TarteTatin er i følge myten oppkalt etter søstrene Stephanie og Caroline Tatin som drev hotell Tatin i Lamotte-Beuvron, 169 km sør for Paris på 1880-tallet. Det er flere myter om tertens opprinnelse, men den vanligste er at Stéphanie Tatin, som sto for det meste av matlagingen, ble overarbeidet en dag. Hun begynte å lage en tradisjonell eplepai , men lot eplene koke i smør og sukker for lenge. Hun luktet brenningen og prøvde å redde retten ved å legge konditorbunnen oppå pannen med epler og fullføre kokingen raskt ved å sette hele pannen i ovnen. Etter å ha snudd opp-ned terten, ble hun overrasket over å finne hvor mye hotellgjestene satte pris på desserten.
Tarten ble en signaturrett fra Hôtel Tatin. Forskning tyder på at mens tarten ble en spesialitet for Hôtel Tatin, satte ikke søstrene seg for å lage en “signaturrett”; de skrev aldri en kokebok eller publiserte oppskriften sin; de kalte det aldri tarte Tatin . Den anerkjennelsen ble gitt dem etter søstrenes død.
Opprinnelig ble tarte Tatin laget med epler, men kan også lages med pærer, bananer, kveder , fersken , ananas , tomater, annen frukt eller grønnsaker, for eksempel løk. Og det var nettopp det jeg gjorde i går, lagde en Tarte Tatin med løk. Oppskriften fant jeg i Vinbladet 03.2024, og så lagde jeg min egen vri på den.
Jeg tok en god del forskjellige løk og kuttet opp i skiver. Det var vanlig gul løk, sjalottløk, noen vårløk og et par typer løk som jeg fant på Krone, den internasjonale matbutikken i Hønefoss.
Så smeltet jeg 70 g brunt sukker i ei steikepanne, og la løken opp i sukkeret og begynte å karamellisere løken mens jeg tilsatte 50g smør og 0,5 dl madeira etter hvert. Saltet og pepret løken og slang oppi noen stilker med frisk timian. Det tar ca 20 minutter å få løken godt karamellisert.
I mens jeg passet på løken tok jeg et par plater butterdeig og kjevlet ut slik at det passet til steikepanna sånn noenlunde og prikket butterdeigsleiven godt med gaffel. dekket så løken med deigen mens løken koker, (når løken er ferdig karamellisert) penset deigen raskt med sammenpisket egg, og satte hele steikepanna inn i steikeoven som var forvarmet til 180 grader.
Etter 20 minutter var tarten ferdig, og da kom det jeg måtte ha hjelp til. Steikepannen må ut av ovnen og snus raskt over på en tallerken med en gang slik at karamellen ikke stivner og løken henger igjen i panna. Gamle Gubben Grå klarte det utmerket, og ikke så mye som en liten løk- eller sukkerbit ble hengende igjen i panna mi!
Så drysset jeg litt mer frisk timian over, og serverte retten sammen med en salat bestående av salat, spirer og reddiker. Den hadde fått en dressing laget av sherryeddik, sennep, olivenolje, salt og pepper.
Jeg likte retten, men det var nok mer en smårett eller forrett enn en fullverdig middag. Det ble muligens litt søtt, og man trengte i grunn godt med salat til. Også for å ha noe til å veie opp for det søte. Jeg synes spirer og reddik fungerte bra, ville kanskje hatt en salat med litt smak som ruccola eller endive… Men en helt grei smårett med en morsom historie.
Se der ja 😊mat 😂😂har lagd løkkompott to ganger som jeg har servert til potet/skinke kroketter og friterte løkskiver. Det er godt. Så å ha det i en terte som tilbehør, høres godt ut
Ja, eller som en enkel kveldsrett. Løk er godt.
Det så godt ut, har faktisk aldri prøvd å karamellisere løk før 😛
Det var godt, men litt søtt.
Det så jo godt ut, litt annen type av vår løksuppe tenker jeg.
Jeg ville hatt brød til og salat ja.
Brød hadde nok gjort seg.
Jeg elsker løk. Denne retten høres fantastisk god ut. Dessuten Tarte Tatin som du beskrev først er også helt vidunderlig godt.
Jeg har bakt Tarte Tatin en gang tidligere tror jeg, eller mulig det er GGG som bakte den.
Men forsøk varianten med løk, også utrolig godt.
Har aldri laget noe slikt selv om jeg er glad i løk. Det er forresten tid for meg med middag nå og stekte opp rikelig med fisk og fiskekaker i går så jeg har til to dager men nå satte du meg på å steke løk til, passer veldig godt men det blir i all enkelhet😀
Løk er godt. Du må prøve denne en gang.