Sen middag i Drømmehuset.

Fine folk spiser sen middag har jeg hørt, så i går var det nok fine folk som befestet Drømmehuset. Middag ble ikke inntatt før nærmere klokka 20 i går, og det enda vi ikke skulle ha noe mer komplisert til middag enn pølse i brød.

Ja, Eldste Sønn som ble plukket opp da han forlot jobben sin klokka 16 og tatt med hjem til Drømmehuset under lovnad om at han skulle få middag truet med å ta sparkesykkelen ut av bil og strene ned Henshellinga og hjem fordi han var sulten, men ennå lot maten vente på seg.

Årsaken var ikke som mange kanskje tror at det var jeg som sto for matlagningen, og at denne kjerringa er så elendig kokk at hun bruker flere timer på å trekke ei stakkars pølsepakke. Det var riktignok jeg sm sto for matlagningen, men når jeg først slapp til på kjøkkenet kom maten på bordet relativt raskt.

Årsaken var at vi kjøpte ny komfyr i går.
Det var derfor Eldste Sønn ble plukket opp etter jobb og tatt med hjem til barndomshjemmet. Gamle Gubben Grå trengte løftehjelp for å få gammel komfyr ut fra kjøkkenet og ny komfyr inn.

Den gamle komfyren ar vært lunefull ett års tid. Jeg husker jeg tenkte at den sikkert sier takk for seg på julaften med rippa i ovnen og Svigermor på trammen.
Den gjorde ikke det, men hvor varmt det egentlig ble inne i steikeovnen har mest avhengt av dagsformen til komfyren og ikke hvilke grader vi har valgt å sette termostaten på. Noen ganger stekte en Grandiosa på 12 minutter, andre ganger kunne det ta en halv time. Ikke så irriterende med en pizza, mer med andre ting som gjærbakst som skal heve eller kaker som skal stekes.
Varmluftfunksjonen kutta forresten ut for ett par år siden.

Et par av kokeplatene var også lunefulle. De skrudde seg liksom av selv om knotten sto på den temperaturen jeg ønsket. Det burde ikke ta en time å koke en pose frosne grønnsaker.

Min første tanke da komfyren begynte å streike var at det måtte gå på garantien. Komfyren var ikke så gammel, hevdet jeg. Gamle Gubben Grå mente at den nok var litt for gammel for at jeg kunne hevde at det var en garanti-sak.
Når vi sjekket og tenkte litt ga jeg han motvillig rett i det. Vi kjøpte den da Eldste Sønn var baby, altså i 1995, muligens i 1996.

Så i går ble altså en 28 år gammel komfyr byttet ut med en flunkende ny en!! Se bare hvor skinnende rent det er inne i steikeovnen!
Man får glede seg over sitt, selv om det tok tur før jeg slapp til ved komfyren i går.

For først mens Gamle Gubben Grå og Eldste Sønn var borte og byttet komfyr, kjørte bort den gamle og hentet den nye, benyttet jeg anledningen til å ta en skikkelig vask der komfyren hadde stått.

Så når ny komfyr var på plass måtte man ordne noe med støpsel, justere høyde og ikke minst stille klokka. Det var visst veldig viktig for de tre mennene som nå drev på på kjøkkenet. Yngste Sønn var og kommet hjem.
Så satte Gamle Gubben Grå seg ned med bruksanvisningen. Den leste han delvis høyt fra for ei relativt lite interessert kjerring. Jeg er mer sånn learning by doing når det gjelder slike innretninger.
Gubben forklarte meg at komfyren ikke var laget for bruk til sjøs eller over 1.200 meters høyde. Jeg nikket til det. Har ingen planer om å ta med komfyren verken i kano eller kajakk, og det er vel de båt-lignende fremkomstmidlene vi har.
Ikke skulle jeg la barn krabbe inn i komfyren heller, forklarte Gubben. Jeg gjentok det høyt for sønnene våre, ikke det at jeg tror de ville få plass inne i komfyren. De lovet på tro og ære og holde seg utenfor steikeovnen. Yngste Sønn opplyste at komfyren var merket med klistremerke som forklarte at det var forbudt for barn i steikeovnen, men at det klistremerket sto på baksiden av komfyren hvor barn vanskelig kunne se det når komfyren var plassert på plassen sin.

Endelig kunne jeg få lov til å koke vann til pølser, men hvor var knottene til å skru på platene?
De var liksom skjult i frontpanelet. Genialt. Mye lettere å holde rent! Det hender det blir litt søl når denne kjerringa kokkelerer, Senest på onsdag kokte soppsuppa over.

Det ble middag til slutt. Jeg har langt fra satt meg inn i alle funksjonene denne komfyren har. Den har visst til og med innebygd air-fryer.
Gamle Gubben Grå kjøpte komfyr helt uten å snakke med meg. Like greit, han har mange flere preferanser til hva han ønsker når det kommer til slike kjøkken-ting enn meg. Han er jo utdannet kokk.
Han var ikke helt fornøyd med fargen, ville helst hatt den i hvitt.
Jeg er mer en godt fornøyd med komfyren. At den skulle være svart var nok omtrent den eneste preferansen jeg ville hatt hvis jeg skulle velge.
Og se da! Den er jo bare nydelig!!!
Varer den like lenge som den forrige har jeg nå komfyr til jeg blir 87 år. Jeg tenker det blir vanskeligere å lære seg en ny komfyr når den tid kommer.

 

12 kommentarer
    1. Nå ble jeg minnet på ei komfyrhistorie hos oss. Det var nok i starten på 2000tallet.
      Det var lille julaften, jeg jobbet til kl 20, det var et forrykende snøvær, så turen tok endel lengre tid enn de 35 vanlige minutta. Men jeg tenkte at nå skal det virkelig bli godt å endelig komme hjem, bare slappe av, ta et glass rødvin. Jeg hadde fri neste dag.
      Med det samme jeg kommer inn døren sier mannen at komfyren har avgått med døden😳
      Neppe utkjøring av varer på julaften, men fikk låne henger av noen. Så istedetfor en fredelig formiddag med marsipan og Donald Duck på tv som jeg hadde sett for meg, ble det tur ut på komfyrjakt. Heldigvis bare 1 mil unna, og vi kom oss hjem og fikk den i hus og på plass, og pinnekjøttet ble nok ferdig omtrent til rett tid, det året også.

      1. Huff, sånt er stress.
        Kjøleskapet vårt sa takk for seg en lille julaften ett år. Ikke helt heldig, det er en del mat i det på den tiden av året. Vel, forretningene var fremdeles åpne, vi tok hengeren og fikk nytt kjøleskap i hus.
        Et kjøleskap har 5 års garanti.
        Dette kjøleskapet varte i 5 år og 2 timer.
        Så det sa takk for seg lille julaften fem år senere……

    2. Gratulerer med splitter ny ovn! Kjekt å ha, og helt nødvendig, egentlig. Alltid en tendens til å streike når man minst forventer det 🙂

    3. Gratulerer med Drømmeovnen i Drømmehuset!
      Nå blir. det enda mer gøy å lage mat! Så deilig med ren ovn, da slipper du den rengjøringa til jul!
      Med slik topp går rengjøringa som en lek!
      Jeg har en ala, innebygd i kjøkkenet her og det er induksjonstopp!

      1. Takk! Gubben ville ikke ha induksjonstopp. Jeg har ikke peiling, bryr meg lite. Men den vaskejobben i den gamle steikeovnen er jeg glad jeg slipper. Har liksom tenkt en stund at jeg må sette i gang med de. Nå slipper jeg det!
        Eller vasker jeg jevnlig blir det ikke den jobben. Tenkte jeg skulle bli kjempeflink til det.

      1. Det skal bli så godt!!!!
        Her for en stund siden tok jeg stekte potetbåter ut av steikeovnen etter en halvtime. De var fremdeles iskalde.
        Dagen etter ble tilsvarende potetform godt svidd i løpet av en halvtime, samme temperatur på termostaten.
        Nå kommer jeg sikkert til å bli rene mesterkokken!

    4. Gratulerer med ny komfyr! Har opplevd at stekovnen takka for seg like før jul. På en søndag dro vi til Elkjøp. Kjøpte den ene de hadde inne, og den renser seg selv. Veldig fornøyd med den. Så ribbe ble det. I kveld kommer to vennepar av oss og vi koser oss med god mat og ditto rødvin. Kos deg med matlaging og baking.

      1. Ja, jeg tenkte på det, at den kanskje er selvrensende. Jeg har hørt at det finnes ovner som er det.
        Koser meg med å koke eplemos nå. Har ikke tenkt å teste ut steikeovnen riktig ennå, men Gamle Gubben Grå skal lage middag i dag, så da kan det hende han tester den. Han får bestemme selv hva han vil servere meg.
        Kos deg med vennemiddag.

    5. Når du er 87 og må ha ny komfyr, har teknologien endret seg enda mer og da kan den kanskje være stemmestyrt???

      1. Stemmestyrt er nok ikke utenkelig i 2057, gir meg noen fremtids-scenarier som ikke er helt gode. Det et jo ikke godt å vite hva jeg kan finne på å si sånn egentlig bare halvøya til meg selv.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg