Vi skriver 2015…

Siden vår kommunestyregruppe består av kun en person, er veien fra vararepresentant til gruppeleder forholdsvis liten.  I går måtte jeg derfor stille opp på et gruppeledermøte i i rådhuset.

Etter at velgerne har avsagt sine stemmer, man har tellet opp stemmene og sett hvor mange representanter de enkelte partiene har fått, blitt enige om hvem som skal ha ordfører og varaordfører og hvem som skal ha samarbeidsavtaler med hvem er man kommet til oppgaven med å finne ut  hvem som skal sitte i de forskjellige råd og utvalg. Posisjonen, altså de partiene som sitter med makta får sine antall medlemmer og opposisjonen får sine – og så må man ivareta kjønns-balansen.  Selvsagt ønsker alle partier også å sikre seg viktige posisjoner og ivareta enkeltmedlemmer og deres kompetanse/ interessefelt/ krav.

Egentlig skulle denne jobben vært ferdig til kommunestyremøtet forrige torsdag.Men siden posisjonen ikke hadde ivaretatt kjønns-balansen i Hovedutvalget for Miljø og areal og i kontrollkomiteen, var akkurat disse to utvalgene blitt utsatt, og derfor satt vi her på gruppemøte en fredag ettermiddag.

Selvsagt ar det mangel på kvinner i disse komiteene. Ringerik-spolitikken har jo i alt for stor grad bestått av menn med måne, og når man velger medlemmer av hovedutvalg og komiteer behøver man ikke skjele til hvilke representanter velgerne har valgt inn i kommunestyre, her står partiene fritt  til også å belønne medlemmer for lang og tro tjeneste eller hederlig innsats. (Det er vel derfor jeg fikk en plass i Hovedutvalget for Helse og Omsorg …)
Det var ynkelig å høre på hvordan gruppelederne i posisjons-partiene satt og unnskyldte/ bortforklarte seg.  Alle menn, selvsagt.(Arbeiderpartiets kvinnelige gruppeleder sto fast i bilkøa på E16,)  Kr.F skyldte på “de store partiene”.  Høyre skyldte på  Venstre, og Venstre syntes det var blodig urettferdig, siden de kun hadde fått to plasser og beskjed om å stille med 2 damer.  2 damer av 2 mulige, 2-0 liksom. Klart urettferdig.   (Vel, vi har ikke mange representanter noe sted. I alle utvalg og komiteer har vi en fast og noen vara. Men av våre 4 representanter er 4 kvinner – uten at jeg tror noen av mennene på vår liste finner det nevneverdig urettferdig..)
Nå ønsket posisjonspartiene litt hjelp og velvillighet fra oss i opposisjon. Kunne ikke vi erstatte en av våre menn i de to nevnte utvalg med en kvinne? 

MDG er litt grønne når det gjelder slike ting, så de sa at  hvis posisjonen ville gi bort en plass til oss, klarte vi sikkert å finne en kvinne til å fylle plassen. Men det var ikke helt det de hadde tenkt seg.
Senterpartiets gruppeleder som er mer erfaren, og i tillegg har lest kommuneloven forklarte opposisjonen at det kunne vi deverre ikke, da vår liste, våre representanter, alt var valgt og besluttet av kommunestyret.  Så dette ar utelukkende posisjonens problem.  

Jeg tror ikke at det egentlig er mangel på gode kvinnelige kandidater fra noen av de fire samarbeidspartiene.Det finnes dyktige kvinner i alle partiene.Jeg tror bare at det  er noen av de mange mennene som er vanskelige å skyve til side for å plassere en kvinne der i stedet.   Dette inntrykket ble forsterket da det  under “brain-stormingen” for å komme til en løsning, kom frem at en løsning selvsagt kunne være å øke antall medlemmer i hovedutvalget med 2 personer (en fra posisjonen, og en fra opposisjonen antar jeg) Men dette ville jo koste merr, da de to nye representantene jo selvsagt også ville ha krav på møtegodtgjøring.   Å øke kostnadene til de folkevalgte ytterligere nå etter alt bråket det ble da de økte satsene i våres er vel ikke helt smart.

Det skal bli spennende å se på kommunestyremøtet på torsdag om posisjonen har funnet en løsning. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg