Mammas gamle strikkejakke.

 

Vi ryddet i klærne til Mamma for noen uker siden. Fordelte hva som skulle arves av døtre og barnebarn, hva som skulle til Fretex og hva som måtte kastes.

Da turen kom til denne godt brukte strikkejakke var ikke avgjørelsen lett. Den er veldig slitt, vasket litt for mange ganger og derfor lettere tovet. Ville nok ikke passe noen av oss. Men kaste den eller gi den til Fretex var vanskelig.

For det var jo jakka til Mamma. Jakka hun strikket da hun var forlovet med Pappa.  Hun begynte på en maken til Pappa. Den gangen de var unge og forlovede. Men Mamma var ikke så veldig glad i håndarbeid og strikking. Jakka til Pappa ble aldri ferdig, men strikketøyet lå bortgjemt et sted i huset i hele barndommen vår.

Jakka brukte Mamma mye. Først var det ei flott strikkejakke som hun brukte stolt sammen med kjæresten, så ble det ei jakke hun tok rundt seg når kveldene ble kalde, når hun skulle en snartur ut etter ved, poteter, sanke dyr som hadde brutt seg gjennom gjerdet og alt det andre Mamma bare fikset. Noen år var jakka også degradert til fjøsjakke. Når Mamma ble eldre hang jakka på ny i gangen og var den jakka som hun slang rundt seg når det var kaldt. Enten hun skulle sitte på trammen, hente ved, avisen eller kjøre barnebarn.

Jeg tok jakka. Sa nølende at jeg kunne lage pute av den. De andre ble lettet, jakka ville leve videre i familien. Vi slapp å gi den til Fretex slik at den ble brukt som putefyll. Men jeg er ikke så veldig flink med håndarbeid. Ligner Mamma der…

En dag tok jeg frem jakka og skulle lage den om til pute. Det hadde vært en grei oppgave. Men jeg klarte ikke. Orket ikke klippe i stykker eller sy om jakka til Mamma. Så jeg hang den opp på knaggen i entreen. Det skal den få henge til pynt og daglig minne meg og de andre her i huset på en Mamma og Mormor som bare hadde et mål i livet.
Det at alle vi som hun var glad i hadde det bra.

 

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg