Roquefort-terte med løkkompott.

Enten vi liker det ikke går det mot høst. På tide med noen lune retter man kan kose seg med inne.  I dag testet jeg roquefort-terte med løkkompott. Oppskriften har jeg funnet i Vinbladet 04 2023.  Det er en rett jeg fort kan komme til å lage flere ganger, for dette var godt.

Jeg begynte med å lage tertedeigen. 110 g kaldt smør i terninger ble kjørt sammen med 160 g hvetemel, 1 ts salt og 2 ss vann i kjøkkenmaskin til en deig.
Jeg tok i litt mer vann enn det oppskriften tilsa,

Deigen fikk hvile en halv time i kjøleskapet før jeg klemte den ut i en springform.
Det sto at jeg skulle kjevle den tynt og så løfte den med kjevle over i springformen. Jeg valgte å klemme ut deigen i stedet for å kjevle. Jeg synes det går greiere. Kunne sikkert å ha brukt en paiform. Jeg var bare litt usikker på hvor mye tertefyllet ville ruve.

Mens tertebunnen fikk 20 minutter i steikeovnen på 175 grader lagde jeg fyllet. Det var ganske raskt gjort.
200 g roquefort, 3 dl fløte, 2 dl geitemelk (man får faktisk kjøpt det i vanlig matbutikk), 2 eggeplommer og 2 hele egg samt 1 ts salt og litt nykvernet pepper ble blandet kjapt og effektivt i en blender. til ei tyntflytende suppe.

Når tertebunnen var stekt helte jeg fyllet opp i terteskallet og satte formen inn i steikeovnen for å stekes ytterligere 45-60 minutter. Min stekte litt mer enn 60 minutter, men steikeovnen vår slurver litt med temperaturen.
Jeg kunne ha lagt et matpapir over på siste del av steketiden, da hadde den ikke blitt så brun på toppen.
Det har mer å si estetisk enn smaksmessig. Den var overhode ikke brent.

Mens terten sto i steikeovnen lagde jeg løkkompotten. 2 store gule løk ble snittet fint opp. Det ble frest i ei gryte til løken falt litt sammen, da tok jeg på 3 ss honning og det skulle så få en lys bruning i løpet av 10 minutter. Jeg skrudde varmen en del ned, og rørte mye. Litt redd for at det skulle brenne seg. Det gikk heldigvis bra.
Så helte jeg over saften av 3 appelsiner og 2 ss eplesidereddik. Det skulle så koke til mesteparten av væsken hadde fordampet.
Det gikk relativt raskt, så bli ved komfyren.
Så tilsatte jeg 1 ts hel rose’pepper., og lot kompotten stå på ettervarmen på avskrudd plate til terta var ferdig stekt.

Terten skulle kjøles litt ned før du serverer den. jeg valgte å spise min “lun”: Da er det lettere å få fine stykker når terta har stivnet litt mer. Den skal ha puddingkonsistens når du tar den ut av ovnen.

Oppskrifen fant jeg som sagt i Vinbladet, et blad som blir gitt ut av Vinmonopolet. De kommer gjerne med drikke anbefalinger til oppskriftene sine. Her anbefalte de en fransk pæresider. Jeg tenkte at nasjonaliteten til pæra var mindre viktig, og tok en svensk pæresider i glasset i stedet. Det fungerte helt greit, og smakene i løkkompotten, roquefort-terten og pæresideren utfyllte hverandre på en god måte.

Det var anbefalt å ha en bitter salat som endive-salat ved siden av. Det hadde jeg ikke, og den ruccolaen jeg hadde i kjøleskapet hadde “visna” og fristet ikke.  Så det ble uten salat i dag, men ja en bitter salat hadde sikkert vært ok, ved siden av.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg