Kjerringas hvitløkskrutonger og griljermel…

Dere vet jeg er et luksusdyr. Her i Drømmehuset har vi både eget bibliotek og Norges søteste do….Jeg har egen kokk, og Yngste Sønn, ja Datteren og, har i mange år hatt privatsjåfør…

I tillegg til å  være utpreget opptatt av luksus så har jeg aldri hatt en velfylt lommebok eller bankkonto.  Jeg liker ikke å bruke penger kun for å bruke penger, og er opptatt av luksus på sparebluss.

Her om dagen hadde vi Fransk Løksuppe, eller for å være nøyaktig Gratinert Fransk Løksuppe. Høres flott ut ikke sant? Vel Løksuppe er en typisk “siste dag før lønning middag”  Man har ofte mesteparten av ingrediensene allerede.

I vår oppskrift skal vi ha en loffeskive i suppebollene før vi heller på suppa, strør på ost og gratinerer i steikeovnen.  Og som de perfeksjonistene vi er, skar vi til loffskivene så de passet i suppebollene.  Dette avskjæret kan jo ikke bare gå i komposten, så det ble lagt til litt tørking. Dagen etter tok jeg og skar opp loffebitene, noen brødskalker og rester av litt tørt brød i passestore krutong-biter.

Så blandet jeg olivenolje, litt hvitløkspulver og litt oppklippede urter av det som sto litt halvvissent på kjøkkenbenken i en bolle.

Blandet brødbitene i oljeblandingen og rørte godt rundt slik at oljen trakk seg godt inn i brødbitene. La de gjerne stå noen minutter i oljen.

Så la jeg brødbitene flatt utover et stekebrett og lot de få10minutter i steikeovnen på 180 grader.

Nå har jeg en liten kakeboks full av deilige hvitløkskrutonger som jeg kan ha i salater, eller strø opp i for eksempel en porsjon Toro Tomatsuppe.

Hvitløkskrutonger er luksus i hverdagen.

Eller hva sier du til et griljermel som er tilsatt både urter og hvitløk?  (Ja, vi er glad i hvitløk her i huset.)

Når vi har suppe til middag, Toro eller hjemmelagde supper, har vi ofte hvitløksbagetter vedsiden av.  Og her i huset regner vi en hvitløksbagett pr person.  Her om dagen spiste ikke Yngste Sønn hvitløksbagetten sin.  Mulig han hadde spist før han kom hjem..
Vel bagetten ble liggende i steikeovnen til den ble oppdaget neste dag, relativt  tørr.

Vi delte den i tre litt store biter og lot den tørke en dag til eller to til den var ordentlig tørr.

Så delte jeg den i litt mindre biter og puttet de og diverse tørkede urter i hurtigmikseren.  Så vardet bare og kjøre hurtigmilseren på full speed et par minutter.

Resultat et finkornet griljermel nesten som melis i struktur.  Og griljermelet lukter godt av hvitløk.   Gleder meg til å panere en svinefilet i den, eller kanskje bruke den som topping på en blomkålsgrateng eller noe annet snadder.

Luksusingrediens som holder seg lenge i en tett boks på kjøkkenhylla.

 

Opplysning

Dette er oppskrifter jeg ikke aner hvem som har opphavsretten til.  Antakeligvis er det ingen. Det ville derfor være feil å kreve inn penger for at folk skal bruke oppskriften eller lese bloggen min. Du kan derfor fritt benytte deg av disse oppskriftene uten å føle deg som kulinarisk tjuvpakk.
Jeg regner med at jeg likevel vil oppleve Kokkejævel og blodfansen hans sitt veldige vrede.

De som kjenner til mine kokekunster vet at det for lengst er blitt kastet en gastronomisk forbannelse over  meg og  at det er en av grunnene til at jeg har skaffet meg min helt egne kokk.  Høylytte eder og forbannelser kan riktignok og høres når Gamle Gubben Grå  regjerer på kjøkkenet.

Jeg ville følt meg som en kjeltring om jeg skulle bedt folk vippse meg et par kroner hver gang de leste bloggen min.
Ønsker at du i stedet støtter noen verdig trengende, gå inn på Vipps og skriv Kokkejævel (ikke telefonnummer) og send over det du har på konto.

 

16 kommentarer

Siste innlegg