Folk over 60 år trenger ikke en ekstra ferieuke.

En av leserne mine var litt overrasket over at jeg ikke hadde kastet meg over tastaturet i går og kommentert Anne Kari Bratten sitt siste utspill. Leseren kjenner meg godt og vet at denne Spekter-direktøren og uttalelsene henne nærmest er en rød klut for denne kjerringa.

Jeg var ikke helt i form i går. Jeg så overskriften på NRK-ytring, men klikket ikke inn på artikkelen. Fikk ikke en gang med meg at det var Anne Kari Bratten det var bilde av. Men så har jeg det ikke med å studere bilder av kjerringer på 60+ så nøye.
Nå har jeg derimot klikket meg inn på artikkelen, lest den – og hentet frem den store kanonen. Her skal Bratten få svar på tiltale.

Pensjoner senior-tiltakene

Folk over 60 år trenger ikke en ekstra ferieuke.

Dette er overskriften på ytringen til Anne Kari Bratten, for de av leserne mine som har gått glipp av den. Den kan leses her.

Stortinget har vedtatt å levealdersjustere pensjonssystemet vårt, skriver Bratten. Det er jo fakta, så langt, så greit.
At tiden derfor må være inne for også å levealdersjustere alle slags seniortiltak, både i og utenfor arbeidslivet.  er en uttalelse som får stå for Anne Kari sin regning.  Slik jeg kjenner arbeidslivet, det er jo det både Anne Kari og jeg har vært mest opptatt av i vårt yrkesaktive liv, mener jeg bestemt å huske at senior politikk har blitt innført i arbeidslivet med det som mål å få til det Bratten ønsker. Nemlig at folk skal klare å stå lenger i jobb. Når hun nå vil fjerne slike seniortiltak i arbeidslivet, synes det for meg at hun skyter seg selv i foten. Hun tar vekk det verktøyet man har som gjør at mange klarer å stå lenger i jobb enn de hadde gjort uten disse tiltakene.

Eldre må stå lengre i jobb, unge må komme raskere inn i arbeidslivet, sier Bratten. Jeg skulle ønske jeg snart fikk høre hvordan hun mener at vi skal få til det siste. At unge kommer raskere inn i arbeidslivet. På det punktet har det vært stille i alle år. Nå skal jo alle ha passert 30 og ha en master eller to før de vurderer å komme seg ut av jenterommet og i arbeid.

Men tilbake til de eldre, de uføre, de som jobber deltid, de svakeste i samfunnet, de som alltid og til enhver tid har vært hakkekyllingene til Anne Kari Bratten. Nå nøyer ikke Anne Kari seg med å ønske å styre arbeidsdagen deres, hun vil også styre fritiden deres.

Litt skummelt når en direktør for en arbeidsgiverorganisasjon mener hun eier arbeidstakerne, og også skal bestemme over livene deres langt mer enn de timene de er på arbeid. Vil hun tilbake til tiden med føydal-herrer, hvor arbeidsgiver eide arbeiderne?

Anne Kari Bratten drar frem en uting fra egen kommune, Bærum. Der har de tilbud til befolkningsgruppen over 60 år som Anne Kari ønsker å fjerne, ene og alene av en grunn. Hun har ikke mulighet til å delta.

Dårlig argument spør du meg. Fordi Anne Kari ikke har tid eller interesse av stavganggruppe og strikkekaffe trenger ingen andre slike tilbud heller, for alle mennesker er jo akkurat som Anne Kari! Går det an å være mer navlebeskuende?

Tilbudene i Bærum er “for alle over 60”, men tro meg Anne Kari, det er nok ikke først og fremst de som fylte 60 rett før sommerferien kommunen har i tankene når de oppretter slike tilbud. Det er et tilbud til de som er 60 år og 5 måneder slik som Anne Kari, men det er og et tilbud til de som er 68. 74 eller 95, Unner du ikke de å komme seg ut og være i aktivitet heller. Skal de bare sitte lydig inne i leilighetene sine og vente på døden?
Forstår ikke Anne Kari at disse tilbudene har kommunen opprettet som et forebyggende tiltak? Et tiltak for å holde seniorene i kommunen friskere lengre? Dette er tiltak for å hindre press på velferdsstaten Anne Kari snakker så varmt om å redde. Dette er tiltak som kan føre til at folk klarer seg selv uten tjenester fra kommunen lenger. Da gjelder det å holde de spreke og aktive mens de fremdeles er det, i stedet for å forsøke å rehabilitere de tilbake til fordums styrke når de har blitt skrøpelige.

Anne Kari har sjekket avtaleboka si og funnet ut at hun har et jobbmøte når samtlige av disse arrangementene går av stabelen. Mens naboen hennes som kanskje har hatt helgevakt som radiograf på sykehuset kan ha fri den dagen det er stavgang-gruppe og gjentar gjerne.
Det samme kan hun som kjører nattbussen, hun kan synes at det er helt utmerket med en skikkelig treningsøkt i frisk luft mandag klokka 11.

Alle er ikke som deg, Anne Kari.
Og du, jeg har i likhet med deg hatt en arbeidshverdag som i mange år bestod av utrolig mange møter rundt om i diverse møterom. Tro meg Anne Kari, en slik arbeidsdag er slitsom ja, men på en helt annen måte hvis du arbeider som radiograf på en travel bildediagnostisk avdeling. Du kan være litt mer ukonsentrert og ha en litt dårlig dag i et møterom enn når du står på ei traumestue eller skal kjøre CT undersøkelse nummer 24 den dagen. Jeg har prøvd begge deler, jeg vet hva jeg snakker om.

Anne Kari mener at den 6. ferieuka for de over 60 samt andre seniortitak forskjellige virksomheter har innført bør skrotes. De ble innført for å holde folk lenger i arbeid. Det er fremdeles målet, men Anne Kari mener de ikke trengs rett og slett fordi hun som har en arbeidsdag som, i følge henne selv, består av en uendelig rekke jobbmøter ikke føler behov for mer ferie eller fri.
Kanskje hun hadde følt det litt annerledes hvis hun hadde hatt et yrke hvor hun hadde hatt mer ansvar. Jeg mener, møtevirksomhet kontra å kjøre en skolebuss stappfull av viltre unger,
Hvilke av disse kan unne seg å lukke øynene å ta en aldri så liten tankeflukt i arbeidsdagen?
Kanskje noen har behov for mer ferie med alderen selv om Anne Kari 60 år og 5 måneder ikke føler behovet riktig ennå?

Jeg var som deg Anne Kari. Mottoet mitt var jobb til du stuper, og målet mitt var å jobbe til jeg var 67, minst. Nå er jeg 58 og har søknad om uføretrygd til behandling hos NAV. Ikke fordi jeg har lengtet etter å spille canasta eller gå på strikke-kaffe, men rett og slett fordi kroppen sa stopp.
Jeg forlot ikke arbeidslivet og møterommene med lett hjerte eller fordi jeg ønsket det. Jeg gjorde det rett og slett fordi det var tomt, tomt for energi. Tomt for alt. Jeg hadde ikke noe i jobben som radiograf å gjøre. Jeg kunne nok ha holdt ut med arbeidsdager fulle av møter en stund til, men for meg hang de to tingene sammen.

Jeg tror den 6. ferieuka og andre seniortiltak er bra. Jeg tror det er det som må til for å holde folk i arbeid. Eller kall det ikke seniortiltak, kall det livsfase-tiltak. Vi må kanskje ha ulike tiltak til mennesker i forskjellige livsfaser. Tiltak som gjør at man kan klarer å stå i et arbeidsliv som blir tøffere og tøffere, selv om man har et liv ved siden av jobben.

Anne Kari Bratten vil redde velferdsstaten ved å skvise siste rest av arbeidsevne ut av arbeidstakerne. Når det ikke er mer å hente er det slutt. Kirkegården neste. Det er jo helt klart en måte å stoppe den demografiske utviklingen på, unngå at vi stadig blir flere og flere eldre.
Jeg har en litt mer human måte. Hva med å sette alle de som er som Anne Kari, som bruker arbeidsdagen på å fly fra møterom til møterom, til å gjøre en ordentlig jobb.
Anne Kari Bratten har vært konsulent og flydd rundt på møterom hele sitt yrkesaktive liv, men med litt opplæring kunne hun sikkert brukes som ufaglært assistent i hjemmetjenesten, stable varer i en matbutikk eller være hjelpemann på renovasjonsbil. Vi trenger alle hender vi kan få, også de ufaglærte.

Andre på de møterommene har kanskje bakgrunn som sykepleiere, bussjåfører, førskolelærere eller andre yrker vi har mangelvare på.
Tenk på alle årsverkene vi kunne spare i norsk arbeidsliv hvis vi kuttet ned på antall stillinger som kun har som oppgave å løpe fra møterom til møterom!
Hilsen ei som i mange år var med på runddansen mellom møterommene.

 

 

10 kommentarer
    1. Pensjon er eit todelt tema: Helse og økonomi. For oss med fysisk hardt arbeid vil mogelegheiten til gradvis nedtrapping utan å tapa inntekt vera ein nøkkelfaktor for å halda lenge ut i arbeidslivet.
      Ironien med dagens ordning er at dei som har dei minst krevjande jobbane er dei som og har feitaste pensjonane og økonomisk incentiv gjennom raus afp-ordning til å gå av allerede ved 62.
      Skal bli interessant å sjå kor lenge Spekter-sjefen står i det før pensjonskronene freistar. Kanhende ho tek ut delvis pensjon ved sidan av jobben?

    2. Det er til å bli kvalm av!
      De som er ledere har nok sine ekstra ferieuker ++ Så da er det jo greit at de på gulvet får fjernet sin uke!
      Ikke sant…Det er meg og meg!
      ..
      Jeg har hatt en ekstra ferieuke i 2 år nå! Men jeg rakk aldri å kose meg med den uka. I fjor hadde jeg 2 x 3 dager! I år har jeg hatt litt mer ferie..Men bare to uker og så jobb! Altså ikke sammenhengende feire i 3 uker! Og på de to ukene jeg hadde ferie var jeg på jobb minst 3 ganger! Både helg, og kveld og dag! Det er ikke ferie!

      Jeg går av med AFP – det er helt klart! Både syn og hørsel er svekket. Rygg og nakke er vondt etter 45 år på et kontor!

      1. Gå av med AFP med verdens beste samvittighet!!!
        Anne Kari Bratten er et menneske som elsker å provosere.
        Hun som direktør for en arbeidsgiver organisasjon har nok sin ferie og sine goder.

    3. Jeg er 60 år og 6 mnd og trenger den uka ja. For første gang på 30 år skal jeg ha fri i jula! Jobber som spl i demensomsorg, med mye utfordringer. Jeg kommer ikke til å jobbe en time mer enn jeg må. Ved 62 år er det slutt. Jeg har ikke kapasiteten til 40 åringer lenger. Det tas ikke hensyn til dette i kommunal sektor ihvertfall

      1. De tar ikke hensyn til det i sykehusene, spekter-sektoren heller. Hvis du er sykepleier og har arbeidet turnus til du er 60 er du en helt i mine øyne. Det er ikke alle som orker det. Ta fri i jula og kos deg med familie og venner (og ikke ta telefonen hvis den ringer for å få deg til å ta en ekstravakt.) Gå av med 62 med verdens beste samvittighet.

    4. Kva skal. vi som jobbar deltid, hovedsakelig i sommerhalvåret gjera? For dei fleste vert det å jobba når det er jobb å få! Ferien får vi ta utanom sesongen, ellers vert det stygt kutt i inntekta, og enno dårlegare grunnlag for å ta ut pensjon.

    5. Jeg får ikke sagt hvor irriterende- og ikke minst enfoldig dette aldersopphenget som råder i samfunnet er. Dette fordi det er forbannet store individuelle forskjeller her. I legemlig alder er det nemlig brått både 30 og 40+ års forskjell mellom de freskeste- og de skrøpeligste innenfor samme fødeår. Det er derfor uintelligent inntil det absurde å dra alle over en kam utelukkende ut i fra antall år som er gått siden ankomst planeten slik som praksis er i dag.

      1. Jeg er ikke uenig med deg i det. Men at et tilbud finnes betyr jo ikke at man må benytte seg av det. Man behøver ikke gå på Bingo på eldresenteret selv om man er i aldersgruppen som har adgang.
        Når det gjelder arbeidslivet så tror jeg man må ha noen regler. Hvis man sier 6. ferieuka til de som “trenger det” ville det fort bli opp til arbeidsgiver å utøve “skjønn”. Da ville det ofte gå på “trynetillegg” og hvem som er flinkest til å argumentere (leses mase og sutre). For meg ville det ha ligget lagt inne å be om en ekstra ferieuke bare fordi jeg følte meg litt sliten, mens jeg vet hvilke kollegaer i langt yngre alder som ville sett på det som en selvfølgelig rettighet. Jeg vet og hvilke tidligere kollegaer som ville få en slik ferie innfridd bare fordi leder ikke hadde orket den støyen det ble hvis hen ikke fikk det.
        Litt lettere å sette en aldersgrense og ungå evinnelige diskusjoner.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg