Hei, Bratten ! Slutt å prate begynn å jobbe!

På Spekter sin Vinterkonferanse i dag etterlyser du en heltidskultur,  Flott, jeg er så hjertens enig med deg.  Så da håper jeg du er villig til å ta første steget – Gi alle de som arbeider ufrivillig deltid i Spekter sine medlemsbedrifter, som våre sykehus, full stilling.   Start der.   Når du har løst den utfordringen kan du komme tilbake å prate om heltidskultur.

Jeg er enig med deg i at vi kunne ha vært flere ansatte i helgene,  men at vi går og vaser i beina på hverandre på hverdagene er en virkelighet jeg overhode ikke kjenner meg igjen i. Mulig det føles slik i de administrasjonskorridorer og konferanserom hvor du vanker.  Jeg har og merket meg at antallet administrative stillinger, og glavalag med ledelse har økt de siste ti åra, men nede på gulvet der vi driver med pasientbehandling og “produksjon” er det ikke akkurat overbefolket av arbeidsfolk. “Jobb litt fortere. løp litt raskere” eller det nye “Jobb litt smartere” er de fine ordene vi stort sett hører. Så hvis du synes folk går i beina på hverandre, start med å få til færre fingre på tastatur og flere varme hender.
Og du, når vi først er inne på temaet for lav grunnbemanning, det være seg på hverdag eller helg. Det er nok svært sjelden for ikke si aldri fagforeningenes skyld.  Det skyldes heller for små budsjettrammer og for stor tro på at det går greit å tyne litt mer ut av slitne arbeidsfolk.  De tillitsvalgte jeg kjenner, og det er ikke få, har det med å påpeke den for lave grunnbemanningen for ører som blir døvere og døvere jo lenger opp i hierarkiet de sitter. 

Arbeidslivskriminalitet er vi enige om at bør bekjempes.  På regjeringens hjemmeside er arbeidskriminalitet definert som  handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter. Arbeidsmiljøloven brytes i snitt ca 800 ganger i døgnet ved norske sykehus. Ledere bryter loven med åpne øyne.  Gjør noe med AML brudd ved norske sykehus før du kommer å snakker høyt om bekjemping av arbeidslivskriminalitet
Det er ikke så mange år siden Adeccoskandalen hvor NRK avslørte at ansatte ved Ammerudlunden sykehjem, et sykehjem Adecco driftet for Oslo kommune, arbeidet doble vakter og sov på bomberommet i kjelleren mellom de 16 timers vaktene. Der  arbeidet de ansatte opptil 84 timers uke uten overtidsgodtgjøring. Er det de du mener med heltidskultur?  Øverste leder kalte det “ønsketurnus”  Det er ikke så stor forskjell fra utenlandske arbeidere i “skur rundt i byen”  og til filippinske gjestearbeidere i  bomberom i sykehjems-kjellere.  Er du sikker på at det ikke sover vikarer, 0% arbeidstagere, i bomberom og bøttekott i norske sykehuskjellere?
Politiske partier som har en seriøs arbeidslivspolitikk kjemper for at for eksempel utenlandske bygningsarbeidere ansatt i bemanningsbransjen, du vet de som bor i skur rundt i byen, skal ha lønn mellom oppdrag.  I våre sykehus har vi flere tusen 0% arbeidstakere som i følge Spekters HR politikk kun er å regne som ansatt for en og en vakt av gangen.   De er ikke sikret lønn mellom vakter..  Rydd opp i disse arbeidsforholdene, så kan vi begynne å snakke om bekjempelse av arbeidslivskriminalitet  Det er noe som heter å feie for egen dør.

Når du så avslutter talen din med å foreslå og avvikle AFP ordningen, viser du med all tydelighet at du ikke har forstått noen verdens ting av hva som er viktig med den norske modellen og trepartssamarbeidet. Nemlig ordet samarbeid. 
Det nærmer seg lønnsforhandlinger. Hovedoppgjør. Skal vi få til gode løsninger rundt på helseforetakene må arbeidsgivere og arbeidstakernes organisasjoner samarbeide.  
Du og dine uttalelser gjør meg ikke samarbeidsvillig.  Du provoserer meg. Du gjør meg sint. Det fremmer ikke lysten til samarbeid, snarere lysten på strid.

Men du, Anne Kari, kaffeinvitasjonen står fremdeles ved makt.  Jeg betaler.


 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg