Vi har ikke råd til dass

I innlegget Mulig jeg hadde tatt litt mye Møllers tran…. lovte jeg å forklare hvorfor vi hadde hele to saker på sakslista i kommunestyret i går som handlet om offentlige toalett. Denne kjerringa holder selvsagt det hun lover.  Siden denne historien er litt komplisert hent deg en god kopp kaffe, krøll deg sammen i godstolen og nyyyyt!  Jeg har jo forklart dere før at lokalpolitikk er både gøy og underholdende.

Det var en gang for lenge, lenge siden da jeg vokste opp. Da hadde vi her i Hønefoss et offentlig toalett. Jeg vil ikke si at det var til alles glede og begeistring.  Men må man, så må man og for en femtiøring kunne du få tømt tanken når behovet meldte seg.

Det var ikke noe praktbygg slik jeg husker det, langt derifra. Det lå på “drosjene”, altså ved drosjeholdeplassen og ofte var dørlåsene ødelagt, dørene revet av hengslene og toalettene manglet sete og ring, hvis de da ikke var knust. Et sted man bare oppsøkte når behovet var prekært.

Drosjene er blitt til Brutorget. Det gamle, offentlige toalettet erstattet med en fasjonabel boligblokk, riktignok med tomme foretningslokaler i første etasje, men et torg er et torg om det er liv og røre der eller ikke.

Noe nytt offentlig toalett har byen aldri kostet på seg. Det er ingen lovpålagt oppgave, og det er da så mye andre mer spennende ting man kan bruke byutviklingsmidler på. Elvelangs for eksenpel. Men den saken kommer vi tilbake til

Verden har gått videre siden jeg vokste opp på 70- og 80-tallet, men det virker som om folk fremdeles har behov for toalett. Kafé-eiere er lei av kunder som bare skal låne toalettet, og de som bor i sentrum er lei av at bakgårder og inngangspartier blir brukt som offentlig urinal av pissetrengte folk på vei hjem fra byen på nattestid. De minst blyge bruker fontene på torget som WC har jeg hørt.  Behovet og ønsket om et offentlig toalett har vært stort lenge, og i starten av 2020 begynte den erkjennelsen også å sige inn gjennom de tykke murene i rådhuset.

I mars 2020, noen få dager før landet stengte ned var saken om offentlig toalett i Hønefoss oppe i kommunestyret.  Innstillingen fra Rådmann var at drt hadde vært kjekt, men litt dyrt. Så han foreslo en utredning, mulig vi kunne få det til på sikt. Når vi om en del år skal etablere nytt knutepunkt for kollektivtrafikken. Dere vet, når Ringeriksbanen som vi har ventet på I hundre år endelig kommet. For den kommer snart nå. Den er nesten helt sikkert med i neste nasjonale transportplan, eller den etter der…

Dette fant ikke politikerne seg i. Vi vil ha en dass, og vi vil ha den nå!  Rådmannen fikk i oppgave å komme tilbake med en sak om reklamefinansiert offentlig toalett slik de har i en god del andre byer.

Vel, den saken har vi ventet på lenge.  Det er ikke alltid Rådmann jobber så raskt, spesielt ikke når han ikke er enig i det han er pålagt. Ja, og så har det vært pandemi. Det er jo alltid en god unnskyldning.

På forrige kommunestyremøte, helt i slutten av september fikk vi endelig et offentlig toalett til behandling. Et og et halvt år etter at vi ba om den.

Men stopp litt, dette var da ikke det vi bestillte en sak på. Her var ikke reklamefinansiering, og ikke skulle det ligge i nærheten av Søndre Torg,  Dette toalettet skulle derimot ligge på området som var en del av skolegården på Hønefoss skole. Skolen ble til enorm stor motstand vedtatt nedlagt i 2019 rett før kommunestyrevalget og var vel den viktigste saken i den lokale valgkampen det året. Området er i byplan regulert til undervisningsformål, og vi er mange som håper at skolen vil gjenoppstå. Da passer det dårlig med en stor firkantet dass midt på fotballbanen.

Denne dassen skulle etableres i nærheten av Riddergården som er et museumsoråde i svært lite bruk, pluss at det kunne brukes og ved store konserter etc på Gladtvedt brygge sto det i saksfremlegget, Hønefoss skole var fornuftig nok ikke nevnt, men kartskisse fortalte ganske så tydelig hvor plasseringa var tenkt.

Et enstemmig kommunestyre forkastet ideen i forrige kommunestyremøte, og ba Rådmann komme tilbake med en ny plassering.

Det fikk vi i saken vi fikk til behandling I går. Ny plassering, altså.  De hadde flyttet dassen en meter!  Det triste i denne saken er at jeg ikke tuller. Når administrasjonen fikk i oppdrag å finne ny plassering, så flyttet de dassen en meter “for å skåne mest mulig av skolens lekeområde”  Noen ganger er det ikke så greit å vite om en skal le eller grine.

Vel vi forkastet også dette forslaget. Enstemmig vedtatt at da fikk en gruppe som allerede er satt ned for å finne ut hva man skal gjøre med Riddergården for å skape mer liv ta seg av toalettbehovet og komme med en løsning på det. Ferdig snakka, og vi kunne gå videre til å diskutere neste toalett.

Etablering av et bytoalett på sydsiden av byen. Det toalettet vi i grunn hadde vedtatt i mars 2020.

Rådmannen hadde vurdert saken. Et reklamefinansiert toalett ble nok for dyrt. Men hvis vi ba han om det kunne hsn utrede hva det ville koste å bygge og drifte det selv. Akkurat det han selv mente at var for dyrt i mars 2020. Ville det bli vesentlig rimeligere i november 2021? Og hva er grunnen til at den prisen skulle avvike kolossalt fra etablering av det offentlige toalettet på fotballbanen til den nedlagte skolen? Det hender vi politikere klarer å huske en sak tilbake på sakslista.

For sikkerhets skyld gikk jeg på talerstolen og refererte kostnadsberegningene fra saksfremlegg til saken i 2020.

Vel, vi fikk et enstemmig vedtak på at toalettet  i kommunal regi, privat eller reklamefinansiert skulle være ferdig utredet, og etablert på sydsiden av byen innen mai 2022! Forslaget kom fra Arbeiderpartiet, men ble enstemmig vedtatt. Nå må det bli slutt på tullet!

Så får vi se da om Hønefoss virkelig får sitt bytoalett innen neste sommer.

 

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg