Samme hva man mener om kristendommen er det liksom ikke til å komme utenom at kristendom og påske henger sammen. Ingen kristendom, ingen påske. Enten det er flukten fra Egypt, Jesus død på korset eller slaget ved Nesjar man ønsker å markere så har påsken noe med kristendommen å gjøre. Det er kanskje litt å tenke på der du sitter i solveggen på hytta og tenker at påsketradisjon handler om Kvikk-Lunsj, appelsin og Påskekrim.
Så er det jo selvsagt opp til den enkelte hvor mye vekt man legger på det religiøse.
Vi skal ha lammelår til middag i dag. Lam i påsken er også en tradisjon. Akkurat som Kvikk-Lunsjen.
Påskelam har lange tradisjoner- Helt fra offerlammet som jødene ifølge 2. Mosebok ble pålagt å slakte og spise rett før flukten fra Egypt. De skulle også smøre litt av blodet dørstolpene sine. Slik ville Gud kunne se hvor det bodde israelitter, og spare dem, når han gikk gjennom landet for å straffe egypterne for hvordan de hadde behandlet israelittene. Denne offerskikken skulle gjentas hvert år, og til alle tider, til minne om disse hendelsene (2. Mosebok 12, 21–28).
Plutselig ble jeg usikker på om det er politisk ukorrekt å spise lam denne påsken.
Det kan jo ses på som en støtte til Israel. Jeg mener israelittene smørte jo lammeblodet på dørstolpene og unngikk derved at deres førstefødte sønner ble drept, mens Guds utsendte engler eller hvem det var drepte alle førstefødte Egyptere.
Jeg tror jeg må lage Maqluba med lammekjøtt senere i påsken. Det er en palestinsk rett.
Jeg har ingen palmer. Så det blir ikke pyntet med palmeblader i Drømmehuset i dag. Ikke med så mye annen påskepynt heller, antakeligvis. Påskepynten er fremdeles på loftet. Kanskje kommer den ned i løpet av dagen.
Det er lite med palmeblader i esken med påskepynt. Mest kyllinger, påskehøna og noen egg. Og påskekrus. Jeg vil gjerne ha ned den store gule påskekoppen min.
Grunnen til at jeg nevner palmer er selvsagt at det er palmesøndag i dag. Da pynter man med palmeblader eller andre vintergrønne busker. Jeg gidder ikke dra inn kvister fra tujaen. Det minner meg mer om jul enn påske.
Palmesøndag var da Jesus red inn i Jerusalem søndagen før han ble korsfestet. Det sies at folket hilste han ved å legge palmeblader foran han der han kom ridende på eselet sitt.
Bildet over er ikke fra Jerusalem. Det er fra Mølen i Vestfold.
Likevel har det noe med kristendommen og Palmesøndag å gjøre.
Slaget ved Nesjar var et slag mellom Olav Haraldsson (Olav den hellige) og allierte norske stormenn under ledelse av jarlen Svein Håkonsson. Slaget fant sted palmesøndag 25. mars 1016 ved Mølen.
Skalden Sigvat Tordsson var til stede og forfattet Nesjarvisene kort tid etter slaget. I Sigvats dikt nevnes en ukedag for første gang i norsk historie. Slaget skjedde palmesøndag til tross for at kirkelederne på den tiden mente at fyrstene skulle innstille krigføringen på kirkens festdager.
I følge Snorre var det Olav Haraldsson som først gikk til angrep på Svein jarl, Erling Skjalgson, Einar Tambarskjelve og de andre høvdingene.
Mulig jeg tolker litt vidt her, men det kan jo tyde på at selveste Olav den hellige ikke tok det der med helligdagsfreden så nøye. Sikkert greit å få med seg til alle de som har tenkt å bruke påsken på å stelle i hagen eller snekre platting.
Nyt fridagene, folkens. Men husk at uten kristendommen ingen påskeferie.
Litt rart det der. Vi leser krimbøker i påska. Kanskje ikke så rart likevel? På radioen skulle noen bokelskere gi terningkast til beste krimbok ever. Bibelen fikk terningkast 6. 😉
Ja det er jo en spennende bok.
Ja, tror veldig få tenker på hvorfor påsken ble til. Nesten like lite som jula. Jeg feirer ikke så mye verken jul eller påske, men liker å kose meg med venner og familie. Og slappe godt av. Nå har jeg slappet av i månedsvis, i håp om å bli bra i hodet, men jeg savner jobben, så kjenner ikke på at påsken er noe “høydare” i år.. Men litt godt er det jo, for byen tømmes 🙂
Jeg synes jo det er trist hvis du har rett I at færre og færre tenker på hvorfor vi opprinnelig feirer jul og påske. Forsvinner ikke litt av begrunnelsen for høytide bort da?
Nå er da både jula og påsken vesentlig eldre høytider enn Kristendommen, delv om vår feiring selvfølgelig har vært påvirket av religionen som har dominert i landet de siste 1000 årene 😜
Tja hvis du leser innlegget henviser jeg til da Moses vandret ut av Egypt. Jeg tror ikke det bodde så mange på våre breddegrader da.