Bæ, bæ, killebukkene, bjørner som sover, rever som skriver og jeg har da ingen ku….

Etter å ha hisset meg litt opp over julesanger, se her:

http://kjerringtanker.blogg.no/1509275596_julesanger_til_besvr.html

var det sangene i barnehagene som ga meg grunn til kløe og nervøse rykninger.  Jeg kom nemlig over en studie som viser at det stort sett er kun 20 sanger som går igjen i norske barnehager, og at de fleste av de er laget før 1960.

Jeg synes kanskje det hadde vært fint om mine fremtidige barnebarn sang de sangene mine barn sang i barnehagen, og som jeg lærte av mine foreldre (har aldri gått i barnehage) og at min gamle mor og kunne nynne med. Det kalles tradisjoner og kulturarv  Men forskerne var urolige fordi sangene i liten grad speiler dagens samfunn. De var og engstelige for et for enkelt ordforråd hos barna på grunn av for lite komplekse sanger..

Her kommer hele den forferdelige lista med 20 sanger:
1. Bæ,bæ lille lam.
Jeg kan se at nåtidens barn trenger en liten forklaring når man hopper fra et lam med ull til søndagsklær til familiens voksne og to lusne par strømper til lillebror,  Søndagsklær er vel i beste fall pysj og onepice , og de kan vel ha problemer med å se sammenhengen mellom lammet og kles-stativene på Cubus.

2. Lille Petter Edderkopp.
Edderkopper og Spiderman har dagens unger et forhold til. 
Men det er muligens litt færre hatter i hverdagen til ungene. Men i barnehagens kle seg ut kurv burde det være hatter.. og Kaptein Sabeltnn har i hvert fall en veldig fin hatt…

3.  Hurra for deg.
Sikkert hundre år gammel sang, men jeg ser virkelig ikke problemet.

4. Bjørnen sover.
Tror det å uforvarende vekke bjørner som sover lunt i hiet sitt ikke er noe nåtidens barn opplever så ofte.  Den har og vanskelige begrep som “varig” . så ok. Vekk med den.

5. Mikkel Rev
Her er jeg enig med forskerne. Sangen speiler ikke dagens samfunn. Rever skiver ikke. Ingen, heller ikke rever,  skriver brev eller på tavler og det ville være problematisk for reven og alle andre å sprette opp i Pappas flosshatt. De aller færreste Pappaer har flosshatt. Det ville heller ikke gå og sende et brev, eller en e-post til månen, og månen ville heller ikke kunne si “Hipp Hurra” eller sende brevet videre til Afrika (Som og ville være en alt for upresis adresse.

6. God morgen alle sammen
Det å ønske hverandre “God morgen” er et høflighetsrituale jeg håper ikke er umoderne.  Og selv om jeg mang en morgen mener at ordene god og morgen ikke passer sammen, mener jeg likevel at sangen har sin høflighetsskapende plass som bør beholdes.

7. Hode, skulder, kne og tå.
Sang, gymnastikk og anatomilære på en gang. Sangen må beholdes. (Men ikke forvent at jeg skal delta gang på gang i et stadig raskere tempo. Den tid er forbi)

8. Hjulene på bussen 
Fremdeles like aktuell, og vi ønsker da mer bruk av kollektive løsninger.  Det eneste verset jeg ser kan strykes eller endres er “pengene på bussen sier klirr klirrklirr” i dag drar vi kortet eller bruker appen til Ruter.

9. Ned krøllet hale
Ikke alle barn har forhold til griser. Men det bor fremdeles barn på norske gårdsbruk, og det avles fremdeles gris i Norge. Mulig de færreste av dem har så store binger at de kan springe, og svært få har vel mulighet til å rulle seg i søla. Kan fjernes under tvil.

10. Olle Bolle
OK: Olle Bolle og andre troll oppe på fjellet kan kanskje fases ut.  Kan jo gi mareritt når barna skal sove alene på hemsen på hytta på Hafjell  eller i Hemsedal.

11. Lille kattepus
At lille kattepus har vært hos mammaen sin, gjenspeiler vel en hverdag mange av dagens barn kjenner seg igjen i der de annenhver uke bor hos mammaen og annenhver uke bor hos pappaen sin.  Det med stjeling av melk og rising på halen er jeg derimot mer kritisk til.

12.Kua mi jeg takker deg.
De færreste barn i dag har en egen ku de kaller sin.
Melka kommer fra Rema 1000, og ikke alle barn drikker melk til maten hver dag. Vi har mange med lactose allergi. Vekk med sangen.

13. Gutter og jenter.
Bordvers synes jeg er en fin skikk. Også det å vente på tur og vente til alle er klare. 
Det eneste jeg kan ha å utsette her er at det burde vel være med noen ord om alle de som verken er gutter eller jenter, Altså Hen-kjønnet.

14. På låven sitter nissen.
Vel. Det er muligens dumt å tro på overtro som Nisser, og allergiproblematikken rundt pelsdyr, grøt og høysnue berørte jeg vel i forrige innlegges lenger opp,  Men jeg liker nissen og synes sangen er en viktig del av vår kulturarv. Kjære snille forskere; kan vi ikke beholde den selv om det sikkert er 1000 gode grunner til å kutte den ut?

15. Alle barna klapper
Flott bevegelses sang jeg ikke ser problematikken rundt, annet enn en del støy når alle barna hopper samtidig som de synger med høy skingrende stemme.  

16. Ro, ro, ro din båt.
Få barn av i dag ror.  De fleste båter har motor. “ta din åre fat” er vel en ganske gammeldags formulering. Men barna har da sikkert vært en tur over  Kattegat så bereiste som dagens barn er.

17. Nede på stasjonen
Sang som fremdeles er i tiden, se hva jeg skrev om hjulene på bussen og kollektivtrafikk. Mulig lokføreren ikke sveiver på et håndtak, men dette er en detalj de fleste barn også i dag har et forhold til.

18. Tommelfinger, tommelfinger
Vel, de fleste barn av i dag har da fremdeles fingre, og skal jeg tro min gamle far så får ungene flere og flere tommelfingre for hver generasjon, så da er vel saken hyperaktuell.

19. Santa Lucia
Regner med at den kun synges en dag i året + noen øvelser i forkant. En nydelig tradisjon.  Ingen øyne er tørt.  La oss beholde sagen. La barna gjerne lære å synge den på italiensk for min del, bare jeg får beholde den tradisjonen.

20. Alle killebukkene
Vel. Ingen av barna  har kanskje et forhold til killebukker, barn løper ikke lenger rundt og spør om andre barn er hjemme. Alt må avtales i forkant og tiden for spontane leke-besøk er forbi. “Hjemme” er vel og et komplisert begrep for barn med to “hjem”. For selv om barna ikke er hos Mamma når killebukken kommer, så kan de være jo “hjemme” altså “hjemme hos pappa”…Sangen kan strykes.

Så kjære forskere. “Alle Killebukkene”, “Kua mi jeg takker deg”, “Olle Bolle”, “Mikkel rev”  og “Bjørnen sover” kan dere fjerne fra barnehagene.

Under tvil også “Ro, ro, ro din båt”, “Gutter og jenter”, “Lille kattepus”, “Med krøllet hale”, “Bæ, bæ lille lam”

“Tommelfinger, tommelfinger”, “Nede på stasjonen”, “Alle barna klapper”, “Hjulene på bussen”, “Hode, skulder, kne og tå”, “God morgen alle sammen”, “Hurra for deg” og “lille Petter edderkopp” bør vi kunne beholde

“Santa Lucia” og På låven sitter Nissen” er jeg villig til å gå i tog eller starte underskriftskampanje for å beholde.
 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg