Så har det skjedd igjen.

På ny står en minister frem og er så lei seg, så lei seg.  Ola Borten Moe denne gangen.

Det er en situasjon jeg veldig gjerne skulle unngått og jeg beklager det her på det aller sterkeste, 

Jeg er litt usikker på hva han beklager, og hvilken “situasjon” han veldig gjerne skulle ha unngått. For har han ikke kjøpt de aksjene med vitende og vilje? Hvis det var det kjøpet som er “situasjonen han veldig gjerne skulle ha unngått” ja da burde han vel bare ha latt være å kjøpe de aksjene. Altså er det en situasjon som ikke bare har “dukket opp”, men en situasjon han med vitende og vilje har gått inn i. Den kunne han ha unngått hvis han hadde ønsket.

Så ut fra det trekker jeg den slutning at den situasjonen han veldig gjerne skulle ha unngått er at han har blitt tatt med buksa nede. Det situasjonen han veldig gjerne skulle unngått er at det ble oppdaget at han brøt habilitetsreglene for regjeringsmedlemmer og kjøpte aksjer han ikke burde ha kjøpt, og det på et svært gunstig tidspunkt.

Å be om unnskyldning ved å si at du skulle ønske du ikke hadde blitt ferska høres ikke for meg ut som en spesielt formidlende omstendighet.

Det er ikke bare et aksjekjøp han har foretatt de siste årene han innrømmer at har vært brudd på regjeringens retningslinjer. Så hva er det han beklager? At han ikke har satt seg inn i retningslinjene som følger med rollen som statsråd? Eller det faktum at han har blitt tatt for brudd på reglene?
Jeg klarer ikke helt å se at det skal være en formidlende omstendighet at man som forskning. og høyere utdanningsminister ikke evner og sette seg inn i “stillingsinstruksen” for egen stilling. Hvis du ikke har evner eller vilje til å sette deg inn i din egen stillingsinstruks, hvordan kan du da ha evner til å sette deg inn i relativt komplekse spørsmål om høyere utdanning og forskning?

La oss dvele litt mer ved sakens kjerne og rollen som minister, altså som en del av regjeringsapparatet.

Borten Moe brøt regelverket da han i januar var på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uka før kjøpte han aksjer for over 400.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 av Nammo.

Jeg håper Borten Moe mens han var minister var klar over hvilke saker som skulle til behandling på regjeringsmøter han deltok på. Jeg regner og med at regjeringsmedlemmer har så stramt program at slike regjeringsmøter er planlagt og lagt inn i kalenderen i god tid. Så hvis regjeringen på et regjeringsmøte uka etter skulle ha et møte om en milliardkontrakt som gjaldt våpenkjøp, så burde Borten Moe ha kunnskap om et mulig kjøp da han kjøpte aksjer i våpenindustrien for en halv million.

Jeg ser at han beklager at han deltok på regjeringsmøtet. Jeg vil anta at som regjeringsmedlem er jobben din å delta på regjeringsmøtene så sant du ikke er opptatt med tjenestereiser eller andre oppgaver i tråd med minister-rollen
Borten Moe ber om unnskyldning for at han gjorde jobben sin, men ser ikke at det er aksjekjøpet som er problemet. Ikke at han deltok på regjeringsmøtene.
Han kalte seg ikke inhabil ikke da, og heller ikke to måneder senere da regjeringen økte, og vedtok å øke rammen for våpenkjøpet – og indirekte mulig fortjeneste for Borten Moe.

Han burde ikke ha kjøpt aksjene. Når han hadde gjort det burde han ikke ha “unnlatt å delta på møtene” men erklært seg inhabil. Hatt en åpenhet om hvorfor han ikke deltok på møtene.

Dette er den tredje habilitetsaken til regjeringen bare i sommer. Det er vel en knapp måned siden det måtte gå en minister sist. Hva slags mennesker er det vi har valgt til å styre landet?

Nei, jeg har ikke glemt at egen partileder ble tatt for tyveri av solbriller tidligere denne måneden.  Dette er ikke forsøk på å skåre billige valgkamp-poeng.
Men alle disse sakene, både habilitetssakene og solbrilletyveriet er på å skape politikerforakt. Før det har vi hatt en haug med stortingspolitikere som ikke klarte å vite hvor de bodde og som trikset med pendlerboliger og reiseregninger.

Når den ene slike saken etter den andre dukker opp danner det seg et bilde av at de som er valgt til å styre ser på seg selv som hevet over samfunnet. Hevet over lover og regler. Sånn skaper politikerforakt. En forakt som ikke bare rammer politikere i regjering og på storting, men også oss som driver politikk helt nede på lokalplan.
Når det dannes et slikt bilde hos den vanlige mann og kvinne, hvordan skal vi da få de rette folka til å engasjere seg politisk? De som har lyst til å drive politikk fordi de ønsker å være med på å styre samfunnsutviklingen i den retning man mener er riktig, ikke bare de som søker seg til politikken fordi de søker makt og posisjoner og bidra til egen vinning.

For hver slik sak som dukker opp får jeg litt mindre lyst til å stå på valgkampstand på torget. Til å stikke frem hodet og si at jeg driver med politikk og stiller til valg.

Ole Borten Moe har trukket seg som minister mens jeg har skrevet dette innlegget. Han har og kunngjort at han trekker seg som Senterpartiets nestleder og at han ikke tar gjenvalg til stortinget i 2025.
Denne beslutningen kom Borten Moe til etter en samtale med Støre etter hva jeg forstår.

Det er avgjørende at folk har tillit til de avgjørelsene regjeringen tar. Konsekvensene denne saken har for tilliten til ham og regjeringen, er ikke forenlig med at han fortsetter som statsråd. Konklusjonen er at han trekker seg som statsråd. Det er en beslutning jeg støtter, sier statsministeren.

Mer tydelig enn dette sitatet hentet fra E24 kan vel ikke Statsministeren være?

Hvorfor sparker jeg en mann som sikkert har en tung dag i dag?
Han er en et erfarent regjeringsmedlem. Han satt som minister også i Stoltenbergs andre regjering. Han har hatt mer enn god nok tid på å lese seg opp på reglene for regjeringsmedlemmer. Han kom inn på stortinget etter valget i 2005. Før det hadde han 10 år i bystyret i Trondheim han har hatt nesten 30 år på å sette seg inn i hva habilitet betyr.

Jeg kan føle med Borten Moe i kveld. Forstå at han har en tung dag. Men jeg synes ikke synd på han. Han går som følge av at han bevisst har valgt å ikke forholde seg til regelverket og opptrådt på en slik måte som ødelegger tillitten ikke bare til regjeringen men til alle politikere og hele det politiske systemet.

 

 

 

 

6 kommentarer

    1. Takk for fint innlegg, ble klokere av å lese dette.
      For meg så virker det som når man får makt så går vettet ut…Synes synd på Støre om dagen jeg.

    2. Traff spikaren på hovudet – takk for lesverdig oppsummering! Tankevekkende saker der i toppolitikken, alvorlege saker som kjem fram.

    3. Politikerforakt er blitt politikerhat 😡

      Våre folkevalgte som er valgt på grunn av vår tillit til dem er blitt våre folkefiender 😡
      På grasrota skjer det ting som de virkelighetsfjerne sjefene bør få med seg,men de er så arrogante og selvgode at det er til å spy av 😡

      Politikken som føres i dag ( bare en videreføring av politikken fra i går – uavhengig av hvem som har styrt) er svært uheldig for alle – også for kapitalistene,de bare får merke det litt seinere enn alle oss andre.
      Det er TRE ting denne regjeringen kunne ha gjort uten å bruke mer energi på det enn et pennestrøk og som hadde gjort livet og hverdagen mye bedre – hvorfor gjør de det ikke ……

      Moxnes stjal et par briller,på videoen ser det svært profesjonelt og målbevisst utført,det er uansett på et helt annet nivå enn den siste avsløringen,han som prøver å tjene seg rik på krig og elendighet og (etter det eg har hørt) er det flere på tinget som har fått,arvet,skaffet seg sin formue nettopp på krig og elendighet – blodpenger spør du meg – eg personlig ville ikke hatt en krone på et sånt grunnlag 😡

      Kommer ikke unna «vindmøiieparker « heller,hvordan kan man kalle det klimavennlig med tanke på rasering av natur,fauna og maritimt liv…..

      Ellers har eg SVÆRT mye eg skulle sagt om politikk,samfunn osv generelt….. Og,en ting som er verdt å tenke over : politikerforakt er IKKE det samme som å ikke interessere seg for politikk.

      Hilsen synskepeggy.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg