks grønne tomater og venter på at jeg skal få ånden over meg og lage noe av de. Så en gresskarsalat er overhode ikke utenkelig.
Tror riktignok det ikke blir i dag. Tror karene her hjemme fortjener litt kjøtt i dag etter gulerøttene i går.

Gresskaravlingen min har vært bra i år. Enda er det mange blomster og små gresskar ute i kjøkkenhagen, selv om vi hadde to frostnetter her for litt over en uke siden. Usikker på om det er mer og redde, eller om dette skal få bli kompost. Vi får se.

Avlingen har som sagt vært bra. Jeg har laget Pumpkin spice latte mer enn en gang, og har flere bokser med gresskarpuré i fryseren. Gresskarpuré kan brukes i røren til en gresskarkake, i pai, vaffel eller pannekakerøre, som basis til gresskarsuppe, eller som tilbehør til høstmiddagen. Puréen kan smaksettes etter hva den skal brukes til, både med søtt og salt.
Ja, og så kan den selvsagt brukes til Pumpkin spice-latte, og det kommer det til å bli laget mer av utover høsten.

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen.

Gresskar har sin opprinnelse i Amerika og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 – 4000 år før Kristus.
Og en siste ting, gresskar er kjempegøy å dyrke selv. Men husk, bare et par planter, for avlingen blir fort enorm.

 

4 kommentarer
    1. Jeg må le. Nå er du snart matblogger sjøl også i og med at du stort sett havner rett etter en eller annen matblogger og «må» ha det som tema i innlegget ditt. Artig konsept, men skjønner at du kan bli fortvilet😅Men i morra, vettu, da tror jeg at det kommer noe med Kreta eller noe slikt inne hos deg😉 Og så vart det nesten meg, men ligger hakket under deg, da☺️

      1. Du ligger tett bak meg da.
        Ja jeg blir litt lei disse matbloggene, men det byr jo på litt trening for hjernen da. Men i morgen blir det nok et annet tema. Da bør det vel bli litt sol og reise kanskje.
        Det blir garantert ikke deling av bilder fra Kreta, for der har jeg aldri vært.

    2. Du har mye du kan lage av gresskar, jeg har enda ikke kommet i gang med noe men det må vel være bra å kunne bruke i en salat også. Jeg tror det er det jeg får prøve…

      1. Går helt greit i en salat.
        Jeg har laget mye gresskarpuré tenker det er kjekt å ha i fryseren når oppskrifter dukker opp. Jeg har ikke tilsatt verken sukker, salt eller annet krydder. Da kan den brukes både i kaker og i mat, så får jeg krydre når jeg bruker den.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg