I går ettermiddag måtte jeg ta en tur på torget. Det var stor markering for å fortelle fylkespolitikerne at det er helt ko-ko å legge ned fire praktisk-estetiske linjer på de to videregående skolene på Ringerike.
Den samme kampen som man har hørt om fra mange andre fylker. Her i Buskerud er det ikke snakk om å legge ned noen skoler, sånn som blant annet i Innlandet og på Vestland. I det første forslaget var det forslag om å legge ned Numedal Videregående, men det har politikerne gått vekk fra. De så vel hvor mye bråk det skapte i de andre fylkene.
Buskerud har ikke god råd. Det koster å slå oss sammen med Østfold og Akershus til Viken, og så splitte oss opp til å bli Buskerud igjen, gare med noen færre kommuner. De har forsvunnet til Akershus på veien.
Høyre har overtatt ledelsen av Buskerud Fylkeskommune og Fylkesordfører og Drammens-patriot Tore Oppdal Hansen og resten av høyresida bruker denne oppsplittelsen av deres fylkessammenslåing som dårlig unnskyldning for at fylket nå har dårlig råd. Bildet er i virkeligheten litt mer komplisert, men jeg skal ikke trette leserne mine med detaljerte forklaringer om fylkeskommunen og dens økonomi.
Forresten litt usikker på hvordan Høyre egentlig stiller seg til de planlagte kuttene i Ringeriksskolene. En av appellantene i går sitter i fylkestinget for Høyre. Hun var relativt klar på at disse linjene må bevares. Det samme var han fra INP som sitter både i kommunestyret, fylkestinget og har siktet seg inn mot en stortingsplass neste høst. Jada, stol på han! Han fikser skoleplassene.
Læreren på videregående som i går var stolt far og sto og filmet ungdommen sin som holdt en av appellene. En ungdom som sto der og forklarte hvor viktig nettopp en av de nedleggingstruede linjene var for vedkommende. Hvem stemmer han som i fylkestinget i desember? Som far, som arbeidstaker som slåss for kollegaene sine eller som Høyrerepresentant som må innordne seg partipisken?
Fylkesordfører og partifelle Oppdal Hansen er vant til å få det som han vil, og gir sjelden ved dørene.
Jeg vet det. Jeg har vært utsatt for hans påvirkningsmakt da jeg mente at det nye sykehuset som skulle bygges “Drammens-nært” kunne bygges i en av nabokommunen Nedre Eiker. (Som siden den gang, og flere år før det nye sykehuset åpner sine dører, ble en del av nettopp Drammen.)
Det der med at jeg sier at det er helt ko-ko å legge ned linjene MUA, KDA, Dronefag og det fireårige løpet for Helsefagarbeidere som både gir fagbrev og studiekompetanse kommer av at da Kronprins Haakon var på besøk på Ringerike Videregående sist skoleår uttalte han at musikken fra nettopp elevene på musikklinja MUA var helt Ko-ko-bra.
Det politikerne er i ferd med å vedta derimot er bare ko-ko. Helt ko-ko.
Jeg er glad for at fylkespolitikerne fredet Numedal Videregående. Jeg forstår at politikere må prioritere, at rammene er for trange både for fylkeskommuner og kommuner. Sitter selv bøyd over budsjettet til Ringerike kommune i disse dager og skal prøve å finne penger til det jeg mener er viktigst, og spare inn der det smerter minst.
Men slik jeg har forstått så vell fylkesordføreren som egne partifeller i fylket, så ønsker Høyre og posisjonen å sette av penger på disposisjonsfondet i stedet for å bruke de pengene på å opprettholde skoletilbudet. Det synes jeg er hårreisende og ko-ko.
Regjeringen bevilget mer penger til kommuner og fylkeskommuner i forrige uke. Buskerud fikk 35 ekstra millioner. Det er etter hva jeg hørte i går at de 35 millionene i likhet med resten av overskuddet skal gå rett inn på disposisjonsfondet.
Tar de et slikt valg så er det ikke mangel på penger men mangel på vilje som gjør at disse linjene blir lagt ned. Det er utrolig trist – og helt ko-ko.
De linjene de vurderer å legge ned er praktiske og kreative linjer. De skal konverteres til rene studiespesialiseringslinjer. De er visst noen tusenlapper per. elev billigere i året å drifte.
Samtidig sier man at man har som mål å få flere ungdom gjennom videregående utdanning.
En umotivert og skolelei 16 åring blir ikke alltid inspirert av allmennfaglig studieretning, som det het da jeg var ung.
Ikke er det alltid motiverende for en elev som sliter å måtte flytte på hybel mange mil unna når du er 16 år heller. Ikke er det alle som er modne nok til hybellivet i den alderen heller.
Helt ko-ko.
Det jeg absolutt ikke skjønner er at den fireårige utdanningen til helsefagarbeider står på den lista.
De elevene som går der får både fagbrev og studiekompetanse. Ei linje det har vært stor søking til, og rift om å komme inn på. Samtidig så er helsefagarbeidere og andre helsearbeidere noe som samfunnet virkelig etterspør og trenger. Disse elevene har praksisen sin ute i kommunen i studiet. Læretida om du vil. De bidrar med kompetanse og varme hender i en sektor som virkelig trenger de varme hendene de an få. Denne linja vil altså fylkeskommunen legge ned – selv om det vil skape utfordringer for kommunene i denne regionen.
nok en gang; Helt ko-ko.
Noe som virkelig provoserer meg er at Ringeriksregionen nok en gang blir salderingspost for de som sitter i Drammen og bestemmer. For det er ikke slik at kuttene i skolesektoren er jevnt fordelt i de forskjellige regionene. Nei den desidert største andelen av kuttene skal tas ved de to videregående skolene her på Ringerike. Og det enda det er en region med økende antall søkere. Hadde det ikke vært fornuftig å se på den demografiske utviklingen og kuttet der elevtallene går ned eller der man har problemer med å fylle plassene. Ikke kutte linjene som har ventelister hvert eneste år?
Helt ko-ko!
Antakelig er det for smertefullt for fylkesordføreren og andre politikere fra Drammen og kutte i tilbud som berører deres eget nabolag og deres egne unge.
Det er så mye enklere å kutte oppe på Ringerike. De er jo vant til å være salderingspost i fylkeskommunen.
Det var et fullsatt torg som var rimelig tydelige i sin beskjed i går Du tuller ikke med Ringerike!
Engasjementet var stort, og listen over de som ønsket å holde appell var lang. I en og en halv time sto vi på torget en råkald november-ettermiddag og hørte appell etter appell.
Det var elever og lærere, tillitsvalgt for lærerorganisasjoner, elevrådsrepresentanter, engasjerte foreldre, representanter for næringslivet og til slutt politikere. Både de som sitter på fylkestinget, og de som er mer lokale. Enten fra vår kommune eller fra nabokommunene.
Det er godt å se engasjementet. Se at folk bryr seg og møter opp. En del kommer nok til å reise til Drammen når saken skal opp til behandling. Godt mulig jeg gjør det selv. Det gjør litt mer inntrykk at folk følger møtet fysisk og ikke bare på web-TV. Da skal jeg sitte der og følge med på hva de sier og hvordan de stemmer. Både Rødt sin representant (som er fra Drammen) og de som sto på torget og lovte å bidra til å redde linjene her på Ringerike.