Kul tur, eller kanskje mer kultur…

Det ble ikke noen kjapp tur på hytta. Vi måtte ha tatt det som en dagstur, og det orker jeg ikke. Men i løpet av uka skal vi få tatt en tur opp dit med overnatting. Antakelig først til neste helg. Skal se an været litt.

Tur ble det likevel. Selvsagt de obligatoriske turene med Charlie Chihuahua, og så dro vi på Ringerike museum.

Det er slik tror jeg for de aller fleste at museum det er noe man er på når man er ute og reiser, museum i nærområdet blir det til at man sjelden besøker. Sånn er det og med oss.

Men i dag tok vi altså turen ut til Norderhov gamle prestegård. De kunne lokke med en litt spesiell dag med fokus på 1700-tallet. Og de lokket med at vi skulle få smake 1700-tallsmat, lære om 1700-talls klær og å få med oss lukter og lyder fra den tid. Noe for alle sanser der altså.

Maten vi fikk smake på inne på det gamle kjøkkenet var matretter etter en gammel kokebok eller kanskje rettere sagt oppskriftssamling som kom fra Jørgen Moe sin oldemor oppr fra Gudbrandsdalen! På bildet er det Blomkål og kyllinggryte som lages. Det luktet og smakte godt! De hadde og hvetekake med rosiner, marengs og en kake med gelé. Det var nok ikke husmannskost på 1700-tallet, men met mat for geistlige og fint-folk.

Det var nok drakt-avdelingen som jeg fant mest interessant. Og en vert som snakket ivrig om de tre kvinnedraktene du ser på bildet.  Det er modeller han har sydd etter gamle drakter funnet her i området. Både valg av stoff, snitt og detaljer hadde han mye historie å fortelle om. En slik formidler som du bare har lyst til å stå og lytte til lenge. Mannen heter Fridtjof Rudstaden og driver bunadverksted hvor han syr bunader etter mønster av gamle drakter men med litt mer personlig vri i valg av stoff hvis jeg forsto han rett. Utrolig interessant.  Jeg har jo vokst ut av bunaden min for over 25 år siden, og har lekt litt med tanken på rn ny folkedrakt. Mulig jeg må en tur til Helgelandsmoen å snakke mer med denne mannen.

De hadde en minst like entusiastisk formidler som snakket om byklær, da mest til menn, med flotte frakker, parykker, kortbukse og strømper med monogram. Interessant det og.

Det ble og spilt en liten konsert på 1700-talls instrumentene langeleik og Kravik-lyre.

Siden vi nå var på museet tok vi jo også turen opp i andre etasje. Der har de en utstilling om Hjemmefronten under andre verdenskrig. Midt i blinken for Gsmle Gubben Grå, jeg er litt metta av den tidsepoken.

Mer interessant var utstillingen om Jørgen Moe. Han var jo født på Moe gård ikke langt herfra. Dere vet han som samlet folke-eventyr sammen med Asbjørnsen.

Her ser dere interiøret til Jørgen Moe. Alle møblene og maleriene i dette rommet og et rom til har vært i hans eie.

Det hang msnge malerier på veggene her, og jeg undersøkte samtlige. Spent på om jeg kunne finne noen som var malt av Peder Aadnes. Det hadde vært gøy. Det var det desverre ikke. Det var heller ingen malerier av Eilif Petersen, men det hadde jeg liten tro på og.

Det var noen flotte portretter av prester i gangen oppe. Jeg spurte verten som sto der hvem de var og om hun visste hvem som hadde malt de. Det visste hun ikke. Ikke virket hun som om hun var så veldig interessert heller.

Søndagsturen i dag ble en kultur-tur. Det var koselig med en tur på museet. Det er år og dag siden jeg var der sist. Jeg ser av programmet til museet at de skal ha et foredrag en kveld i oktober som heter Politiske bønder – fra Gudbrand Tandberg og Engebret Moe til Marcus Thrane.  Det høres ut som et foredrag jeg kunne ha interesse av å høre. Kanskje blir det ikke så lenge til jeg besøker museet igjen.

9 kommentarer
    1. Der hadde jeg likt meg altså!🤩
      Elsker gamle folkedrakter.🥰
      Det var nok ikke husmannskost dere fikk servert skjønner jeg.
      Musikermannen hadde nok kakket seg på lag med Gubben og sett på utstillingen fra krigen han også.😅

    2. “Det lysnet i skogen, da ilte jeg frem. Snart stod jeg der hvor bakkestupet skråner”. Besøk på museum krever god tid!

            1. Det var en gang i forrige årtusen 🙂 Da tilbragte jeg et skoleår i Askveien. De gangene jeg var nede i byen kan telles på to hender.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg