Folk er forskjellige…

Jeg leser at Vibbedille har vært ute på tur. Ikke noe nytt i det. Dama spretter rundt på tur nesten hver eneste dag, har blitt skikkelig flink og sikkert sprek det siste året. Det er både inspirerende og imponerende.  Så dette innlegget må ikke ses på som kritikk, men mer som en refleksjon over hvor forskjellige vi folk er.  Den ene måten å tenke på en ikke mer riktig enn den andre.

Reflekterer litt over at jeg føler for å ha en Trigger Warning i dette innlegget, akkurat som Mimir Kristjanson og Sofie Marhaug har i sin siste bok Hjelp, de drar til Sveits! Det er bare det at når denne kjerringa skal uttale seg om trening og helse, ja da kan jeg fort bruke ord og uttrykk som enkelte i denne lettkrenka verden kan føles som støtende.
Nå er det ikke først og fremst Vibbedilles reaksjoner jeg frykter,  men mer mennesker som har som hobby å bli krenket på andres vegne.  Så jeg skriver som Sofie og Mimir; Fremfor å fjerne støtende innhold av denne typen vil jeg oppfordre leseren til å huske at bare fordi man lar seg krenke (på andres vegne), så betyr ikke det at man har et poeng. 

Vibbedille tar på seg oljehyre, snører sin sekk og vandrer med freidig mot en 7 km tur for å kjøpe Redbull til sønnen sin.
Jeg er sikker på at mine barn ville ha vurdert mentalundersøkelse av meg hvis jeg hadde labba de 12 km tur/ retur ned på Kiwi for å kjøpe Redbull til en av de. Spesielt hvis det hadde vært til Yngste Sønn som fremdeles bor hjemme. Han har både bil, førerkort og tjener egne penger. Så hvorfor var det jeg som skulle ta turen? Og det attpåtil til fots?
De uten førerkort hadde nok og fått beskjed om å ta beina fatt selv.

Før du hamrer løs i kommentarfeltet og slår fast mine elendige evner som mor, så er det utrolig mye jeg kunne ha gjort for mine barn. Også kjøpe Redbull.
Det er den labbinga, altså å vandre flerfoldige kilometer for å handle energidrikk, jeg reflekterer over at jeg aldri ville ha gjort.

Folk er forskjellige, og enda rarere skal det i mine øyne bli. For hva er det Vibbedille tenker på der hun vandrer av sted?
Jo hun vurderer å kjøpe seg vektvest for å få litt mer utbytte av sånne “flate” turer uten særlig motstand på noe vis. 
Jeg er helt sikker på at hvis jeg hadde vandra fra Kiwi nede i Hønengata og oppover Henshellinga mot Drømmehuset, en høydeforskjell på rundt 100m på de 6 km, så hadde nok vektvest vært det siste jeg savna. Spesielt hvis jeg hadde en ryggsekk full av Redbull på ryggen, og var kledd i en tung oljehyre.

Vibbedille lurer på hvordan det er å gå med f.eks 10 kg vest kontra 10 kg sekk. Og spør om noen har noen erfaringer.
Her har jeg nok ikke stort å bidra med. Det nærmeste jeg kommer en vektvest er de gamle blyfrakkene på røntgen. Jeg ville helt klart foretrukket ryggsekk enn å vandre opp Henshellinga i blyfrakk. Men nå tror jeg slike vektvester sitter langt bedre på kroppen enn en blyfrakk. Ja og så kommer det jo litt an på ryggsekken og hvor godt tilpasset den er….

Kjenner at problemstillingen ikke engasjerer meg så veldig. Til tross for at jeg har gått ned rundt 20 kilo de siste årene føler jeg vel at jeg fremdeles har vekt nok å drasse på og føler ingen trang til å tilføre flere kilo for å få bedre treningseffekt.

Hadde jeg mot formodning og bedre vitende gått til Kiwi og slitt meg opp Henshellinga med en ryggsekk full av Redbull på ryggen ikledd en blyfrakk fra røntgen under ei tung oljehyre ja da hadde jeg ligget som et slakt på sofaen når jeg kom frem til Drømmehuset. Jeg hadde vel knapt orket å kreke meg bort til spisebordet hvis Gamle Gubben Grå serverte middag.
Sånn er det ikke med Vibbedille. Full av energi og tiltakslyst etter spaserturen setter hun i gang med styrketrening så fort hun er innenfor døra hjemme hos seg selv. Så en rask dusj før middag.
Det er som jeg skriver i overskriften, folk er forskjellige.

 

 

11 kommentarer

    1. Jeg er nok midt i mellom. Jeg VIL trene, fordi jeg vet det er bra for kropper som blir eldre. Spesielt. Nå blir vi jo alle eldre. Også de unge. Men du skjønner hva jeg mener. Det merkes mer og mer jo eldre man blir. Og jeg har ikke trent FØR, så vet jeg bør gjøre det nå. Og jeg synes det er gøy også. Og det å gå tur, uansett lengde, er egentlig ganske fint. MEN jeg kunne ikke gått hver dag, ikke topper i alle fall. For knærne/menisken blir verre og verre og stopper meg. Men vektvest kunne jeg prøvd. På rimelig flat tur. Og bedre det enn sekk spør du meg. Bedre fordelt. Nå skal jeg faktisk subbe ned på Sats. For å bli litt bedre rustet for neste langtur…

      1. Trening er selvsagt sunt. Men jeg ville aldri brukt vektvest for å få maksimert treningsutbytte.
        Kos deg på trening, jeg skal straks ut med hundene. Det er min form for trening, og i dag blir det litt “bakketrening” og.

        1. Tur med hunder er absolutt trening. Man må ta det som passer en selv 🙂 Jeg har ikke trent i 50 år. Jeg begynte etter jeg ble 55 😀 Men kjenner nå at jeg trenger det 🙂

    2. Først av alt: Eg er ikkje krenket *Ler*
      Bare for å si det før de lettkrenka gjerne tar til ordet: Redbullen ga meg bare en unnskylding for å komme meg ut 🙂 Men altså…Eg har slitt med skikkelig vonde knær i mange år (Første meniskoperasjon da eg var 16) Mye idrett ødela begge 2…Nå, etter 1 år med toppturer og styrketrening kjenner eg ingenting i knærene lengre. Det er ikkje lenger vondt å gå nedover, endten det er fjellsider eller trapper – Dette var det verste før – Om mulig litt inspo til Frodith og hennes knær 🙂 Knebøy kun med kroppsvekt hver dag styrke de rette musklene til å skjerme knærene, etter hvert knebøy med strikk for litt motstand. Utrolig hva “så lite” kan hjelpe på sikt 🙂

      1. Har aldri sett på deg som lettkrenka.
        Er man litt aktiv merker man fort bedring på alt fra vonde knær til stiv rygg.
        Samtidig har ikke alle vonde knær samme skade, eller slitasje. Så det som funker for en funker ikke nødvendigvis for alle. Men ingen har vondt av å bevege seg. Heller ikke jeg.

        1. Jeg er litt usikker på hvordan knebøy du mener, Vibbedille. Jeg gjør en hvor jeg står med brede med og liksom setter meg ned, på huk, og reiser meg igjen. Uten å bruke hendene 😀 Er det den knebøyen? jeg skjønner nemlig ikke helt når det med strikk kommer inn i bildet. Den jeg snakker om prøvde jeg før med vekt i hendene i tillegg før. Men jeg fikk den ikke til helt, så nå gjør jeg uansett bare med min egen vekt. Jeg trenger noe for å trene menisken. For jeg LIKER å gå tur, lange også. Men det er ikke noe gøy, når jeg blir sittende nesten “skadet” i flere dager etterpå 🙁 I dag ble det kun armtrening.

          1. Ja det er knebøy, for å styrke kneet stopper du på 90 grader, går du dypere sliter du kneet for mye på vei opp. Poenget med denne øvelsen er å øke styrken i lårmuskelen slik at den etter hvert beskytter kneet når du f.eks går ned trapper 🙂 Når eg bruker strikk står eg på strikken, litt vondt å forklare, men eg holder i strikken og løfter den opp på skuldrene på fremsiden når eg så reiser meg i knebøy får eg noe mer motstand 🙂

          2. Knebøy kan gjøres på veldig mange måter. Lat som du setter deg på en stol, før du raskt retter deg ut og opp igjen. Da er du langt nok ned for å skåne knærne og du legger vekt bakover slik at det er lår og rompe som jobber. Den som har vonde knær kan alltid tenke at tåa skal lenger fram enn kneet, uansett øvelser så skåner du knærne. Jeg tar knebøy både med kun kroppsvekt og med vekt på skuldre eller jeg bare holder ei vekt i hendene tett inntil kroppen foran. Knebøy uten ekstra vekt er en av de viktigste øvelsene i følge fysioterapeut som jeg trener med i gruppe ukentlig.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg