Kalkun

Ok. fuglene på bildet skal vel mer forestille flamingoer enn kalkuner, men tro meg det var begrensa med kalkunbilder i arkivet mitt. Forresten tror jeg de færreste ville sett forskjell på en kalkun og en flamingo hvis de fikk den helstekt på bordet foran seg.  I det gamle Romerriket ble flamingotunge ansett å være en keiserlig delikatesse. Litt usikker på om kalkun har tunge.

Men dette skulle handle om kalkun og ikke flamingo. Mange har helstekt kalkun på nyttårsaften og i USA er det nærmest utenkelig å feire Thanksgiving uten en stor helstekt kalkun på bordet. Så vanlig og tradisjonelt er det i USA at presidenten årlig har en seremoniell tradisjon med å benåde en kalkun dagen før Thanksgiving.

De første tamme kalkunene ble innført til Europa fra 1523 og framover. Til Norge kom de først engang på 1700-tallet, men det var først fra 1960-årene og framover at kalkun ble populært her.

På 80-tallet hadde vi en sommer kalkuner på gården hjemme. Sosiale fugler som vandret fritt ute på tunet.  Det var ikke sjelden man fikk følge av en hel flokk kalkuner når man beveget seg over tunet hjemme den sommeren. En sjelden gang stakk de av. Jeg husker et par naboer kom bærende med et par kalkuner de hadde funnet i god driv oppover Stubdalsbakkene, men stort sett vandret de bare ute på gården, og ble lukket inne i hønsehuset til kvelds.

Hele fugler for konsum slaktes omkring 84–85 dager gamle og veier da cirka 5,6 kg (typisk høner). Kalkuner til industriproduksjon slaktes etter cirka 127–128 dager og veier da cirka 11,8 kg (typisk hanner) Jeg er usikker på hvor gamle kalkunene våre var da vi slaktet dem, og om det bare var høner eller begge deler. Det er noen år siden. Noen høner var det, for jeg husker de la egg.
De hadde i det minste relativt høy slaktevekt. Flere av de var for store til å bli helstekt i komfyren vår. Jeg mener den største veide 15 kilo.

Jeg nevnte at de la egg. Disse spiste vi som andre hønseegg. De var større, men jeg kan ikke huske at smaken var så veldig annerledes enn eggene fra hønene som også trippet rundt på tunet.

Kalkuner er hyggelige dyr, og gode til mat. Kanskje blir det kalkun til søndagsmiddagen i morgen. Det er sunn mat med lite fett, jeg får se hva jeg finner senere i dag,
Og nei, bildet over er ikke fra tunet hjemme, men fra et museum i Hedalen. Jeg syntes bare det passet da jeg bladde gjennom arkivet.

 

7 kommentarer

    1. Jeg prøvde å google litt, og det jeg fant der var at alle fugler har tunge… Men jeg synes uansett at tunge er en ekkel konsistens. Har smakt på reintunge.. Ikke så særlig 😀

      1. Oksetunge har jeg smakt, som pålegg. Men kan ikke huske at tungene ble brukt til noe hjemme. Vi hadde jo en del forskjellige dyr som ble slaktet.
        Jeg googlet kalkun tunge, men fant ikke noe. Takk for at du tok deg bryet med å gjøre meg litt klokere.

        1. Nei, kalkun og tunge fant ikke jeg noe på heller. Bare hvor tunge de var. Men da jeg googlet har fugler tunge, så kom det opp noe om at alle fugler har tunge… I norske leksikon så det ut til …

    2. Kalkun er god middag, men nyttårsaften går det i pinnekjøtt som gubben selv ordner. Vi prøvde and i jula, godt det også. En tid mens ungene var små hadde vi gås og and. Gåse eggene var store, og gikk fint til baking. Er visst to her i bygda som har høns, men tenk ferske egg til frokost.

      1. Så gøy at dere hadde gjess, det er det ikke mange som har på mine kanter.
        Svigermor er fra Tyskland. De pleide å ha gås som middag julaften. Når hun ble gift i Norge på 60-tallet var det vanskelig å få tak i gås her i landet, så de gikk for kalkun som julemiddag.
        Jeg tror jeg aldri har smakt gås.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg