Snilleste jente i klassen…..

Husker du da du gikk på skolen?  Hun derre irriterende jenta på første rad, alltid klar med hånden oppe når læreren stiller spørsmål.  Tilbød seg alltid å vaske av tavlen, eller hente overheaden på matrialrommet.  (Jada, jeg gikk på skolen i forrige århundre da vi brukte overhead.)  Irriterende vesen, ike sant? Hun var aldri blant de kuleste i klassen. Men hun var kjekk å ha for de kule. Man behøvde bare smiske litt, så fikk man lov til å skrive av hele matteleksa – og smisket man virkelig godt et par dagers tid så kanskje hun skrev hele stilen for deg.  Snakk om dumsnill gås.

I disse dager er det Norge som er den dumsnille Gåsa.  De kule statene, de store, de som teller. USA og Russland om å destruere halvparten av Syrias kjemiske våpen her i Norge. Sennepsgass og andre kjemiske våpen skal transporteres til Norge for å ødelegges her.  Hvorfor? Jo fordi Norge ikke pleier å si nei når supermaktene eller FN kommer med en forespørsel. Det er en ryggmargsrefleks hos oss å stille opp.  Sa de på radioen.  Det er greit å stille opp å hjelpe andre når det trengs. Det er greit å ha det i ryggmargen, men det er ikke greit å ha i ryggmargen å være dumsnill.

Vi har ikke anleggene som skal til for å destruere disse kjemiske våpen, og skal vi bygge opp slike anlegg vil destruksjonen ta lengre tid enn det som er planlagt. Ikke noe problem, sier USA og Russland, de har mobile anlegg for destruksjon som vi kan få låne.  Så hvis de har utstyret selv, hvorfor kan ikke de ødelegge de kjemiske våpnene? Kanskje de ikke har lyst?

Hele jobben skal jo være gjort innen første halvdel av 2014. Så innen dette skoleåret er slutt skal Norge motta mellom 300 og 500 tonn saringass og oppmot 50 tonn sennepsgass. og destruere det. For meg høres det ut som om den snilleste jenta har fått drittjobben supermaktene ikke tør eller ønsker å ta. 

I august ble flere hundre mennesker drept av Sarin-gass i Syria utenfor hovedstaden Damaskus. Vi husker alle forferdelige bilder av barn som ble kvelt og hadde krampetrekninger.

Det skal ikke store mengder av slike kjemiske stoffer for å drepe. For å oppnå maksimal dødelighet, må det spres ut som aerosol i mikroskopiske dråper, mindre enn omkretsen på et menneskelig hår. Slike partikler absorberes lett gjennom vevet i lungene, men er tunge nok til at de ikke blir med når personen puster ut igjen. 

I 1995 drepte Aum Shinrikyo-kulten 12 mennesker i T-banen i Tokyo med flytende sarin, men hadde terroristene brukte det i gass-form, ville det vært mer effektivt som våpen, og mange hundre ville ha omkommet

Jeg syns det er bra at et samlet FN har vedtatt å ødelegge våpnene.  Jeg støtter OPCW s arbeid.  Det jeg er i mot er at det skal destrueres på norsk jord, i Norge.  Transporter de transportable anleggene som stormaktene har til Syria og destruer våpnene der. Gjerne med hjelp av norsk ekspertise, hvis vi har slik ekspertise, men bring ikke disse stoffene hit.

 

Norge behøver ikke å være snilleste jenta i klassen å si ja til alt stormaktene ber dem om. 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg