Engasjement på topp.

Pust med magen. Ryggen skriker og det var en relativt slitsom dag i går. 7 timer sittende i en møtesal var helt klart ikke det ryggen min trengte, men du hvor morsomt det var.  Om det var så smart å kaste seg inn i en debat med en av Arbeiderpartiets representanter på lokalavisas fb side etter at jeg egentlig hadde gått til sengs i går kveld er jeg litt mer usikker på i dag. Men det gjør noe med meg når noen velger å føre en politisk debatt med å spre om kanskje ikke direkte løgner så i det minste litt unøyaktige påstander om andre partiers politikk. Ja, jeg vet det er valg i år men likevel.

Vel, gårsdagen var en engasjerende dag. Det får ikke hjelpe at jeg havnet helt nede på en 19. plass her på bloggtoppen. Jeg hadde viktigere ting enn blogg å ta meg av.

En av målene med denne bloggen er jo å skildre hvor engasjerende og gøy det kan være å drive med lokalpolitikk, så i dag lar jeg toppbloggerne være i fred og gir dere heller litt innblikk i politisk arbeid. Hva brukte vi disse 7 timene på kommunestyre egentlig til?

Den første timen, fra 13 til 14, hadde jeg og hun andre fra Rødt satt av til et lite formøte. Vi har gått gjennom sakene på et åpent styremøte i Rødt i forkant og fått innspill fra medlemmer som ikke sitter i kommunestyret og fordelt litt hvem som sier noe på de sakene vi ønsker å ta ordet på. Det er likevel greit med en prat i forkant av møtet. Se at man har fått med alle poeng, og hvis vi skal opp begge to i en sak fordele hvem som sier hva. Vi behøver jo ikke gjenta hverandres argument.

Så var det satt av en time til orienteringer. I går fikk vi orientering om Buskerudmuseene, videre var det informasjon om BUA, de som låner ut sport- og friluftsutstyr i kommunen. Det siste vi fikk orientering om var et prosjekt for å skape heltidskultur i kommunen. Noe som medførte dagens første tur på talerstolen for min del. Arbeidslivspolitikk er alltid interessant.

Så var det middag. Det formelle møtet begynner klokka 16. Mange politikere kommer rett fra ordinært arbeid derfor er det mat. Siden vi for tiden har møtene på Klækken Hotell fordi kommunestyresalen bygges om får vi middag. Blir nok litt mer normal kommunal mat neste møte når vi er tilbake på rådhuset.

Jeg skal ikke gå gjennom hele sakslista her, bare nevne de jeg fant engasjerende. Veldig mange saker blir enstemmig vedtatt uten at noen har behov for en tur på talerstolen. Noen ganger føler folk behov for å gå på talerstolen selv om det er enighet i salen. Markere hvor viktig denne saken er for deres parti eller komme med snå endringer eller tillegg som alle stiller seg bak.

Den første saken som engasjerte meg var et såkalt grunngitt spørsmål fra en av utbryterne fra Frp som nå er uavhengig. Han lurte kort fortalt på hvordan det står til med eldreomsorgen på Ringerike, sett i lys av Brennpunkt dokumentaren vi vel alle kjenner til. Gode spørsmål. Ikke fult så godt svar fra ordføreren som må svare ut disse spørsmålene (med hjelp av administrasjonen).  Hvis jeg begynner å skrive om eldreomsorg blir dette innlegget laaaangt! Så jeg sparer dette til et eventuelt senere innlegg og hopper raskt videre. På grunngitte spørsmål har ingen andre lov til å kommentere eller komme med spørsmål. Hadde man hatt lov til det hadde garantert både jeg og flere med meg hatt behov for å gå på talerstolen for å understreke hvor opptatt akkurat deres parti er av eldreomsorgen.

Første sak som vakte litt engasjement var saken om Godtgjøringsforskriften som skal sendes ut på høring. Den har jeg skrevet om i innlegget Penger og politikk.  Debatten i denne saken overrasket meg. Flere partier ble virkelig indignert over at vi i Rødt og Senterpartiet ønsket å debattere hva som skulle stå i dokumentet som skal ut på høring. Den debatten hadde de ikke tatt internt i sine partier, det var både Høyre og Arbeiderpartiet relativt tydelige på. Skulle vi debattere det så måtte de minst ha en times gruppemøte først. Vi kunne jo bare komme med våre høringssvar i høringen og så skulle jo saken debatteres etter høringen. Jeg var vel omtrent overtydelig da jeg entret talerstolen for tredje (?) gang i denne saken og sa at jeg var lei av at vi som politikere ble idioterklært i kommentarfeltet på diverse media, og å sende ut en høring hvor vi foreslår mer penger til oss selv bare ville bidra til mer politikerforakt. Jeg tror få skjønte det poenget. Det skremmer meg!

Selvsagt gikk flertallet for å sende forslaget ut på høring uten å foreta endringer. Så får vi se da, om politikerne er villige til å bevilge arbeidspenger til seg selv når publikum har fått sagt sitt og saken kommer til behandling i mai eller juni. Etter den debatten  som egentlig ble relativt hissig følte alke for en liten pause. Vi hadde sittet i møtesalen i en god time etter middagen. Det var jo flere saker som var blitt behandlet uten den store debatten.

Etter ti minutters pause og litt påfyll i kaffekoppen var vi klare for neste sak. Også der ble det litt debatt. Vi var liksom blitt varme i trøya.  Saken gjaldt ei gate ved idrettsparken. Uenigheten var om man skulle starte oppgradering nå eller se hele området i sammenheng. Mulig rimeligere å ta alt under ett og kanskje unge for mange tilleggsopplysninger? Vi var usikre på hva vi mente men støttet utsettelsen.  Det fikk ikke flertall.

Så var det syv saker uten debatt før vi gravde opp en gammel stridsøks.  Fylket vårt, Viken, skal jo splittes opp igjen og de gamle fylkene Østfold  Akershus og Buskerud skal gjenoppstå. Skal Statsforvalterembedet (tidligere fylkesmann) også deles opp igjen? Her står jo uenigheten mellom de som vil ha store regioner og store enheter mot oss som ønsker at embedet skal følge fylkesgrensene. Dette er jo ikke noe vi avgjør  kommunen skal bare komme med sitt synspunkt. Det er jo mange kommuner som skal ha en mening. Flertallet hos oss gikk for at til tross for at vi blir Buskerud om 11 nmåneder skal vi ha felles statsforvalter med de gamle Vikenfylkene pluss Oslo.  Vi får se hva det endelige resultatet blir når alle kommunene får sagt sitt.

Nå hadde vi bare noen få saker igjen. Kun en førte til debatt. Skal Rådmannen fremdeles være Rådmann eller skal vi gå over til tittelen Kommunedirektør? MDG varcde første på talerstolen. Begge MDG representantene ba om ordet. Saken var viktig for dem. Selvsagt skulle vi gå vekk fra Rådmann tittelen og gå over til den kjønnsnøytrale tittelen Kommunedirektør var deres budskap.  De to neste på talelista var oss to fra Rødt. Saken var like viktig for oss. Men vi ville IKKE gå for Kommunedirektør tittelen.

Jeg tok utgangspunktet i saksfremlegget. At de brukte likestillings- og diskrimineringsloven som argument for at en hvit middelaldrende etnisk norsk mann skulle få en direktøtittel fant jeg noe spesielt. Jeg mener og at tittelen Kommunedirektør gir et feil signal om hvem som er øverste ledelse I en kommune. Kommunedirektøren og hans ledergruppe, eller Ordfører og kommunestyre. Ut fra titlene er det lett å anta at direktøren er øverste leder.

Hun andre fra Rødt fulgte opp med å si at vi ikke likte direktørtittelen fordi det ga signaler om NPM, bedriftsøkonomi og konserntanken. Det er forskjell på å lede en bedrift og å forvalte kommunale tjenester. Hun lanserte tittelen administrasjonssjef.

Vel, det ble Kommunedirektør fra nå av. Rådmann kan puste lettet ut. På neste samling med de and som har den øverste  ledelsen av administrasjonen i kommunene kan han tittelere seg som direktør han og. Men det var relativt mange som støttet opp om at vi fremdeles skulle kalle stillingen Rådmann, selv om det ikke ble flertall.

Så bar turen hjem til Drømmehuset. Etter en matbit og litt prat med de hjemme krabbet jeg til sengs før klokka var 21. Ryggen var så vond. Der oppdaget jeg at et leserinnlegg om eldreomsorgen som en annen fra Rødt og jeg hadde skrevet nå sto på trykk i nettavisen til lokalavisa og at en representant fra Arbeiderpartiet hadde kommentert at vi i Rødt hadde stemt mot opprettelse av flere sykehjemsplasser. Det vi har stemt mot er å rive Hønefoss sykehjem fir å bygge nytt i stedet for å rehabilitere bygget. Ja, nybygg vil gi flere plasser. Men alle er enigecom at vi trenger to sykehjem. Totalt antall plasser er vi og uenige om, men det er ikke vi i Rødt som ønsker det laveste antallet. Så da avsluttet jeg dagen med litt debatt på fb frem til jeg sovnet.

 

 

 

3 kommentarer
    1. Takk, følte at jeg var med på innover og utover pust. Fryktelig lange møter, være på jobb først og så 7 timer..Da hadde jeg gått rett i bakken!

      1. informasjonsmøte og gruppemøte var i normal arbeidstida Altså før 16. Møtet var ferdig rundt klokka 19. Men lenge nok det hvis en har vært på jobb først. Det lengste jeg har vært med på at et møte har vart er til 23.30. Den siste saken vi avgjorde da var om vi skulle selge en del av aksjene våre i det lokale kraftselskapet. Ordfører sa “De som er enig i salg forholder seg i ro. De som er i mot viser det ved stemmetegn” Vi vedtok å selge og jeg har alltid (litt humoristisk) lurt på om noen av de som “forholdt seg i ro” i realiteten hadde sovna.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg