Nok en gang en av disse ukemeny-bloggene på plassen foran meg på topplista, så nå vil denne kjerringa forsøke seg med et aldri så lite forslag til hva du bør ha på menyen på Langfredag.
Et forslag som er både godt, tradisjonsrikt og faktisk har en lang tradisjon for å bli servert nettopp på Langfredag. Kanskje ikke over hele landet, men i det minste i Østfold og deler av Akershus.
Server ertesuppe. Du vet, sånn god gammeldags ertesuppe kokt på svineknoke og med tørkede gule erter. Langfredagserter kaller de det på de kantene av landet.
Jeg var ikke klar over denne tradisjonen før jeg i høst skrev innlegget Mimring rundt temaet ertesuppe..og en leser fra Østfold gjorde meg oppmerksom på den.
Fra gammelt av var uka mellom Palmesøndag til Påskeaften kalt Den stille uke. Man skulle ikke ringe med kirkeklokker eller eller bruke orgelet i gudstjenester. Man skulle og utenfor kirken føre et rolig liv og føle på tomhet og savn.
Den stilleste av alle dagene var Langfredag. Da skulle folk helst ikke gjøre noe som helst.
Derfor passer det så godt med ei ertesuppe som står og putrer på kjøkkenet og passer seg selv.
Ifølge matblogger Rita Hjertaas Teigen pleide man å la fleskeknoka ligge i saltlake fra jul til påske.
Da ble den skylt godt og kokt. Ertene ble lagt i bløt dagen før.
Mulig du ikke har en fleskeknoke liggende siden jul, men det går jo an å jukse litt. Få tak i en svineknoke i løpet av uka så har du god og tradisjonsrik mat du kan servere med litt bakgrunnshistorie til når dere benker dere rundt bordet på langfredag.
Vi hadde lammelår til middag i går. Kanskje det går an å koke ertesuppe på restene av et lammelår? Jeg googler raskt i stedet for å spørre Gamle Gubben Grå. Tro meg, det får mye raskere.
Jo, det går fint å koke suppe på restene av et lammelår slik jeg trodde.
Hvor gjorde du av restene av lammelåret? spør jeg Gamle Gubben Grå. Det kan jeg ikke google meg til.
Jeg ren skar det. svarer Gubben. Restene ligger i kjøleskapet.
Hvor gjorde du av knoken? blir da mitt oppfølgingsspørsmål.
Jeg kastet det. svarte Gubben.
Så vi an ikke koke suppe på det. mer konstanterer enn spør jeg.
Nei, svarte Gubben. Jeg kastet det sammen med ørret-moos-restene.
Vi skal definitivt ikke koke suppe på det roper Yngste Sønn og jeg i kor.
Da gjenstår det å se om jeg går til anskaffelse av en svineknoke og noen tørkede gule erter før langfredag. Den som følger med på bloggen her får kanskje svaret.
Ertesuppen til Toro er veldig god den også 😀
Det er den. Mamma brukte ofte den og.
Haha og ha. Du kan jo koke suppe på en spiker. Måtte google. “Å koke suppe på en spiker brukes når man prøver å hente mer ut av noe, eller gjøre et nummer ut av ingenting. Om du lurer på oppskriften, er der en bloggkollega som er ekspert på denne tynne suppe. 😉
Jeg kjenner oppskriften, og eventyret bak den. Suppa er ikke så tynn i eventyret som er opphav til uttrykket.