Noen tanker om arbeidsmoral

Jeg er litt usikker på om arbeidsmoral fremdeles er et begrep som brukes i dag, eller om det også forsvant i takt med at arbeidstakere ble mer og mer klar over sine rettigheter.

Jeg har i svært mange år vært en av de som opplyser arbeidstakere om rettighetene deres, og hjelper de å få det de har krav på. Enten det er penger, fritid eller andre ting som er fastsatt i lov- og avtaleverket. Og ja, jeg har vært med på å fremforhandle en del slike avtaler.  Det at arbeidstakere ikke finner seg i alt en arbeidsgiver kan finne det for godt å bestemme er bra. Også en bevisstgjøring av hvilke rettigheter man har som arbeidstaker også.

Samtidig som jeg mener å ha sett en utvikling hvor arbeidstakere blir mer og mer bevisst hvilke rettigheter de har ser jeg og at mange tror de har rett på langt mer enn det de faktisk har krav på.  At arbeidshverdagen i litt vel grad skal tilpasses slik at den passer inn i deres liv – ikke omvendt.
Hvilke plikter man har som arbeidstaker synes å bli mer og mer glemt.
Antar det kan ha en sammenheng med at plikt heller ikke er et ord som klinger bra i våre dager.

Jeg kom til å tenke på det etter å ha lest et par innlegg i dag.

En blogger forteller at hen har første dag i ny jobb i dag. Ny jobb med hjemmekontor og greier! Spent på å komme i gang med alt det nye. Nytt PC utstyr fra arbeidsgiver er blitt satt opp hjemme. Masse nytt å sette seg inn i. Det er lett å glede seg med den som skriver.
Det er bare en ting jeg reagerer på. Hun poster blogginnlegget om den nye jobben klokka 09.59 på en mandag.
Jeg aner selvsagt ikke når arbeidsdagen er avtalt å starte for denne arbeidstakeren eller hvilken avtale hun og arbeidsgiver har om arbeidstid. Jeg håper at arbeidsdagen ikke starter før tidligst klokka 10.00…..

Det andre innlegget jeg reagerer på er et innlegg fra noen som har vært på jobbintervju, både en og to runder. Etter hva vedkommende har fått inntrykk av er stillingen hennes. Like vel har hun, tross purring, ikke fått tilsendt noen arbeidskontrakt på mail slik hun var forespeilet. Hun har riktignok heller ikke fått beskjed om at stillingen har gått til noen andre. Men snurt og litt frustrert skriver hun et blogginnlegg om saken. Om hvor dårlig behandlet hun føler seg og vor useriøs hun ser på denne arbeidsgiveren. Heldigvis uten å nevne hvilket firma det er, men likevel.
Jeg sukker for meg selv. Det der kan for være avskjedsbrevet til den stillingen. Tenk om hun var innstilt som nummer to eller tre til stillingen. Da må arbeidsgiver avklare med de eller den søkeren som er over deg på lista før de enten gir deg tilbudet eller sender en meddelelse med “Beklager, bedre lykke neste gang”.

Jeg hadde over 800 sideklikk på min blogg i går. Jeg har ingen anelse om hvem de aller fleste av de er. Noen faste lesere som jevnlig legger igjen kommentarer i kommentarfeltet er det jo, men kanskje maks 10 av godt over 800.
Det er altså mange som leser bloggen min som aldri gir seg til kjenne. Det er helt greit. Jeg forteller ikke NRK eller Lokalavisa at jeg jevnlig er inne på deres sider.

Som arbeidstaker mener jeg man bør regne med at arbeidsgiver en eller annen gang snubler over bloggen din. Ikke at de driver bevisst overvåking av deg, men at de nå eller senere kan få med seg hva du skriver på nett og når du skriver det du skriver. Det samme gjelder og fremtidige arbeidsgivere.
Det mener jeg at vi som ønsker å ytre oss offentlig på en blogg bør være bevisst.

Som jeg har sagt før, det er stor forskjell på hva blogg og en personlig dagbok. Det er og forskjell på en blogg og en privat chat med bestekompisen.
Bare et godt råd fra meg.

 

7 kommentarer
    1. Arbeidsmoral er veldig viktig..Sånn må det være.
      Bra innlegg..Jeg har høy arbeidsmoral og selv etteer 40 år på samme sted. Som alltid tenker jeg jobben først.

    2. Jeg poster av og til innlegg midt på arbeidsdagen. Da har jeg skrevet tidligere og på publisering legger jeg inn frem i tid. Så selv om det ser ut som dette er skrevet I arbeidstida, er det gjort tidligere.

      1. Jeg skriver og ofte innlegg som postes frem i tid, og det er godt mulig det er gjort i dette tilfellet. Likevel ville jeg ikke like å bli kalt inn til en arbeidsgiver for å forklare det. Jeg har som tillitsvalgt sett at arbeidsgivere har hengt seg opp i fb oppdateringer gjort i arbeidstiden. Et blogginnlegg ville fort kunne føre til kanskje ikke problemer men i det minste ubehageligheter

        1. Jo, helt enig i det.
          For min del ville jeg enkelt kunne vist en arbeidsgiver admin siden, der står det jo at innlegget er planlagt sånn at det ikke hersker noen tvil om at når jeg er på jobb jobber jeg. Tar jeg pauser derimot, gjør jeg hva jeg vil.

          1. Enig i at pauser er fritid og at da kan man gjøre hva man vil. De fleste arbeidsgivere ville nok heller ikke reagere på en fb oppdatering i arbeidstida hvis man liksom ikke hadde et ønske om å kontrollere arbeidstakeren.
            Poenget mitt var at dette innlegget ble postet første arbeidsdag i ny jobb…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg