Kilovis med squash

I dag var jeg i kjøkkenhagen og plukket inn “litt” squash. De blir så store at jeg føler for å høste de før de enten blir for store, angrepet av skadedyr eller tar skade av å ligge nær jord eller visne planterester.

Jeg har tenkt å dele de opp i terninger og forvelle de. Da har jeg squash til retter jeg måtte trenge det i utover høsten og vinteren. Husmorpoeng i fleng.
Spesielt når jeg vet at jeg har sånn rundt 5 kilo med oppkuttede og forvellede squashterninger i den fryseren fra før av. Jada, selvsagt årets avling.

Etter en runde på kjøkkenvekta kan jeg stolt fortelle at det er litt i overkant av 7,1 kilo i kurven. Den største squashen veide over 2,4 kilo!

Gøy med så stor avling, så får vi bare være flinke til å bruke squash i gryter og supper ut over høst og vinter.

Squash kommer opprinnelig fra Mexico og Nord- og Sentral-Amerika og ble kultivert i Nord-Amerika fra omtrent 10 000 år siden. De europeiske nybyggerne begynte å bruke grønnsaken da de kom til Amerika på 1600-tallet. På vårt kontinent ble den først vanlig i starten av 1900-tallet.

Squash består av 95 % vann og har lavt energi- og fettinnhold, med 15 kalorier pr 100 gram. Squash inneholder jern og noe A-, B- og C-vitaminerer og er en kilde til folat, vitamin C og kalium.
Kanskje ikke den grønnsaken som har den største næringsverdien, men en grønnsak det er utrolig gøy og lett å dyrke selv. Men husk, det holder med en plante eller to, for avlingen pleier å bli rik.

6 kommentarer
    1. Voldsomme mengder dette. Gøy når det gror i hagen!
      Leste i hagetidende fra august at de kan skjæres i skiver og tørkes på glass. Fine til å jevne ut supper og gryter med. Knuse noen flak i suppa. Og Kjekt til gryteretter og lasagne.
      Og leste videre at sammen med løk, beter og tomater kommer de virkelig til sin rett..Så skjønner her at du har mange muligheter.
      Og ved frysing skulle man skjære i skiver og ikke i firkanter..Og helst strø på salt først..Da vil en del av vannet renne av..
      Forrige gang jeg så dette hos deg hadde jeg ikke aning, nå har jeg lært mye og blitt mer hekta på å prøve dette her i hagen.
      ..
      Men tenker det er bedre å forvelle slik du gjør og skjære i terninger, biter. Det ville jeg gjort også!

      1. Det med tørking er vel verdt å prøve. Jeg bruker de i rattatoile sammen med løk og gjerne beter og andre sånne litt harde grønnsaker.
        Jeg googlet tidligere i sommer, da fant jeg ut at de måtte forvelles før de ble fryst. Der jeg leste skulle de skjæres i biter. Sikkert ulike måter. Men jeg tror nok det er smart enten å forvelle eller å ha på salt før frysing.
        Du får prøve til neste år. Det er gøy, men husk en plante eller to er nok.

    2. Eg bruker squash i lasagne i steden for pastaplater og det er veldig godt! Ali har i alle år stekt sånne store skiver, legg på et pitabrød og smør over litt hummus 🙂

      1. Jeg har brukt squash i stedet for aubergine i musaka. Det blir jo nesten lasagne, men jeg skal jammen prøve å lage lasagne av litt av squashen og.
        Retten til Ali må og prøves.

    3. Kanskje du bør stå på et eller annet torg å selge squash? Hadde sikkert fått til det, du😀 Er vel begrenset hvor mye squash man kan spise i løpet av et år. Kan jo fort gå lei😉 Men variasjon med forskjellige bruksmåter og oppskrifter hjelper så klart. Og ser at du er godt i gang med det.

      1. Vi får se hvor mye som forsvinner i løpet av høst og vinter. Men jeg kommer IKKE til å spise squash 7 dager i uka.
        Jeg hørte om noen som for noen år siden tok med seg ei trillebår full av squash og fikk lov til å stå utenfor bygdas matbutikk å selge. Forsto det som at det fremdeles var en god del igjen når hun trillet hjem igjen.
        Men bestemor var torg-kone, så kanskje jeg har det i blodet

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg