La oss snakke om strømpriskrisa

I går ble det kjent at det nå er et flertall for å hasteinnkalle stortinget selv om den gjengen egentlig har ferie et par måneder til.  I tillegg til Rødt vil SV, Venstre, Høyre og Frp at stortinget skal avbryte ferien for å ta grep om strømpeiskrisa. Det er altså bare regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet og de to småpartiene MDG og Krf som ikke støtter et slikt krav.

Jeg vet ikke hvor vanlig det er med slike møter midt i sommerferien, men jeg tror det hører til sjeldenhetene.
Jeg tror og det hører til sjeldenhetene at et slikt ønske får et flertall på stortinget uten at det har støtte i den sittende regjering.
En slik instruering av regjeringen er vel det nærmeste vi kan komme et mistillitsforslag.
Stortinget må kalles inn fordi regjeringen ikke evner eller ønsker å ta nødvendige grep.

At en regjering har måtte gått av på grunn av at et mistillitsforslag har fått flertall i stortinget har ikke skjedd mange ganger.
Arbeiderpartiets første regjering, Regjeringen Hornsrud måtte gå av i 1928 etter kun 18 dager i regjering etter et slikt mistillitsforslag.
Sist et mistillitsforslag fikk flertall i stortinget var i 1963 da Einar Gerhardsens regjering måtte gå av i kjølevannet av Kings Bay ulykken. En gruveulykke på Svalbard hvor 21 mennesker mistet livet.

Jeg tror ikke strømpriskrisa fører til regjeringskrise, men det avhenger selvsagt av hvilke grep – om noen – regjeringen velger å ta.
Grunnen til at jeg ikke tror det fører til en regjeringskrise er at jeg ikke tror det er så fristende for Erna og co å overta roret akkurat nå.  Strømpriskrisa – som nok ikke er helt enkel å løse. Faren for strømrasjonering til vinteren hvis vi ikke relativt snart får store mengder nedbør.  Krigen i Ukraina, og hvilke rolle  hvor delaktig Norge skal være i den. Prisveksten på mat og drivstoff.  Rentestigning. Og faren for at smittetallene stiger såpass at det blir behov for å vurdere en ny nedstengning, eller i det minste innføring av tiltak som munnbind og maks antall på arrangement.
Men det er spennende tider, og spennende å se hvordan Støre og co velger å håndtere utfordringene som nærmest står i kø.
Så langt virker det for meg som regjeringen i alt for stor grad velger å gjøre som strutsen, stikke hodet i sanden og håpe på at det går over.

Er jeg stygg nå?
Kanskje. Men hvis du har takket ja til en plass ved kongens bord, sagt ja til å være med å lede landet. Ja da må du evne å ta beslutninger og stå i de beslutningene du velger å ta.
Støre sin holdning har så langt være å henstille til at … vente å se…  Nå presses han fra en samlet opposisjon, LO og grasrota i eget parti. Velger han å lytte til folket han er satt til å lede, eller er han fremdeles mer lydhør for markedskreftene og sine internasjonale forpliktelser?

Vedum, Sp leder og finansminister. Han gjorde seg bra som en blid og folkelig leder for et opposisjonsparti.  Men det er forskjell på å være i opposisjon og å sitte med ansvaret.
Da NTB tok kontakt med han i går for å snakke om strømpriskrisa vil han ikke snakke med dem om det temaet. Etter gjentatte henvendelser viser rådgiveren hans til Sps stortingsgruppe isteden.

Det var kanskje ikke det smarteste sjakktrekket.
For i den stortingsgruppa sitter blant annet Per Olaf Lundteigen. Man kan si mye om Lundteigen. Men han er en handlingens mann. Han gir nemlig regjeringen frist til mandag med å komme med nye strakstiltak mot strømkrisa.

På mandag møtes nemlig stortingets presidentskap for å ta stilling til om stortinget skal innkalles, slik de andre partiene har krevd.  Innen da forventer Lundteigen at regjeringen har fremmet to strømtiltak: Regulering av bruken av kraftkablene, sånn at vi ikke fortsetter med eksport når vi har lav dekning, og at vi får en strømstøtteordning for næringslivet.

Så nå blir det spennende å se hva Støre og regjeringen velger å gjøre.
Lytte til Lundteigen å komme med de tiltakene han forventer eller la seg instruere av et samlet storting.
Eller kanskje noe helt annet.

Samme hva så klarer jeg ikke annet enn å se at regjeringen sin autoritet svekkes av denne krisa.  Det er urovekkende når man vet at utfordringene nærmest vil stå i kø ut over høsten.

Følg med, følg med. Dette er jo den reneste politisk thriller.

4 kommentarer

Siste innlegg