Bomberommene fra ungdomstida

Tilfluktsrom, eller bomberom som vi kalte de da jeg gikk på ungdomsskolen er noe jeg ikke har tenkt så mye på på flere tiår. I det minste ikke før Russland invaderte Ukraina i februar 2022.
Det har vel vært mer et minne om tiden med den kalde krigen enn noe jeg har forholdt meg til etter at jeg ble voksen.

Denne uken ble tilfluktsrom plutselig noe jeg måtte forholde meg til igjen. En sak med tittel Offentlige tilfluktsrom – vedlikehold for å tilfredsstille krav i forskrift dukket opp på sakslista til dagens kommunestyremøte.

Jeg skummet saken. Forslaget til vedtak som var blitt enstemmig vedtatt i Formannskapet var i tråd med Kommunedirektørens forslag. For å sette offentlig tilfluktsrom i kommunalt eie i forskriftsmessig stand skal det settes av en budsjettramme på 250 000 kroner i 2025 og
1 250 000
kroner i 2026.   
Jeg hadde ingen betenkeligheter med å sette av 1,5 millioner de neste to årene på å sette tilfluktsrommene våre i forsvarlig stand, og var klar til å hoppe videre til neste sak på sakslista.

Ved nøyere gjennomlesing sammen med de andre i Rødt var det imidlertid noe som skurret. For summen som trengs for å sette de tilfluktsrommene kommunen eier i forskriftsmessig stand er ikke 1,5 millioner, men derimot 15,5 millioner. Saksfremlegget sa altså bare noe om hvordan vi skulle finansiere i underkant av 10% av hva det var estimert at det ville koste å ruste opp og få samtlige av tilfluktsrommene kommunen eier i forskriftsmessig stand. Det finner jeg bekymringsverdig.

Så i dagens kommunestyremøte gikk jeg på talerstolen for å prøve å få en plan på hvordan vi skal finansiere de resterende 90% av pengene som trengs.

Å forsøke å få flertall for å bevilge 15 millioner allerede til neste år fant jeg vanskelig. Opprusting og vedlikehold går av driftsbudsjettet, og det er i grunn knapt nok som det er.  Skulle jeg få salen med meg måtte jeg nok dele opp summen over flere år. Men ikke for mange år. Slik verdensbildet er, føler jeg at det haster litt.  Jeg tenkte litt på å dele det opp på 2027 og 2028 og, men siden saksfremlegget ikke sa noe om hva som skulle på plass, hvor de store kostnadene kom var det vanskelig for ikke å si umulig for meg å si noe om hva som ville være fornuftige summer å sette av i 2026, 2027 og eventuelt 2028.
Her måtte jeg tenke litt smart.

Her følger innlegget jeg holdt på kommunestyrets talerstol:
Ordfører kommunestyre.
På mandag var jeg så heldig å sammen med eldrerådet få være med på den nasjonale Kick-off på Egenberedskapsuka. Den var her på Gledeshuset. Justis- og Beredskapsminister Emilie Enger Mehl var her sammen med Direktør fra Direktoratet for Samfunssikkerhet og beredskap.

Perioden myndighetene ønsker at vi skal være beredt til å klare oss ved en krise er hevet fra 3 dager til en uke.
Man behøver ikke å reflektere så veldig lenge før man forstår hvorfor. 3 dager, det er Hans. En uke det er Putin.

I aftenposten i helgen leste jeg en artikkel. Bruno Kahl er Tysklands spionsjef. Han tror russiske styrker blir i stand til å angripe et Nato-land eller flere før 2030. Og han er ikke bare redd for at de er i stand til å angripe Nato-land. Han tror Putin vil gjøre det og.
I enda større grad enn det Putin misliker Nato sin tilstedeværelse i Europa misliker han Amerikanske militære og amerikansk etterretning nær de områdene han mener tilhører det Sovjetunionen som mange tror han ønsker å gjenskape.

På Eggemoen ligger en amerikansk lyttestasjon som mange er redd for at står på lista over installasjoner Putin kan tenke seg å ønske og ødelegge.

Det hjelper lite med egenberedskap hvis samfunnet rundt, som kommunen, ikke tar sitt beredskapsansvar på alvor når verdensbildet er slik det er i dag.

Kostnadsestimatet er på totalt 15,5 millioner kroner for at alle tilfluktsrom som Ringerike kommune eier skal være i forskriftsmessig stand.
Vedtaket fra Formannskapet som er det samme som kommunedirektørens forslag til vedtak er
For å sette offentlig tilfluktsrom i kommunalt eie i forskriftsmessig stand skal det settes av en budsjettramme på 250 000 kroner i 2025 og
1 250 000 kroner i 2026.
Altså 1.5 millioner, som er i underkant av 10 prosent av hva vi trenger.

Begrunnelsen for det er
Kommunen må gjøre prioriteringer i bruk av ressurser, og det har ikke kommet klare føringer fra sentralt hold om at kommunen må ruste opp og sette i stand sine tilfluktsrom. Derfor vil kommunedirektøren anbefale en nøktern tilnærming. At det på nåværende tidspunkt kun iverksettes tiltak på de offentlig tilgjengelige tilfluktsrommene som kommunen eier, og at de private tilfluktsrommene som for eksempel ved våre skoler og institusjoner får vi ta ved en senere anledning.

Rødt synes dette er en tilnærming som vitner om at kommunen ikke er sitt samfunnsansvar bevisst. Kommunen har et grunnleggende ansvar for å beskytte befolkningen. Da må vi og finne de midlene som skal til for å sette våre tilfluktsrom i forskriftsmessig stand.
Dette er bakgrunnen for at vi i Rødt ønsker å få en plan på hvor raskt det er rimelig å anta at vi kan sette samtlige av de tilfluktsrommene vi eier i forskriftsmessig stand.  

Vårt forslag til tilleggspunkt  var at vi ga Kommunedirektøren å lage en plan om hvor raskt det ville være mulig å få alle tilfluktsrommet kommunen eier i forskriftsmessig stand, og at kommunestyret fikk den planen til behandling i løpet av første halvår av 2025.

Jeg var litt spent når vi gikk til votering. Hvor mange ville støtte Rødt sitt forslag? Vi er et lite opposisjonsparti. Vi er ikke bortskjemt med å få flertall for våre forslag. Spesielt ikke når vi først fremmer de i kommunestyret, og ikke allerede i et hovedutvalg eller i formannskapet sånn at synspunktet vårt har modnet litt hos de andre partiene.

Desto mer gledelig var det derfor å konstatere at vi faktisk fikk flertall for forslaget!!
Ikke minst fordi dette er en sak, som når jeg leste den skikkelig, ble viktig for meg. Vi kan ikke ta lett på beredskap i en urolig verden.

 

 

 

2 kommentarer

    1. Jeg er så absolutt tilhenger av at vi skal ta våre forholdsregler i tilfelle en av verdens mektige psykopater skulle finne på å gå til angrep på NATO. Samtidig kan jeg ikke skjønne annet enn at Ukrainakrigen, uansett utfall, vil ha kostet såpass at Putins eneste mulighet for å kunne bite fra seg ovenfor en slik styrke, er å fyre løs fra atomparken. -Og i så tilfelle vil ikke et tilfluktsrom gjøre nevneverdig fra eller til, for å si det sånn..
      Om noen skulle forsøke seg på NATO, blir det mest sannsynlig et eller annet kjemisk- eller biologisk, tror jeg.
      Dette kan jo også skje i form av en terrorhandling, så jeg har faktisk såpass noia for dette her at jeg har lagret noen vannflasker i fryseren, -sånn just in case..

      1. Jeg tror mer på terrorangrep eller cyber-angrep mot infrastruktur som strømnett, vannforsyning, nettforbindelse osv enn ren invasjonskrig. Som deg ville jeg tro at Russland var svekket militært etter krigen med Ukraina. Men ekspertene tror ikke det. De klarer å mobilisere nye soldater og har drillet krigsmakten sin gjennom krigen.
        Jeg er og litt betenkt over at USA (ikke NATO) har en lyttepost i nabolaget mitt. Det kan nok være et terrormål evt et droneangrep.
        Jeg tenker og at beredskapsmyndighetene raskt kan bli tydelige på at kommunenes tilfluktsrom skal være i forskriftsmessig stand. Det skal de jo strengt tatt allerede være, det er vel hensikten med en forskrift, da er det greit å vite hvor raskt vi kan klare en slik oppgave.
        Det at befolkningen vet at tilfluktsrommene er klare til bruk vil jo og være betryggende for mange. (Mulig falsk trygghet.men man skal ikke kimse av den effekten det gir).
        Det finnes tilfluktsrom som skal tåle atomangrep. Såkalte klasse A tilfluktsrom. Vi har minst ett slikt i kommunen.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg